婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢排武漢疫情咁犀利,奶奶前幾日都仲堅持要返大陸(唔係武漢)唔知探親定買雞!
真心驚佢唔知會唔會惹到啲病菌返嚟,就算冇病徵,但病毒有潛伏期,去佢度拜年佢難免會抱住阿b,口水實噴曬畀阿B,到時叫佢帶口罩又唔係,所以都考慮緊農曆年帶唔帶阿b去佢屋企拜年好,唔帶會唔會好過份咁?
定係我過份擔心?

男爵府

may2565 發表於 20-1-23 01:41
呢排武漢疫情咁犀利,奶奶前幾日都仲堅持要返大陸(唔係武漢)唔知探親定買雞!
真心驚佢唔知會唔會惹到啲病菌 ...

佢入境pass左檢驗, 係咪代表冇事呢?我99都會返大陸,之後我地先去拜年 ,我都擔心,你唔去姐,你c6可以咩?佢肯咪得囉,冇話過唔過份架

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

返過大陸又未必一定有事
自己做好啲,幫小朋友/自己帶返口罩會唔會好少少
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 20-1-23 08:18
返過大陸又未必一定有事
自己做好啲,幫小朋友/自己帶返口罩會唔會好少少
...

有bb用口罩? 3個月大

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

may2565 發表於 20-1-23 08:26
有bb用口罩? 3個月大

你一樓嗰度冇講三個月大
因為有啲人兩三歲都叫小朋友做BB,你當我冇講過啦!你老公肯唔去拜年就唔好去
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

個人覺得過分擔心。但如果奶奶同老公都同意為BB 好既咁梗係好。

大宅

我都係有同樣煩惱 老爺奶奶一家同我老公會返大陸過年 叫左佢地搭火車戴口罩 不過佢地實唔會做 我同老公講叫佢地返黎隔一個星期先好上黎 我老公話我過分擔心 但我個b得9個月 點會唔緊張 佢地仲好興大陸拎雞落香港 依家大陸又有禽流感 真係講極都唔聽

大宅

lemon1013 發表於 20-1-23 14:43
我都係有同樣煩惱 老爺奶奶一家同我老公會返大陸過年 叫左佢地搭火車戴口罩 不過佢地實唔會做 我同老公講 ...

咁你同我個情況真係好似喎, 帶佢佢又搞到心驚膽跳,唔帶又驚老人家唔鍾意

大宅

may2565 發表於 20-1-23 16:48
咁你同我個情況真係好似喎, 帶佢佢又搞到心驚膽跳,唔帶又驚老人家唔鍾意
...

而家情況應該比想像中差 我寧願做多好過做少 唔想個細有咩事 始終我地係媽媽要捍衛bb健康

大宅

lemon1013 發表於 20-1-23 17:46
而家情況應該比想像中差 我寧願做多好過做少 唔想個細有咩事 始終我地係媽媽要捍衛bb健康
...

冇錯呀,一個大吉利是中招就喊都無謂,預防勝於治療

大宅

同我差唔多事件,我知佢呀媽會返大陸,
我話:「你呀媽去完大6返嚟可唔可以隔一段時間先見我仔(剛1歲)」
C6大我:「咁我可唔可以叫你老豆唔好見?你老豆都返大陸」
我:「可以架,我老豆有幾何見個孫啫,係過時過節,生日先有得見,我相信我爸唔會因為冇得見而發爛渣,佢係一個講道理既人,但你呀媽唔係喎,上次見人有帶孫去飲茶,佢冇孫帶就發爛渣喎!我夠膽同我爸講,咁你又夠膽同
你媽講咩?」

C6即刻冇聲出,因為佢都知佢呀媽係唔講道理同會發爛渣

複式洋房

回覆樓主:

緊係唔去啦,bb先3個月大。
唔好話有無返大陸,係香港我都唔會帶出街(我女4個月)。

唔怕一萬,只怕萬一,話我誇張都係。
我老公個邊話唔驚啦,有佢地保護阿女。
你地出街自己帶n95級別口罩,4個月bb帶咩啊? 都無口罩岩。仲話保護,你估你地醫學教授咩! 如果係保護佢,就會叫我地唔好黎啦,你地自己黎。

我老公仲吹漲話覺得無事,安全。話咩佢屋企人好少見,都點對點的士到wor。

我無理佢,堅持唔去,係咁。有咩事,你點賠番個女俾我

男爵府

隔離14日先啦

已刪除用户

複式洋房

藍尾巴 發表於 20-1-25 09:34
確疹既病人都塔過的士 除左自己車,無車安全

就係囉。 我唔係驚去佢個邊屋企,最驚係車程,你點知車過乜人。

大宅

我唔覺得過分擔心,bb touch wood有咩事冇人會可憐你,我今年都自我隔離謝絕探訪

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

唔帶。我原本今日去阿婆拜年,一知道有親戚係大陸㴝左就即刻cancel唔去。上年新年初一二三同阿仔訓醫院渡過,今年怕怕,健康最緊要。

首頁

尾頁

跳至