自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我昨天坐mtr,有個女人勁咳又唔帶口罩,超無公德心。

珍珠宮

玩具勳章

lalang02 發表於 20-1-24 10:39
我唔明 咁簡單都做唔到咩
昨日有位哥仔 勁咳係巴士上 有位好心姨姨 俾個口罩佢啦 佢堅持話自己無事 只係 ...

啲人無常識,我記得讀書時老師講過,就算個人無病徵無病發唔代表佢無菌,可能佢本身有抗體,所以噴晒啲飛沫出黎,其他人就有可能lai野。有啲人話蒸到眼鏡,局到出面油生暗瘡又鼻敏感,聽過唔少啦

男爵府

chingnc 發表於 20-1-24 11:05

有啲區議會話派,留意下,我都得番兩盒,唉,惟有部住幾時 ...
我要返工, 派都攞唔到.
本來我也有存貨, 但老爺話無, 留了兩盒比自己便將其餘三盒比佢, 點知佢攞去派街坊, 轉頭又話無, 我話我已無貨只剩兩盒, 佢話佢遲啲要覆診咁咪比埋佢囉.. 我真係一個都無..

珍珠宮

玩具勳章

lalang02 發表於 20-1-24 10:39
我唔明 咁簡單都做唔到咩
昨日有位哥仔 勁咳係巴士上 有位好心姨姨 俾個口罩佢啦 佢堅持話自己無事 只係 ...

法律界友人指出政府不能說的秘密:政府正就禁蒙面法上訴,所以不能公開、高調叫人戴口罩作預防,否則會影響勝算。明顯政治凌駕公共衛生。

hungng    發表於 20-1-26 14:40

男爵府

回覆 ^^ 的帖子

我都係買唔夠,而家慳住用,香港未到情況好差時都要慳住用,市面有貨嘅又貴質量又差都唔敢買如果政府可以好似澳門咁配給口罩相信好多人會配合!

男爵府

kwan_0128 發表於 20-1-24 11:20
回覆 ^^ 的帖子

我都係買唔夠,而家慳住用,香港未到情況好差時都要慳住用,市面有貨嘅又貴質量又差都唔敢 ...
唔合格的如有我都會買, 摭到幾多得幾多, 但可惜連唔合格的都又貴又缺貨...
我公司附近有一間藥房賣 $150/盒 都賣晒..

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

今日出街買嘢,後面個小朋友咳咗幾次,無帶口罩,無掩口,排我後面嘅女人即話個細路同佢媽,咳就掩口啦!
件事細路應該做更好,無口罩,應用紙巾掩口,同唔好出街。

但我反而諗,會唔會個家人買唔到口罩呢?我連日去藥房,萬寧,都話賣晒了,售罄!!或者商人不合理加價,一盒成人要賣130蚊,兒童要90。我自問我存貨只有一個月,現在都擔心一個月後,無口罩用

男爵府

stepupnie 發表於 20-1-24 10:35
衛生署署長話無病徵唔洗帶
真係笑大人個口

真係離哂譜

禁止訪問

男爵府

牛年勳章

多得個官囉,話無徵狀可以唔戴喎

珍珠宮

為人為己
自覺有輕微病徵
都應帶口罩
萬物皆空,因果不空

大宅

restahaus 發表於 20-1-24 09:36
如果你身體不適,出街一定要帶口罩,但健康的人可以自己選擇帶或不帶。

...

潛伏期點知自己健唔健康

伯爵府

肥肥豬媽 發表於 20-1-24 23:19
潛伏期點知自己健唔健康

不要笑, 剛剛看了NYT 的一篇文章, 關於 "戴口罩是否有效" , 受訪者是幾個傳染病專家, 結論是: 首先帶口罩的人一定要帶得正確 - 没有缺口 & 持續帶口罩. 第二是更有效的方法防止病毒傳播給其他人是, 如果你身體不適或感覺身體不適,一定要帶口罩. 第三是健康的人可以自己選擇帶或不帶.

大宅

回覆樓主:

其實你口口聲聲話唔帶口罩既人自私,我就覺得個d因為驚買唔到口罩而瘋狂搶購好多盒口罩既人最自私,搞到真正需要用口罩既人冇得用。

BarbaraX    發表於 20-1-25 00:10

侯爵府

肥肥豬媽 發表於 20-1-24 00:14
但呢幅圖講得幾岩

我一盒都買吾到, 唔係唔想戴

男爵府

missnmiss 發表於 20-1-25 00:02
其實你口口聲聲話唔帶口罩既人自私,我就覺得個d因為驚買唔到口罩而瘋狂搶購好多盒口罩既人最自私,搞到真 ...

絕對同意!我嗰區都買唔到口罩!

侯爵府

chingnc 發表於 20-1-24 11:05

有啲區議會話派,留意下,我都得番兩盒,唉,惟有部住幾時 ...

嘩 ! 50盒, 即2500個

一家四口, 一日一個, 可以用差不多兩年! (希望我冇計差数)

不如你朋友賣/送啲比其他沒有或唔夠口罩的人啦

伯爵府

^^ 發表於 20-1-24 11:01
唔戴可能係買唔到口罩, 好似我咁, 本來有口罩但比咗家中長者, 想再自行入貨已買唔返...

...

到,我想戴,一日換3個添,但口罩呢~ ,有人一屋幾百個,有人一個都無 ,唯有盡量少出街。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

今日出去,目測有9成人有戴。
希望巿民加強保護意識,政府無能不作為,我地自求多福。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

玩具勳章

ocarebear 發表於 20-1-25 00:24
嘩 ! 50盒, 即2500個

一家四口, 一日一個, 可以用差不多兩年! (希望我冇計差数)

唔可以一日一個,一日最少3,4個,佢留自用,我地都唔好意思問佢賣,佢b細個,驚惹到b

首頁

尾頁

跳至