時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

doris880 發表於 20-1-24 01:07
睇下第8、9、10點,到今時今日仍然只為自己利益,挾持病人做人質,相比武漢的醫護,萬眾一心抗疫,香港黑醫 ...

容許我真心講一句,醫護也是人,有家庭有親人,無論佢係乜顏色,在任何的時候,他們都很遵守專業操守,在工余飯後,他們有權爭取他們的權益,他們不是死士,大家要人尊重自己的同時,也應該尊重一下別人

複式洋房

元朗單野,擺明係夾好曬,都重有得兜

複式洋房

萬眾一心抗疫,係唔比走,辭職都唔得呀

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

annakit 發表於 20-1-24 10:50
警察同醫護同樣面對生命威脅時, 真係好強對比,
勇者無懼 VS 貪生怕死,
緊守崗位 VS 抽生死簽,
exactly

大宅

辭職啦!無人用槍指住你地!仲好呀,醫護大換血,唔好害人!

大宅

回覆 gelanan 的帖子

但問心一句非常時期佢憑咩罷工?

男爵府

BK Milk勳章

Cmeneko1201 發表於 20-1-26 07:14
回覆 gelanan 的帖子

但問心一句非常時期佢憑咩罷工?

男爵府

BK Milk勳章

gelanan 發表於 20-1-25 12:27
容許我真心講一句,醫護也是人,有家庭有親人,無論佢係乜顏色,在任何的時候,他們都很遵守專業操守,在 ...

有很多工種,除了是一份工作,也帶着一份使命,因此得到民眾敬重,得到光環。他們是有權爭取自己的利益,但他們偏偏在這個時刻去爭取,他們還把利益扣在政治立場上,要封關就應該把香港封城,而不是只封國內人或封咗高鐵,又要求廢除禁蒙面法, 話因為市民要戴口罩才可保命,這是什麼邏輯,當然坐地起價就更核突。

反之,他們口中的黑警不是人嗎?沒有家庭沒有親人?警察擋氣油彈時有如此要求多多嗎?他們現在還是黑警濫暴,貼滿醫院。

重申 : 我也有朋友是醫護人員,我敬重所有為香港人緊守崗位的每一位,正因為這樣,我更討厭那些把正義無私的一羣騎劫了的壞份子。

bellac.bk    發表於 20-1-26 18:16
lovelovesing    發表於 20-1-26 09:48

男爵府

BK Milk勳章

iamken 發表於 20-1-25 08:10
消防遇大火,不會抽生死簽,不理會火災是人為、是天然,有火災就去救火。
警察遇罪案,不會抽生死簽,不理 ...

最慘係仲以為咁講會有人同情,自己都唔知道咁講係幾咁醜。

男爵府

BK Milk勳章

Kerry仔 發表於 20-1-25 03:01
攪笑,POPO見白衫人都掉頭走啦

人哋係去增援,你見到個肺炎病人,都要去通報同穿番保護衣喇,唔通行過去同佢傾下計呀,成日講來講去得一樣,依家2020年啦!講緊全世界抗疫呀!瞓醒咪呀!記得唔好去和你咳呀,傻仔!

男爵府

BK Milk勳章

yooyee 發表於 20-1-26 01:00
萬眾一心抗疫,係唔比走,辭職都唔得呀

得,贊成佢哋補返錢,馬上走。唔好阻住真心守護香港的醫護人員工作,搞分化令醫院氣氛緊張,記得撕番貼在醫院的含儂牆,我哋會燒串炮仗。

伯爵府

黑妓,不停現在問緊衛生署,罷工安排。

痴缐!

別墅

咁勉強,辭職吧!
相信有大把人可以取代你地!毫無專業操守的黑護,sars時醫護的精神,被你地呢d黑護一鋪清袋!

複式洋房

doris880 發表於 20-1-26 09:46
人哋係去增援,你見到個肺炎病人,都要去通報同穿番保護衣喇,唔通行過去同佢傾下計呀,成日講來講去得一 ...
你信去增援?要唔要驗下個腦?

男爵府

回覆樓主:

當年香港沙士,仲有一班有良心醫護,因為知道,佢地讀醫護嘅使命,如果,當佢地都走左,就瘵再救人,病人更無助。正如當年台灣醫護大逃走一樣。

今時今日,年輕人被教育到點,已經有版睇,仲有使命感?

好想知,如果果個係佢地嘅手足,又會唔會話罷工呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

doris880 發表於 20-1-26 09:37
有很多工種,除了是一份工作,也帶着一份使命,因此得到民眾敬重,得到光環。他們是有權爭取自己的利益, ...
講仲我心裏說話

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

j947 發表於 20-1-26 18:57
當年香港沙士,仲有一班有良心醫護,因為知道,佢地讀醫護嘅使命,如果,當佢地都走左,就瘵再救人,病人更 ...
沙士時醫護好值得人敬重,宜家部份醫護將份工當政治工具,無使命就辭職吧!

珍珠宮

amalee 發表於 20-1-26 19:05
沙士時醫護好值得人敬重,宜家部份醫護將份工當政治工具,無使命就辭職吧!
...
相信當時沙士醫護自己都好擔心,但有使命感,唔會好似宜家部份醫護成日話罷工。

男爵府

BK Milk勳章

yooyee 發表於 20-1-26 18:46
你信去增援?要唔要驗下個腦?

你唔信咪繼續唔信囉!没有林卓延,就沒有721。沒有暴徒,就没有催淚彈。你信唔信呀?

男爵府

BK Milk勳章

amalee 發表於 20-1-26 19:00
講仲我心裏說話

首頁

尾頁

跳至