時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2020勳章

奶粉獵人 發表於 20-1-26 12:13
大陸政府隱瞞病情,香港政府唔肯防疫

醫護一定要死?甘做消防去救火系未一定要死?而家未抗緊疫囉,吾通一答應你地要求就叮一聲無晒症咩,系未隱瞞我吾知,自己又吾系在武漢,怕未叫手足請大假或立即辭職囉,睇下多吾多人做?到時或者大陸派醫療隊落黎取代你地班手足,日日鼓吹罷工,騎劫埋有責任心既醫護

男爵府

2020勳章

onegreen 發表於 20-1-26 12:35
愛惜自己等於愛惜病人,我見識過太多不負責任的醫護人員,放假就出去玩到無日無夜,唔好好休息保持健康,大 ...

放假都唔可以走去玩??
你話工作緊都掛住玩就話啫,
你放假係完全唔會去放鬆去玩??
24小時都掛住工作既野?
仲有,而家班醫護話罷工,又關咩義士事??
而家問題係大陸人衝哂落黎醫,
醫護係會爆煲
根本唔關咩黃藍,義士事
放假去輕鬆去玩等於冇做好個人防護防疫工作?
兩件事根本冇關係

大宅

angiehouse 發表於 20-1-26 12:47
醫護一定要死?甘做消防去救火系未一定要死?而家未抗緊疫囉,吾通一答應你地要求就叮一聲無晒症咩,系未隱 ...

贊成呀,全體罷工,中央政府咪派醫護人員落嚟接管醫管局!

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

奶粉獵人 發表於 20-1-26 01:28
大家一家人同胞,你d港燦好優越?冇我哋150你地香港有咁風光?

仲有,今次唔同,上一代護士用生命教我地 ...

封關同科學有關?照你既邏輯,你咁驚可以自我家居隔離架

大宅

apgbs 發表於 20-1-26 12:50
放假都唔可以走去玩??
你話工作緊都掛住玩就話啫,
你放假係完全唔會去放鬆去玩??

其實你根本唔明我意思,斷章取義,明知跟住嗰日要返A,仲去玩通宵?係㗎!假期係你,你可以安排做任何事,玩幾夜玩到幾時返,無人可以阻礙你,但影響到翌日工作,自己又休息唔足夠,就容易病喇!呢啲普通知識唔係醫護人員都知,唔好話俾我知你身為醫護人員,唔知道足夠休息係預防疾病的一種方法呀!

男爵府

2020勳章

onegreen 發表於 20-1-26 13:06
其實你根本唔明我意思,斷章取義,明知跟住嗰日要返A,仲去玩通宵?係㗎!假期係你,你可以安排做任何事, ...

好野,
根本係講緊武漢人黎香港醫病會增加醫療負擔,
你就話醫護夠休息咪唔會有事,
武漢人冇問題,
帶去係醫護自己玩通宵錯
你今日賺夠左五毛未?

男爵府

2020勳章

東區醫護再爆料 :
頭先一家5口
個呀爸係同1st confirm case (香港第一名確診者)坐同一班火車21/1 由深圳去西九龍
坐confirmed case前一行
尋晚開始全家low grade fever(發低燒)
no cough no rn no sob
(no cough 即無咳嗽,no rn 即冇流鼻水,no sob 即係冇氣喘)
3個小朋友 最高燒38.1度
全家5人已經照肺
travel & fever case (外出旅遊發燒個案)
期間大人同小朋友都有社區活動,接觸過好多人
💀💀💀💀💀💀💀💀💀
多謝高鐵

https://www.facebook.com/fans.hk ... ?type=3&sfns=mo

唔封關,醫護放假點休息都冇用!
唔好叫onegreen,改叫oneight+one啱你
繼續咩都賴哂落醫護度啦

男爵府

2020勳章

onegreen 發表於 20-1-26 13:06
其實你根本唔明我意思,斷章取義,明知跟住嗰日要返A,仲去玩通宵?係㗎!假期係你,你可以安排做任何事, ...

我就唔係醫護人員,
淨係見到你識少少就衝出黎維護大陸人同政府啫

大宅

apgbs 發表於 20-1-26 13:37
好野,
根本係講緊武漢人黎香港醫病會增加醫療負擔,
你就話醫護夠休息咪唔會有事,

唔夠人講就成日話人五毛,你果然係玩通宵第二日返A,明知當晚N又再唔瞓就去玩的唔負責任醫護人員,你的病人真係要自求多福。

大宅

apgbs 發表於 20-1-26 13:41
東區醫護再爆料 :
頭先一家5口
個呀爸係同1st confirm case (香港第一名確診者)坐同一班火車21/1 由深圳去 ...

你都唔好衝出嚟扮醫護人員,你用的abbreviation好多唔正規,我就絕對唔俾護士學生同新人寫㗎,學壞手勢,交流的外國醫護人員邊個睇得明你寫乜呀!完全唔入流就扮識,麻煩你唔好覆我,你自己自high喇!我呢啲五毛唔識同你溝通㗎!

大宅

2020勳章

同是中國人,支持武漢病人來香港有何不可?香港人就是大難臨頭各自飛。
人一黃, 便脑殘, 人一藍, 便脑叻!

男爵府

2020勳章

onegreen 發表於 20-1-26 13:47
唔夠人講就成日話人五毛,你果然係玩通宵第二日返A,明知當晚N又再唔瞓就去玩的唔負責任醫護人員,你的病 ...

你覺得我係咪係囉
係阿,我真係醫護人員,
去醫管局投訴我喺bk反駁你囉

男爵府

2020勳章

onegreen 發表於 20-1-26 13:57
你都唔好衝出嚟扮醫護人員,你用的abbreviation好多唔正規,我就絕對唔俾護士學生同新人寫㗎,學壞手勢, ...

我反駁你,我就係扮醫護人員??
你真係好好笑
對醫護有同理心就一定係醫護人員
駁唔到就發爛冇啦啦話我扮醫護
篇野我轉貼架,阿on8+1我根本冇自稱過係醫護

男爵府

2020勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

makm 發表於 20-1-24 05:21
當年沙士香港最值得驕傲的就是醫護,今年疫情再現首先要脅發起罷工竟然係呢班垃圾。 ...

宜家百分之九十以上的醫管局醫護人員都係黃屎,個個都係自私鬼,邊肯自願入去做服務?就算全部有良知的自願人士,都唔夠人做喇!唔抽籤佢地邊會自願入去吖!少左班勇武醫護人員上街,香港安寧好多,警察都安全啲,無咁辛苦

複式洋房

littlesister 發表於 20-1-26 13:00
封關同科學有關?照你既邏輯,你咁驚可以自我家居隔離架

係呀,封關可以減少引入Wars

複式洋房

hkc140 發表於 20-1-26 14:00
同是中國人,支持武漢病人來香港有何不可?香港人就是大難臨頭各自飛。
...

咁應該開個camp比藍C醫生護士親自處理

咪就係,粉嶺班藍C而家set roadblock做曱甴呀!hahahaha

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

apgbs 發表於 20-1-26 13:41
東區醫護再爆料 :
頭先一家5口
個呀爸係同1st confirm case (香港第一名確診者)坐同一班火車21/1 由深圳去 ...

FC 左先 po 啦,今日已經好多 po 放假消息

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

hkc140 發表於 20-1-26 14:00
...

你咪咁無聊啦,成日扮藍

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

奶粉獵人 發表於 20-1-26 22:05
係呀,封關可以減少引入Wars

呢d叫科學?你在家唔出街咪得

首頁

尾頁

跳至