自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

micsin 發表於 20-1-24 08:25
當年sars 港府無限制港人出境 依家就禁上人地入境?

但當年世界各地都有禁止 香港人入境!

禁止人地入境好正常,係為不受感染的地區做保護

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ngokwan 發表於 20-1-24 08:35
其實今次疫症,內地做得算唔錯,內地好齊心抗疫;

反觀香港,假新聞,仇恨文章,全無幫助;。

唔求雪中送炭, 都唔好落井下石丫! 人性喎!

polliebb    發表於 20-1-24 09:20
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yaumuimui 發表於 20-1-24 08:56
事先張揚12小時後封城,比夠時間四出逃亡,攪到帶菌者可周圍播毒,昨天先接收一單由武漢發燒到港的一家三 ...

又講?

放下自在

伯爵府

banbanmm 發表於 20-1-24 09:04
武漢係一個千萬人口大城市, 而且係長江重鎮,人口流動性高。 你可以想像下如果香港要封城,要點搞。
...

界面新闻:我们也注意到,一些人自称疑似感染,但并没有出现在通报的信息里。

杨功焕:好像大家也都在说,要说真话,谁不说真话谁就是千古罪人,但实际上许多事情,包括医务人员感染等,都隐蔽了一段时间才爆开来。我觉得越是在这个时候,政府越应该相信老百姓,相信大家的能理解和配合,谁都不想把事情搞大,谁都想把疫情控制住。不要认为把真相告诉老百信就失控了,我相信大家都是理性的,都希望把防控工作做好。

https://mp.weixin.qq.com/s/bxli4ETICQC9XW_5Ros0IA

事實係之前有隱瞞,如果更早做,可以阻止更大規模散播

大宅

yaumuimui 發表於 20-1-24 09:02
你知源頭就好喇,你憑什麼理據知道其他國家受感染sars的人仕由港人傳出去?? 要追究都應該追究源頭,唔好 ...

無錯 當年香港人都成為世界各地的過街老鼠囉!
香港人連入一地境都係受監管囉!
封城/嚴止 人地入境 最正常不過
呢度部份jm咁大愛 應該去內地幫手
Sorry 我怕死架

男爵府

yaumuimui 發表於 20-1-24 09:02
你知源頭就好喇,你憑什麼理據知道其他國家受感染sars的人仕由港人傳出去?? 要追究都應該追究源頭,唔好 ...

你又憑咩理據其他國家受感染的人唔係香港人傳出去?

珍珠宮

yaumuimui 發表於 20-1-24 08:48
2003年 SARS邊到傳入香港?

阿大陸教授

珍珠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 20-1-24 09:12
又講?

愚民係咁,視而不見,聽而不聞。

子爵府

回覆樓主:

日本病毒專家高度讚揚中國是次做法,某色人種會唔會罷去日本?

日本大戈格來打臉!
日本的病毒專家岡田晴惠(免疫學,病毒學博士大學教授)都說:中國此次應對(新型冠狀病毒肺炎)已是 非常優秀非常迅速,中國能在發現病毒一個月内就能找出原因同時公開序列并確定病毒原因在科學的角度來看是非常快速,也非常歷害了。只是到現在某地還在瞎BB和說三道四!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=146874493431597&id=107840224001691

珍珠宮

ngokwan 發表於 20-1-24 08:35
其實今次疫症,內地做得算唔錯,內地好齊心抗疫;

反觀香港,假新聞,仇恨文章,全無幫助;。
黑媒黑記不嬲咁衰

男爵府

moto1357 發表於 20-1-24 09:15
日本病毒專家高度讚揚中國是次做法,某色人種會唔會罷去日本?

點會、日本係鄉下

水晶宮

2024勳章

lalang02 發表於 20-1-24 09:13
無錯 當年香港人都成為世界各地的過街老鼠囉!
香港人連入一地境都係受監管囉!
封城/嚴止 人地入境 最正 ...

咁祝福澳洲山火的JM,是否都應該去澳洲幫助撲火

公爵府

mlcbb 發表於 20-1-24 09:12
界面新闻:我们也注意到,一些人自称疑似感染,但并没有出现在通报的信息里。

杨功焕:好像大家也都在说 ...

中國甘大,當中有細有心隱瞞,上頭未必知
睇得出習大有心推國家走向進步
都有報導話如果查証當中有官員失職會懲處

見到國內醫護人員告別雙親,走上抗疫戰場好感動
仲有好多有心中國人為自己國家,人民無私付出

子爵府

根本封唔封都會鬧,借啲意搞事啫,可以睇到香港以後都無乜前景,依家啲後生自私到爆,以前啲醫護同依家批醫護比.......唉!所以我真係唔驚呢個病,祇要自己做足保護就ok,我最驚班暴徒,垃圾已完,垃圾文宣,佢地先喺真正搞死香港嘅時代垃圾

Onongbabe    發表於 20-1-24 14:30
榮盛    發表於 20-1-24 10:20

子爵府

mlcbb 發表於 20-1-24 08:50
肺炎係十二月頭有,十二月已有傳好嚴重,俾官方話謠言,一月中仲要話可控,到一月廿三日先突然封城,咁都 ...

未就係!

水晶宮

2024勳章

大家記得以後唔好亂咁祝福
祝福了就要去當地救災㗎

大宅

畀面勳章

Kathy1018 發表於 20-1-24 08:29

係呀、自己傳播病毒出去就得、人哋傳入嚟就唔得㗎、香港 ...

你咁搞笑嘅? 你梗係唔記得當年沙士源頭喺邊度傳入嚟!

禁止訪問

侯爵府

TingTing 發表於 20-1-24 09:17
黑媒黑記不嬲咁衰

如果香港政府想學上海
起定一間傳染病醫院備而不用
等超级傳染病来襲時才用
首先尊貴的犯民議員肯定不批撥款
毒果更會用恶毒的詞語批評: 例如大白象、 倒錢落海等等

伯爵府

apple~y 發表於 20-1-24 09:21
中國甘大,當中有細有心隱瞞,上頭未必知
睇得出習大有心推國家走向進步
都有報導話如果查証當中有官員失 ...

樓上啱啱先有人話係無隱瞞

首頁
12345...10

尾頁

跳至