自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幾日都不斷有人出帖話香港應該關閉同中國出入口岸,我覺得根本係煽動挑撥同分化,提議同支持都唔用腦,自尊自大到覺得香港可以自給自足咁,完全無視有香港人需要係國內工作。其實佢哋咁驚咪關閉自己家門,唔好比自己同屋企人出入,自封一家係間屋度咪得囉,記得儲夠唔經中國嘅糧同水。
關閉自己係屋企唔好出街,街外好危險!!

男爵府

陪月勳章

武漢有個家庭,兩母子只買了日用品才出門,平時留在家中也中招。
空氣傳播應該走唔甩

男爵府

2020勳章

小茂 發表於 20-1-24 07:34
幾日都不斷有人出帖話香港應該關閉同中國出入口岸,我覺得根本係煽動挑撥同分化,提議同支持都唔用腦,自尊 ...

關閉所有中國出入口岸並非好簡單,要有其他嘢考慮架
唔俾內地人入,咁貨品,食物可唔可以,香港人司機有可能 帶菌,俾唔俾入?
唔俾內地人入,咁依家喺內地旅遊工幹居住嘅香港人,有可能帶菌,俾唔俾入?
中國以外國家有確認case,俾唔俾該國家嘅公民或從該國嘅內地人入,有可能帶菌
咁俾唔俾港人出境返內地呢?有出就好入,又可能帶菌?

疫症邊個國家都唔想發生,而依隻又喺新品種,話佢地自己攞嚟衰又好,鬧佢地自私自利傳開去又好,自己保護自己最重要,洗手洗手再洗手,人多繁忙嘅地方就帶口岸喇

男爵府

2020勳章 2018復活節勳章

幾日都不斷有人出帖話香港應該關閉同中國出入口岸,我覺得根本係煽動挑撥同分化,提議同支持都唔用腦,自尊 ...

男爵府

2020勳章

我都睇到好煩, 日鬧夜鬧, 做好自己, 注意衛生, 擔心就戴口罩或者唔好出街, 增強自己免疫能力都好重要.

珍珠宮

2020勳章 熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

已對香港人冇期望, 人地齊心抗疾, 香港人就乘機散播仇恨, 冷嘲熱諷, 分化社會

鼠鼠鼠    發表於 20-1-27 00:46
loved    發表於 20-1-25 17:46
ANGE_FB    發表於 20-1-25 17:46
mimi199188    發表於 20-1-25 11:04

大宅

大陸政府在做事,香港点解唔幫手助控,所有武漢及湖北省藉的都不能入境香港!阿爺都話封城,仲成車武漢旅客入住觀塘酒店,週圍去!咁擺明同阿爺作對,仲叫人無病唔使帶口罩!政苦D高官應該重新再教育!

MarMic    發表於 20-1-25 20:26
APIGMA    發表於 20-1-25 20:15
lch121    發表於 20-1-24 09:55

侯爵府

2020勳章

fayefa 發表於 20-1-24 09:20
關閉所有中國出入口岸並非好簡單,要有其他嘢考慮架
唔俾內地人入,咁貨品,食物可唔可以,香港人司機有可 ...

有時有d人諗野就係咁簡單。以為係自己屋企,一句命令,全屋人都要聽

子爵府

2020勳章

薯圈 發表於 20-1-24 10:36
有時有d人諗野就係咁簡單。以為係自己屋企,一句命令,全屋人都要聽
...

形容得好,一講就要即做,要聽佢話,但想問多句,佢自己又有冇咁聽話呢?

男爵府

2020勳章

薯圈 發表於 20-1-24 10:36
...

無分析能力

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

香港人投訴之都就黎世界第一
以前識講新加坡巴咁閉
香港人最近應該近之而無不及

大宅

認識瑞士牛牛第二回

留O係屋企就無事?
知唔知當年點解淘大會大爆發?

寶石宮

2020勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

fb同呢到都咁
而家希望快啲控制到同有疫苗

男爵府

2020勳章

想講真人真事,原來封咗城一樣可以出關、坐火車

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

Monday789 發表於 20-1-24 09:35
大陸政府在做事,香港点解唔幫手助控,所有武漢及湖北省藉的都不能入境香港!阿爺都話封城,仲成車武漢旅 ...
講得啱!嗰位高官竟然叫人唔駛帶口罩!我响電視都想鬧佢痴缐!在場記者真係好忍得!

侯爵府

2020勳章 玩具勳章

Lok315 發表於 20-1-24 08:11
武漢有個家庭,兩母子只買了日用品才出門,平時留在家中也中招。
空氣傳播應該走唔甩 ...

樓主sars時未出世無睇新聞定根本唔係香港呢,記唔記得當時係屋企啲喉傳染架,唔stop啲超級傳播者係無用,但個專家話厲害的國已經錯失黃金機會,唔識又扮識,搞到一獲泡

caryfox    發表於 20-1-26 00:22

大宅

2020勳章

樓主幾歲?
無經歷過SARS?
當年淘大居民點中招,你唔知?

仲有你先散佈仇恨同化,咁盲目支持中央同香港政府有乜居心?

作為普通市民只希望政府做好防疫唔好俾有病的人入關
點解連澳門都做到,我地政府反應仲慢幾拍?

bopomofo2405    發表於 20-1-26 00:56
caryfox    發表於 20-1-26 00:21
APIGMA    發表於 20-1-25 20:17

侯爵府

2020勳章

Monday789 發表於 20-1-24 09:35
大陸政府在做事,香港点解唔幫手助控,所有武漢及湖北省藉的都不能入境香港!阿爺都話封城,仲成車武漢旅 ...

贊成暫停武漢及湖北的中國旅客來港

子爵府

2020勳章

toffeechoco 發表於 20-1-24 09:33
已對香港人冇期望, 人地齊心抗疾, 香港人就乘機散播仇恨, 冷嘲熱諷, 分化社會
...

同意。 祇係識得諗盡方法唱衰內地。

大宅

2020勳章

今次比沙士嚴重,封唔封城政府話事,但係個人衛生,自己可以話事,請大家帶口罩,洗手! 去過大陸或自己有病,請自我隔離,有病就立刻去看醫生。大家做好本份,唔好散播病毒!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊