美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

我嘅冷藏去疤治療小分享:
事情係甘的,半年前意外受傷,要緊急做手術(肚位置,疤痕有18cm水蛇春甘長。。)唉, 掙扎咗好耐又狂搵上網搵資料, 不過始終好少人分享,希望借住呢到睇下搵唔搵到同路人可以分享了解多啲啦。

去疤痕通常三種治療方法,1)打類固醇針,2)手術切除加放射性治療,3)冷凍治療。最主要係價錢同效果太多唔同講法,先搞到我有啲淆底當初無快啲決定做,拖下拖下甘就半年,希望未算遲啦。不過人生在世,老公就叫我與疤同行,但我自覺呢件事都幾影響我,每人沖涼睇到條豬大腸真係好sad,所以把心一橫做啦!

大宅

misspsy 發表於 20-1-22 23:09
事情係甘的,半年前意外受傷,要緊急做手術(肚位置,疤痕有18cm水蛇春甘長。。) ...

打類固醇我就唔會諗,因為太痛!!上網啲人分享都話好痛, 同埋唔係打一次就得,要keep住打好多個月, 仲要有機會返發,有啲打左仲衰過唔打,雖然價錢比較平, 但係有啲人又分享比較細嘅範圍同埋輕微嘅疤痕就會work 。但既然決定要做我要嘅係效果, 所以幾帶就幾帶燒賣就燒賣, 今次豁出去啦! 至於切除手術就係將疤痕切除後再加一個放射性治療令到皮膚底層嘅細胞打死曬。不過好驚又要切多忽肉, 始終做手術切除又要做多個大嘅傷口,萬一做得唔好,醫生都話有機會令到疤痕嘅位置更加擴大,不過好睇自己本身體質係咪 疤痕性體質, 博唔過,所以Out!

大宅

misspsy 發表於 20-1-22 23:11
打類固醇我就唔會諗,因為太痛!!上網啲人分享都話好痛, 同埋唔係打一次就得,要keep住打好多個月, 仲 ...

最後醫生都係建議我做冷凍治療去處理我條疤痕。傾完即日做,心裡無限個驚,但我堅決要甩走條疤,死就死啦! 冷凍治療係透過刺穿疤痕,注入液態氮急速降溫去到-190幾度 ,令疤痕下嘅細胞凍死。

大宅

misspsy 發表於 20-1-22 23:12
最後醫生都係建議我做冷凍治療去處理我條疤痕。傾完即日做,心裡無限個驚,但我堅決要甩走條疤,死就死啦 ...

我嘅治療過程就係,首先訓低姑娘幫我整好哂衫啊,ready好哂,醫生就開始打麻醉針(痛到叫左出黎啊痴線!!!),同埋好似打左好。。可能太痛,每一秒都好難涯。。然之後等一陣, 醫生就會將冷凍治療嘅針插入去疤痕嘅位置,講真驚仲多過痛,呢part少少感覺, 好似突然敷冰甘, 吉吉地嘅,不過就唔係話太痛( 我係典型怕痛人 ),老實講我係驚到成塊面爆紅同出汗加手震。。。做左我估大約30-45分鐘就完成。最後姑娘就幫我清洗傷口同用超多棉花包紮, 同埋教我返屋企點樣處理傷口。 佢話可以正常沖涼,每日就要清潔傷口同埋包紗布, 因為一定會紅腫同埋會有分泌物。

大宅

misspsy 發表於 20-1-22 23:13
我嘅治療過程就係,首先訓低姑娘幫我整好哂衫啊,ready好哂,醫生就開始打麻醉針(痛到叫左出黎啊痴線!!!) ...

搞掂曬之後著返衫著返鞋,就出去等拎藥, 姑娘俾咗幾pack沙布同埋洗傷口藥水仲有膠紙 ,仲有兩包止痛藥。( 原來呢啲係另計價錢, 270蚊)。 冷凍治療費用就萬8蚊,肉都痛埋真係。。。 不過意外呢家嘢冇人想,想靚無計啦。。。醫生話做完之後等佢結焦脫落一個月左右就可以覆診。 要睇返疤痕嘅進度再決定點樣,因為佢話如果仲有啲細胞殺唔死就有機會要配合打類固醇針再徹底殺死剩餘嘅啲細胞喎。。唉。。。希望唔洗啦!!

番到屋企幾個鐘, 應該過咗麻醉藥,有啲痛,不過頂得順嘅, 臨瞓前可能食粒止痛藥瞓覺啦,分享到呢度先,有咩之後再update,如果有jm係做過冷凍治療疤痕都分享下啦!

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

希望你順利去疤!

大宅

licarol 發表於 20-1-23 00:20
希望你順利去疤!

多謝你!!

子爵府

misspsy 發表於 20-1-24 14:02
多謝你!!

身體好返再慢慢整番靚,祝早日搞店d疤

複式洋房

加油~~ 等你分享成果!

男爵府

事情係甘的,半年前意外受傷,要緊急做手術(肚位置,疤痕有18cm水蛇春甘長。。) ...

我耳珠都有但驚做得唔好疤痕變大

大宅

damn 發表於 20-1-25 00:17
我耳珠都有但驚做得唔好疤痕變大

因為穿耳啊?

男爵府

misspsy 發表於 20-1-25 00:35
因為穿耳啊?

係呀

大宅

妳本身有疤痕增生?

大宅

你18cm都係18000咁抵
你搵邊位醫生做?
我4年前 一塊指甲咁大
都要$13000呀

大宅

wingwingin 發表於 20-1-31 08:57
你18cm都係18000咁抵
你搵邊位醫生做?
我4年前 一塊指甲咁大

尖沙咀陳醫生,我有同姑娘講下價先上去,可能市道唔好啦。你做左幾耐?做左一次就搞點啊?同埋我day 10都仲漏緊水個傷口。。。好擔心

大宅

13yeah 發表於 20-1-31 01:32
妳本身有疤痕增生?

有啊

大宅

misspsy 發表於 20-1-31 10:11
尖沙咀陳醫生,我有同姑娘講下價先上去,可能市道唔好啦。你做左幾耐?做左一次就搞點啊?同埋我day 10都 ...

係咪陳東飛醫生?我當年唔知可以講價....
做左4年有多了 一次搞掂8-9成 可接受
我都無再覆診同搞佢 係貴但值架

你唔洗心急 我差不多一個月先好哂
都係流下分泌物咁

大宅

wingwingin 發表於 20-1-31 10:16
係咪陳東飛醫生?我當年唔知可以講價....
做左4年有多了 一次搞掂8-9成 可接受
我都無再覆診同搞佢 係貴 ...

係佢啊!本身佢姑娘開2萬嘅。。
我都諗左半年先決定做。。
甘陳醫生有無叫你貼個啲去疤貼啊?
我問佢又賣哂關子甘話覆診先買。
我上網見有人分享話做完冷凍後陳醫生話用日本呢隻,唔知你係咪都用呢隻呢?

大宅

misspsy 發表於 20-1-31 10:22
係佢啊!本身佢姑娘開2萬嘅。。
我都諗左半年先決定做。。
甘陳醫生有無叫你貼個啲去疤貼啊?

佢無講過呀 可能都幾年前
我一個月後乾哂水 無覆診
自己再買秀碧除疤貼 斷續貼左大半年

大宅

wingwingin 發表於 20-1-31 10:24
佢無講過呀 可能都幾年前
我一個月後乾哂水 無覆診
自己再買秀碧除疤貼 斷續貼左大半年

原來係甘!
你有無番發覺得痕癢,痛同拉扯啊?
多謝你分享先!!

首頁

尾頁

跳至