嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB就快9個月,每日都好多屁,一日十幾個,好臭下.... 其實係咪正常嫁?

回覆 yeemeko 的帖子

Hi yeemeko , BB最近精神/胃口/排便好嗎? 放屁時有冇表現唔舒服/扭動身體/臉紅紅?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-1-24 12:48
回覆 yeemeko 的帖子

佢精神胃口果啲都ok,不過就好多屁,仲要好臭
yeemeko 發表於 20-1-26 18:35
佢精神胃口果啲都ok,不過就好多屁,仲要好臭
BB腸道仍在發展中,放屁係常見現象,如果佢精神/胃口/便便ok,一般唔需要太擔心! 減少食多氣食物(豆類、 薯仔、麥皮), 多食菜蔬,多飲水,BB腸胃都好D。BB鍾意飲水嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-1-29 11:29
BB腸道仍在發展中,放屁係常見現象,如果佢精神/胃口/便便ok,一般唔需要太擔心! 減少食多氣食物(豆類、 ...

BB 唔太鐘意飲水,見到就搖頭。我餐與餐之間迫佢飲幾啖,不過都怕唔夠水份

複式洋房

kellyaumami 發表於 20-2-4 00:26
都正常既,有屁放好過無屁放啊

係嘅,雖然有啲難頂
yeemeko 發表於 20-2-5 15:01
BB 唔太鐘意飲水,見到就搖頭。我餐與餐之間迫佢飲幾啖,不過都怕唔夠水份
...

清水無味道,BB一般需時間慢慢接受,媽媽可以加1-2片生果片(檸檬/蘋果梨)係水度,或者開稀果汁俾BB飲(每日少於120ML稀釋果汁),未落調味大人湯水都ok。通常纖維和水份足夠嘅BB,排便會輕鬆D架。媽媽有試過嗎?

侯爵府

yeemeko 發表於 20-1-23 16:00
BB就快9個月,每日都好多屁,一日十幾個,好臭下.... 其實係咪正常嫁?

BB腸道仲幼嫩, 放屁都好正常, 平時比多少少水佢飲同埋按摩肚仔.

另外你都可以比D開奶茶七星茶佢飲, 健脾消滯.

有時間就煲下雪梨水, 薏米水比佢飲都OK.

侯爵府

yeemeko 發表於 20-2-5 15:01
...

佢而家用咩飲水? 如果連奶樽都唔係太肯飲水, 用針管.
我個陣都係咁, BB唔鐘意飲水, 用針管成日餵.
之後開始沖七星茶同開奶茶比佢, 甜甜地佢好鐘意飲, 沖係奶樽到佢慢慢飲.

複式洋房

ada0708 發表於 20-2-8 15:57
佢而家用咩飲水? 如果連奶樽都唔係太肯飲水, 用針管.
我個陣都係咁, BB唔鐘意飲水, 用針管成日餵.
之後開 ...

多謝你嘅建議,平時係食藥先用針管,無諗過用佢飲水

首頁

尾頁

跳至