自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

chingnc 發表於 20-1-25 00:43
唔可以一日一個,一日最少3,4個,佢留自用,我地都唔好意思問佢賣,佢b細個,驚惹到b
...

新聞話小童及嬰孩較少出現感染, 好似sars 咁, 不過冇保證

只係觉得家家户户都四、五十盒, 邊夠咁多得賣

侯爵府

2020勳章 玩具勳章

kaobebe 發表於 20-1-24 11:06
我昨天坐mtr,有個女人勁咳又唔帶口罩,超無公德心。

今日見到個女人拉起口罩咳

侯爵府

2020勳章 玩具勳章

ocarebear 發表於 20-1-25 00:48
新聞話小童及嬰孩較少出現感染, 好似sars 咁, 不過冇保證

只係觉得家家户户都四、五十盒, 邊夠咁多得賣 : ...

佢一路草起嘅,唔係一次過買晒,我都覺得自己危險意識不足,一心覺得有上次經驗唔會甘大獲

珍珠宮

2020勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

gobaa49 發表於 20-1-24 00:14
呢隻係咩豬?

和你咳豬??

子爵府

2020勳章

chingnc 發表於 20-1-24 11:18
法律界友人指出政府不能說的秘密:政府正就禁蒙面法上訴,所以不能公開、高調叫人戴口罩作預防,否則會影 ...

佢寧願犠牲香港市民都要嬴,我好吾明仲有人信佢,撐佢。用下腦吾該 沙士一疫有幾可怕!

大宅

2020勳章

ocarebear 發表於 20-1-25 00:24
嘩 ! 50盒, 即2500個

一家四口, 一日一個, 可以用差不多兩年! (希望我冇計差数)

買50盒一家人用,假設佢唔分俾其他親朋好友,唔覺得係有planning,我覺得有點自私,真正有需要既人一係要貴買,一係就覺得貴唔捨得買,冇得帶.....

男爵府

熱血勳章

Dilyschqn 發表於 20-1-25 02:17
買50盒一家人用,假設佢唔分俾其他親朋好友,唔覺得係有planning,我覺得有點自私,真正有需要既人一係要貴 ...

x2,有planning係平時已有口罩存貨,唔係到有事至掃50盒,真心自私喎

大宅

回覆樓主:

宜家就一係買唔到口罩一係就要買超貴口罩,結果冇病既人帶口罩,有病既人戴唔到口罩(唔係唔肯戴口罩)!宜家戴口罩唔係因為病而戴,而係保護自己,瘋狂的是見到有d人話一日要換3、4個口罩,老老實實如果一家有好幾口,每人1日換3、4個口罩,多多口罩都唔夠佢地用!佢哋根本就係依賴左口罩,以為不斷換口罩戴口罩就好安全,咁我祝福佢哋一世都戴口罩,千萬唔好除,因為宜家攪到周圍有病既人都冇口罩戴!

大宅

有冇諗過邊個造成到處賣貴到離譜既口罩?有錢既緊係冇所謂,見過百幾蚊一盒口罩,買50盒要花5000蚊,有d人連柴米油鹽都憂心緊要佢哋花咁多錢買一堆口罩係唔可能囉。好啦,冇錢買口罩就唯有聽天尤命,但呢度竟然不停有人鬧唔戴口罩既人乜乜乜,當然口罩咁貴政府有責任,人唔戴口罩未必係買唔起貴口罩,但話人乜乜乜前唔該用個腦諗下先講,唔係個腦會生銹。

珍珠宮

2020勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

只能夠話大家好無危機意識,12月已經話有武漢肺炎,我一早買定了。

男爵府

2020勳章

Dilyschqn 發表於 20-1-25 02:17
買50盒一家人用,假設佢唔分俾其他親朋好友,唔覺得係有planning,我覺得有點自私,真正有需要既人一係要貴 ...

完全認同

大宅

我都買唔到口罩,之前買落嗰啲已經用晒,想用都無得用

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

restahaus 發表於 20-1-24 23:57
不要笑, 剛剛看了NYT 的一篇文章, 關於 "戴口罩是否有效" , 受訪者是幾個傳染病專家, 結論是: 首先帶口罩 ...

全對。但有幾多人會信?

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

restahaus 發表於 20-1-24 23:57
不要笑, 剛剛看了NYT 的一篇文章, 關於 "戴口罩是否有效" , 受訪者是幾個傳染病專家, 結論是: 首先帶口罩 ...

同意。不過香港人講感性多 ...

大宅

2020勳章

missnmiss 發表於 20-1-25 11:09
有冇諗過邊個造成到處賣貴到離譜既口罩?有錢既緊係冇所謂,見過百幾蚊一盒口罩,買50盒要花5000蚊,有d人 ...

你冇睇幅圖?
幅圖講緊「堅持唔帶口罩」
明唔明咩叫堅持

大宅

肥肥豬媽 發表於 20-1-26 01:20
你冇睇幅圖?
幅圖講緊「堅持唔帶口罩」
明唔明咩叫堅持

我宜家有話你幅圖咩?你個標題就係「唔肯戴口罩就係自私鬼」啊。

大宅

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

香港人病態,有病唔帶,無病帶口罩。

子爵府

2020勳章 畀面勳章

wendyaupooh 發表於 20-1-24 10:45
回覆 lalang02 的帖子

重有一類人狂"呻" 鼻水, 狂打乞痴...

其實。。。我就係你所講狂呻鼻涕同打乞嚏嘅人,我真係嚴重鼻敏感嫁喎
咁要呻鼻涕,抹鼻,又點帶好個啲罩呢

珍珠宮

stepupnie 發表於 20-1-24 10:35
衛生署署長話無病徵唔洗帶
真係笑大人個口

都唔知佢點做局長。

珍珠宮

chingnc 發表於 20-1-24 11:18
法律界友人指出政府不能說的秘密:政府正就禁蒙面法上訴,所以不能公開、高調叫人戴口罩作預防,否則會影 ...

所以政權比巿民健康及安危更重要。
希望香港官員真係可以有報應。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊