跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無住海濱/海灣媽咪呢?

Hi, 我都係住海濱, 3座, 好開心原來有咁多街坊係度!!

子爵府

mandymfl,
哈....原來唔止多街坊, 住三座o既都唔少呀~~~~ :mrgreen:

男爵府

Shan,

唔知我地有無見過面呢? 我都係搭村巴返工架!!

子爵府

mandymfl,
咦..咁真係好橋喎~~~我返十點, 所以我每日都係搭 9:20 o個班, 朝早應該無乜機會撞到, 放工呢? 你搭幾點? 我多數 6:20 o係中環上車~~

男爵府

Shan,

你就好啦, 返十點, 我放工唔搭村巴, 因為要去奶奶屋企湊囡囡回家.

子爵府

mandymfl,
咁每朝早你老公帶囡囡去你奶奶度呀? 都幾辛苦呀, 我老公又係咁, 每日都帶住囝囝出出入入, 真係好辛苦..... :cry:

男爵府

Shan,

我老公係返shift, 有時佢唔可以帶囡囡去奶奶度, 咁奶奶會黎我樓下接囡囡!
你囝囝日間係邊個湊? 住得近嗎? 出出入入真係幾辛苦, 有時囡囡夜晚扭計都幾金, 無教好瞓, 返工好sleepy, now I am so sleepy!!

子爵府

mandymfl,
囝囝返仁濟育嬰院呀, 都要轉車囉, 朝早老公咪同佢搭 38a 返學, 跟住行返公司, 佢收工又收得夜, 中間佢會出黎個幾鐘接左囝囝返屋企, 等我返到黎佢就返公司, 所以咁樣真係好辛苦, 我老公都頂唔順, 成個人都好燥, 成日發脾氣, 所以我依家都諗緊辦法, 想請工人, 但又負擔唔起, 依家考慮緊 d underpaid o既, 但又聽人講話佢地好多都o係鄉下出黎, 咩都唔識, 又溝通唔到, 所以都唔知點算好.....
係呀, 阿囝有時夜晚扭計真係好

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Shan ,

我都好掛住阿囡 , 平日比我媽咪湊過夜 , 真係好掛 . 所以有時會湊彥林返屋企 , 第二朝返工前就湊返媽咪到 .... 我地兩公婆成日藤o黎藤去 ....
最初plan , 彥林大d 約一歲左右請工人 , 而家 , 老公好掛住阿囡 , 成日叫我快d 搵人 , 真係難決擇 . 又驚彥林太細 , d 工人又唔知點 .... 不過 , 行哩條路都係遲早 , 正打算搵agent ! 你話 underpaid .... 好似 agent fee 都成萬幾 + 兩年 ( ~2,000 x 24 mths) , 平均少好幾百咋 ! 保障.... 無野就摼幾百 , 有事就好煩啦 !

希望! 希望! 我搵好工人o既指數高 D 啦 !

男爵府

Shan,

唔怪之得你話好辛苦啦!
不過當你見到bb一日一日長大, 你就會好開心, 咩辛苦野都忘記啦! 大家一齊努力啦!!

子爵府

lala1125,
你老公真係好好呀, 好少男人咁有"親情"架!! 多數都會係我地掛住 bb, 而 d 男人就懶懶閒咁....
我問過幾間 agent 都唔使萬幾咁貴, 我諗依家無咁貴架喇, 多數都係八九千(人工唔使 $2000), 有間仲包晒所有野添...不過我擔心o既就係工人質素, 因為始終都無咁好經驗....但 full paid 又真係請唔起, 日日又對住個脾氣暴燥o既老公, 都唔知點做好, 所以真係好煩呀~~

男爵府

Shan

其實你可想清楚有無辨法再慳d, 而請工人. 因你倆夫妻的感情都好重要.
我之前都唔想請工人, 但很多朋友都叫我想清楚, 現代人返工雖然不要太多體力, 但腦力及壓力真好大.
你有無問過海濱有無人幫人湊bb呀!!!
努力呀 有時間就呵番你老公
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

子爵府

Mrswong,
其實我之前又係好抗拒請工人, 但為左我地兩公婆感情, 所以先至考慮緊咋, 其實大家都好累, 有時 bb 扭計令到我地都會忟憎, 跟住好容易就會嘈起上黎, 我都知道長此下去唔係辦法, 不過就算請 underpaid 我都係緊緊地架, 所以就算我點慳都請唔到個 full paid, 更加唔使指意話搵人湊啦, 香港人湊好貴架, 所以依家我都無咩辦法, 唯有自己再諗清楚先啦~

你o既情況當然要請啦, 因為你咩都打孖上, 如果淨係得你兩公婆好難應付架!!!!

男爵府

Shan 寫道:
lala1125,
我問過幾間 agent 都唔使萬幾咁貴, 我諗依家無咁貴架喇, 多數都係八九千(人工唔使 $2000), 有間仲包晒所有野添...不過我擔心o既就係工人質素, 因為始終都無咁好經驗....但 full paid 又真係請唔起, 日日又對住個脾氣暴燥o既老公, 都唔知點做好, 所以真係好煩呀~~

我有兩個同事兩 , 三個月前請underpaid .... 一個萬三 , 一個萬四 .... 不過 , 工人暫時都ok ! 溝通方面 .... 一個識少少cantonese , 另 一個真係中英一d 都唔 , 連"你" " 我" 都要教 , 哩個同事就真係好辛苦law !

shan .... 其實而家你bb返仁濟 , 接接送送係辛苦 d , "試"下睇得唔好差 , 香港地 , 我o地一般o既家庭 , 兩公婆都要工作 , 頭段時間 , 真係辛苦d ga ! 但過多一, 兩年BB 大d ... 會好d ga ~! 當然又進入另一階段啦 . 係咁ga 啦 ! 而家hk父母真係好偉大ga ! 唔同以前生左先算 ....唔通仲有一家八口咁訓埋一張床都冇所謂咩 ! 一齊努力 ! 努力呀! 不過 , 我覺得兩公婆溝通 , 體諒好重要ga ! 試下傾多d 計 , 分擔一下大家面對既問題 ?

男爵府

Mrswong1998,

接近臨盤 .... 有冇多d 行下 , 散下步呀 !
呀 ! twins ..... 多數開刀ga 呵 ?

子爵府

lala1125,
其實我地都係覺得呢幾個月先開始越黎越辛苦, 頭幾個月真係無乜野, 可能囝囝訓得好啦, 老公日日抱住佢趕黎趕去, 我都知佢好辛苦, 同佢傾左好多次佢都唔肯比我去接放學, 因為我條腰之前整親, 如果長時間要揹左佢, 我會好痛, 我又問過育嬰院可唔可以比我放低架 bb 車o係度, 佢地又話無地方, 我都唔知我可以點, 想幫佢, 又唔得, 但佢繼續做, 佢自己又唔開心, 成日發脾氣, 真係好無奈~~~

其實我地暫時都未有"勇氣"去請 underpaid, 實在係博一舖, 最慘我地就係無乜籌碼去博, 所以我只係不停係咁煩...煩....煩....但無結論....

男爵府

To : lala1125

無呀!!!我先幾日發現子宮收縮, 一天有幾次. 好驚 因孖胎比較易早產. 今天見醫生, 佢話孖b ok, 子宮收縮亦正常, 我先放心 :mrgreen:
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

男爵府

Shan

我有朋友都是請underpaid, agency fee 好像不用過萬元, 實數唔記得. 我會幫你問.

子爵府

Mrswong,
真係唔該晒你, 我都問過幾間, 都係八九千左右~~你真係要小心 d 呀, 有咩跡象就好入院喇~~~

男爵府

Mrswong,

係呀, 孖胎多數都會早產, 多加留意呀! 希望你生對健康活潑嘅孖b!!
準備好晒bb野&入院野未呀?? 係唔係會開刀呀?

Shan,

湊大1個bb真係唔easy呀! 雖然盈盈係我奶奶湊, 我都好辛苦, 因為我同老爺唔arm(幾倦幾辛苦都會晚晚湊盈盈回家), 成日因為湊女嘅事同老公嘈, 曾經嘈到好勁(想過要女唔要老公架!!), 所以話家家有本難念的經, 兩公婆真係要常溝通&體諒, 大家都係想有個開心family, 開心bb.
其實可唔可以放bb車係你老公公司, 你去佢公司攞左架車接bb返屋企, 咁你老公咪唔洗走幾轉!!

首頁

尾頁

跳至