時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

咁唔罷工有咩方法令到政府肯出手呢依家政府好似坐視不理咁
好似推我哋去死咁

超級版主

超級版主

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

公爵府

city888888 發表於 20-1-24 18:13
班藍絲弱智盲撐,警察打人照撐,廢政府照撐,我都少上bk

班黃絲弱智盲撐,暴徒打人照撐,廢垃圾已完照撐,周圍話光復,實質搗亂

水晶宮

2024勳章

算死草 發表於 20-1-24 17:54
香港同大陸其他城市點同,香港人口密度極高,沙士黎到香港都爆發嚴重,好多醫護染病,肺炎呀!幾傷呀!你 ...

咁要全封先絕對安全啦,到時物流入唔到黎,港人食風,皆大歡喜

大宅

回覆 姸媽 的帖子

你真係講得好好,在Facebook 看到的只有罵,不如大家做好自己,不要只是周圍鬧人啦!SARs時的醫護無怨無悔,只有為大眾出力,感謝他們🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

子爵府

油麥麥 發表於 20-1-24 01:49
多咗好多蓮燈豬、文宣來抽水

連登狗,文宣狗開飯啦

大宅

回覆 大隻太太 的帖子

真心謝謝你,我相信香港還有很多像你一樣的女好醫護,有為你加油打氣!祝萬事小心,疫情快過

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

油麥麥 發表於 20-1-24 01:49
多咗好多蓮燈豬、文宣來抽水
我都覺得多左好多文宣

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

第一被咁多新國民一唱一和

琥珀宮

畀面勳章

Bebetterme 發表於 20-1-24 07:03
的確做一個決定要考慮好多野
如果政府可以比到合理分析點解入境管制唔可行
我認大眾會易接受

海陸空封晒?咁大陸運來既食物係咪都要停?物流都要停?

琥珀宮

畀面勳章

stepstepp118 發表於 20-1-24 19:12
咁唔罷工有咩方法令到政府肯出手呢依家政府好似坐視不理咁
好似推我哋去死咁
...

醫護罷工,將病人生死放在次位,又算係對你好?就唔算推你去死嗎?

些芬易呢焚    發表於 20-1-25 13:59

大宅

hellomiki 發表於 20-1-24 01:59
咁香港警察又的確好pro,eq好高,長達半年日日苦戰曱甴,真是心累身累。。
...

大宅

回覆樓主:

支持想罷工既永遠罷工。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔使封城,你禁驚,封你自己同家人係屋企未得喇,就算封左城,病菌都會隨空氣散播,你全家封左係自己屋企,禁止同別人往來,戴埋口罩,一家安全。

恭喜恭喜

侯爵府

美國流感擴散 今個流感季死亡人數增至6600 - 時政擂台 - Baby Kingdom https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23030943&extra=page%3D1

武漢肺炎,人們關注度高。

流感,人們關注度相對低。

絕大機會,2020年全世界因流感死亡人數遠遠高於武漢肺炎。

政府應禁止美國航班降落,向美國發出黑色旅遊警示,停辦所有來往港美的旅行團,禁止美國旅客入境,強制由美國入境的在港旅客接受隔離觀察。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

陳小妖 發表於 20-1-24 19:00
好同情佢哋工作量咁大,支持盡快引入海外醫護幫輕佢哋!

香港政府一早要大量引入海外醫護幫輕佢哋

香港政府真廢!

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

複式洋房

czl115 發表於 20-1-24 02:10
有沒有可行性報告?
有沒有評估過各行各業影響?
計畫停幾長時間?參照sars,至少要停到5、6月大陸疫情才會 ...

jm你講得好!一味反對,或者拋啲唔全面甚至唔可行嘅建議,唔見得對大局有咩好處。情況就好似而家將所有錯綜複雜嘅問題簡化做反中同無民主,話五大訴求,缺一不可,好似只要滿足五大訴求,香港就咩問題都迎刃而解,係呢場風波之前,你隨便問香港人點樣個社會可以更和諧、更開心,我相信無人會答五大訴求囉!民主、自由、法治係universal truth,將自己包裝做民主戰士,就長期佔據道德高地,自然好似講咩都啱咁永遠只有口號式嘅謾罵,醫者父母心動不動就以罷工威脅,就算警察係衰到貼地,又何苦要同警察比較而唔做好自己?當年沙士係好難捱,但社會好團結大家都知道要同舟共濟。

複式洋房

polliebb 發表於 20-1-24 06:57
好多野要諗,唔係話停就停,用罷工去威脅更無理

講得好,而且固勿論誰是誰非,人命關天,作為醫護人員點能夠隨便就話罷工?

大宅

回覆 iPhone5 的帖子

根據基本法,香港居民擁有出入境自由

首頁

尾頁

跳至