自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我62唔鐘意用公筷,那天男家係我屋企食團年飯,我講明一定用公筷。

我62都鐘意揀餸,最嘔心係佢食元用牙籤liu 牙,liu一下,就吐啖口水落個碗到

男爵府

例遲,約七點八點先齊人,永遠都叫好多,個個都細食,永遠叫一圍剩一半自己停曬筷不停叫你食唔好曬,次次都拎幾兜餸山長水遠回家食兩日又要倒

子爵府

李豆豆 發表於 20-1-23 08:43
食完丟返d骨落碟餸度? 點解要咁做
由細到大都係咁架?你爸媽冇鬧佢

佢大我十幾年,佢細時是否這樣我吾知。他以前是小學校長,有教育碩士學位,60歲退休後已移民外國。我家一向重男輕女,乜都是男的優先,總之就有權利冇義務,可能就是這樣養成屋企的男丁個個都有高高在上的心理,最慘就是有五個阿哥,女的就只得我姐和我,我地在家真是冇地位,以前未嫁時,一家食飯,尤其是過時過節,女的就在廚房做不停,男的就舒舒服服地食緊餸,我地做完出來仲冇得坐低食,要企住食,餸又冇得剩,之後善後工作又是女的做,當時我地好蠢吾識反抗,以為女人就是咁樣,還有,我地返工又一定要比大部份糧做家用,男的可不用比。

現在回想,我地以前像奴隸一樣。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

KCWO 發表於 20-1-24 08:32
佢大我十幾年,佢細時是否這樣我吾知。他以前是小學校長,有教育碩士學位,60歲退休後已移民外國。我家一 ...

真係重男輕女都離晒大譜!! 咁既屋企真係18歲就想走囉

子爵府

一口氣睇曬咁多頁!
好好笑但係又有共鳴!
我發現最多人係唔用公筷同「了」餸囉!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 黑色誘惑 的帖子

我習慣夾落一個碟道慢慢食,一開始就係咁唔會覺得怪,男家人都知我用慣叉,所以我點食佢地唔會理.
<br><br>

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

啲人梗係會遲到, 約邊都遲
出街食就話上菜一次上咁多 , 屋企食就叫盤菜, 但次次只食面果啲冬菇,蝦,蠔,雞, 其他都唔食唔明點解仲要叫

子爵府

hohinmama 發表於 20-1-23 08:01
你哥哥年紀好大嗎……

他當時50幾,退休後移民外國,現在70歲。他以前教書,有教育碩士學位的。

子爵府

chinatea 發表於 20-1-24 09:20
回覆 黑色誘惑 的帖子

我習慣夾落一個碟道慢慢食,一開始就係咁唔會覺得怪,男家人都知我用慣叉,所以我點食 ...

你好醒
而家咁嘅時期,我99今晚仲示範用自己食過嘅筷子將條魚分開一舊舊,大伯插對筷子落碟雞到撈餸,摷一舊靚嘅先夾,姑仔夾三舊先揀啱一舊
我真心唔明點解撈餸摷餸一樣咁超越一般人底線嘅行為會咁普遍. 我今晚第一次試用小碟開飯時裝開一碟比小朋友.
真心請教有經驗嘅jm我應該裝多碟比自己定裝大碟d同細路一齊分?如果6299問我點解要裝開點答好?

珍珠宮

回覆樓主:

C6個亞嫂每碟餸要夾齊佢一家四口,先肯比個轉盆轉

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小菜子 發表於 20-1-24 09:14
一口氣睇曬咁多頁!
好好笑但係又有共鳴!
我發現最多人係唔用公筷同「了」餸囉!

係,好好睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

InkCartridge 發表於 20-1-23 06:43
約6:00吃飯,但5:30開飯。

以前男家輪流東,包括我

約7點晚飯,我地6點到,通常3點開始有人到,打麻雀,鋤d
未過9點冇得食,一定有人遲到,及未打完4/8圈唔可以開枱食飯.

細路肚餓就食餅乾、西餅、麵包.

食完晚飯又再打麻雀及鋤D至過半夜,
我兩母子11pm就閃
C6自己打飽佢,冇車就借宿一霄睡沙發

以前過年,一連三日都同男家一齊,做同一樣野,C6好enjoy,我就覺得很浪費時間.

近年你推我讓,
冇人想招呼十幾人上自己家

最高記錄係10點後一齊出街食

子爵府

黑色誘惑 發表於 20-1-25 21:10
你好醒
而家咁嘅時期,我99今晚仲示範用自己食過嘅筷子將條魚分開一舊舊,大伯插對筷子落碟雞到撈餸,摷一舊 ...

我做法係叫小朋友食先
因為佢食得好慢
之後襯夾餸時夾多啲
夾埋比自己
咁就唔會食人口水尾

水晶宮

萍pig 發表於 20-1-23 11:45
鍾意炫耀自己買的貴野,但唔比家用,食家庭飯又唔比錢。
好正,似晒形容我毒姑。哈哈!

水晶宮

fatchu@home 發表於 20-1-23 10:57
男家最鐘意係即叫即到!好似咁,下午3點無啦啦打黎話今晚做節!好似你地個個唔洗做咁架!好似你地冇朋友冇 ...
我有共鳴,係咁架。永遠玩即慶,當全世界得閒咁。

大宅

2024勳章 減齡達人勳章

黑色誘惑 發表於 20-1-22 21:40
又食團年飯啦,無聊分享下你頂唔順嘅男家習慣!拿唔好人身攻擊!純分享下笑下

我先!

我老公最細冇話事權,每次食反都話年老食先,到我地時已所剩無己,所以每年去食,一係食定野打底、一係等食完去食宵夜
我每次都話唔知去黎做乜

子爵府

MMKK 發表於 20-1-25 23:33
我老公最細冇話事權,每次食反都話年老食先,到我地時已所剩無己,所以每年去食,一係食定野打底、一係等 ...

咁年老食時你地眼光光望住佢地食?

大宅

2024勳章 減齡達人勳章

黑色誘惑 發表於 20-1-25 23:37
咁年老食時你地眼光光望住佢地食?

係等佢地夾完先到我地夾,(我老公有9兄弟姊妹加長老)剩返的好似送頭送尾咁,見到都唔想食

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我奶奶興將條魚用佢對筷子學酒樓咁整爛哂。然後夾分比我地。已經提佢用公筷,唔好咁,我們想食邊舊會自己夾,都一直咁做。
所以每次我會自己快快手夾咗自己個份,然後就唔再食魚啦。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 黑色誘惑 的帖子

而家D咁環境,大條道理夾開食添啦.你夾得比小朋友,就夾多小小,順便食埋,唔多覺咁做low,最好話呢排唔出街,係屋企煮就最好藉口.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至