時政擂台

跳至

首頁
34567...16

尾頁

珍珠宮

玩具勳章

cbeyond 發表於 20-1-24 11:46
罷工, 用市民條命去迫政府
唔係政治係乜

係政府攞市民條命黎較飛,我真心唔明點解要開放橋,地鐵又封得高鐵又唔封得,我就覺得醫護幫緊市民爭取唔使面對甘多菌喎,完全為市民健康着想,我就唔知你係咪覺得佢係新工會有咩諗法啦

珍珠宮

I9528 發表於 20-1-24 11:47
我姑奶做護士,sars 時佢無退縮過
而家只係黃工會發動抽籤 / 罷工

多謝一班真醫護!希望所有真醫護平安,加油!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係咪政治可以淩駕一切呢。成世都講政治冇左自己人生,咁係個人決定
呢次疫情硬要扯上政治黎講,如果連醫護都咁唔理性,真心毁晒當年沙士英雄的聲譽

子爵府

cbeyond 發表於 20-1-24 11:47
政府係廢, 代表醫護呢個時間罷工係啱
原來香港市民條命咁唔值錢, 唔啱佢地要求, 就可以唔理市民了
...

我不是贊成罷工,但呢個政府唔迫佢只會更過分,申利:我是政治中立

大宅

姸媽 發表於 20-1-24 11:50
所以我都話,如果自己接受唔到呢份工作,就可以辭職,而不是威脅!任何工作都一樣!
...

根本個問題係政府嗰度
你今日可以做到 他日佢就更過份
你有冇見到新聞上報嘅病房爆滿、照張CT排期排幾年?

你覺得無問題?
你覺得政府可以覺得自己嘅醫療服務好好?

講,講過好多次,政府根本唔理
對於基層嘅市民會唔會太唔公平,香港地,要死都唔好病。。。

何況今次係真係送死項目,政府仲要幫手呼籲大家唔駛帶口罩。。。你會唔會覺得好得意?

珊瑚宮

chingnc 發表於 20-1-24 11:51
係政府攞市民條命黎較飛,我真心唔明點解要開放橋,地鐵又封得高鐵又唔封得,我就覺得醫護幫緊市民爭取唔 ...

政府唔對, 係咪醫護要跟住做, 要罷工, 醫護就好對?
政府賤, 醫護就要跟, 一齊賤嗎?
生命唔重要嗎?

大宅

cbeyond 發表於 20-1-24 11:50

有番同情心, 留番班話要罷工醫護。

我諗醫護都係想防疫控制做返好
唔係爭取啲乜!

如果防控都唔做好,唔止係醫護,全港市民都會受威脅!

珊瑚宮

scso 發表於 20-1-24 11:52
我不是贊成罷工,但呢個政府唔迫佢只會更過分,申利:我是政治中立

政唔政治中立, 呢個時間都唔會講罷工好。
人命來的
呢d叫假中立, 不顧人命

別墅

你睇下香港關口幾廢先得架,想做死d 醫護? 因為政府沒有把關,由得病者落香港,人地澳門同珠海傾好,發燒唔俾入,我地偉大既政府呢?

香港咁歡迎病患既消息應該好快會傳開,到時點頂?呢個時候, 不分黃藍, 共同抗疫先係路,但政府做緊咩?醫護既要求好合理, 唔封關, 都唔好俾發燒既入境啦下話

.............................................................................................................................
武漢肺炎疫情不斷擴散,本港本周錄得最少2宗確診武漢肺炎個案。由於政府反應遲緩,導致市民人心惶惶,不少市民希望政府禁止武漢航班及高鐵來港,惟昨日下午仍有從武漢起飛的航班抵港,病毒恐怕早已流入本港,防不勝防。有醫護人員向《蘋果》表示,昨晚起有多名有發燒或咳嗽病徵的武漢旅客已突破本港邊檢的「防線」,南下來港及湧往威院求診,當醫生指其中某病者有武漢肺炎的風要求對方留院時,對方竟拔足欲逃,幸最終被醫護人士「攔截」,成功令對方留醫。但與此同時,威院卻傳出不止一名醫護人員有「中招」徵狀,要醫院入位隔離病房等候進一步診斷,令醫護人心惶惶,擔心威院防線會如SARS期間一樣失守。

據《蘋果》接到消息指,威爾斯親王醫院目前有一名抽血員於留醫隔離病房,另亦外有傳有一名註冊護士疑似「中招」入住隔離病房,但此消息暫未得官方證實。

有醫護則聲稱,由昨晚至今日凌晨突然有多名聲稱自己是武漢來港的內地人,湧入威爾斯親王醫院急症室求診,據悉他們持有旅遊簽證或探親證來港。當中不少人均有發燒、咳嗽等症狀,卻突破了本港邊邊的防線(量體溫及健康申報表)成功來港。據悉今日凌晨3時許,其中一對年約50至60歲的武漢夫婦經深圳來港,前往威院求診。醫生發現兩人有武漢肺炎症狀,於是要求他們入院隔離,惟夫婦聞言隨即逃走,幸被醫院職員成功欄截。

有醫護人員透露,指當時醫院內氣氛緊張,其後有數名警員到場協助,警員亦戴上N95口罩,看管並將夫婦二人並押返隔離區,惟他們亦未敢與夫婦二人過於接近。警員其後向夫婦二人表示「呢度係香港,你要遵守返香港法律。」

其後夫婦二人竟大喊「香港都係中國㗎!」,醫護人員N先生認為「真係難聽過粗口」,對兩人行為感到不解,怒斥「咁你落嚟香港做咩啫,又要落嚟醫,都唔明咩心態。」夫婦二人最終由負責推床的外判運送員移送上隔壁病房。

據悉夫婦二人育有一女,女兒在馬鞍山一豪宅屋苑置業,當時亦有前往醫院一同求診,惟她因沒有相關症狀,故毋須隔離,其後已自行離開醫院。

男爵府

mercurycc 發表於 20-1-24 11:39
尋日聽到做醫護親戚講,佢地抽生死籌如果有肺炎病入院,抽到就要去照顧,但好多抽到話寧願唔做都唔會去照顧 ...

士兵上戰場
警察抗暴徒
醫護在醫院
地盤工人都有工業意外
每種職業都有他的天職、難處,驚真係可以吾做,何必勉強,尊重他們個人選擇。但不要又為錢留低又埋怨又政治化。
願真醫護一生平安。

琥珀宮

畀面勳章

姸媽 發表於 20-1-24 11:51
多謝一班真醫護!希望所有真醫護平安,加油!

專業醫護,操守第一條 :

不論種族,宗教,膚色,國藉,年齡,病類,職業,政治,語言等等,都必需盡力救護

珍珠宮

林寶堅 發表於 20-1-24 11:50
唔講其他,有冇暴力有冇啲乜

但,起碼警隊有無限資源

我都絕對認同政府無得好差,我都明白人係怕死,你話政府全力支持警察,係在幾個月之後既事!我都知道香港醫護一直人手不足!所以我只係話一群少數攪罷工既醫護,唔好用罷工來威脅姐,政府唔肯做都無辦法,唯有大家齊齊抗疫,希望呢知病菌快快消失!等政府?不如先做好自己先!

珍珠宮

玩具勳章

cbeyond 發表於 20-1-24 11:53

政府唔對, 係咪醫護要跟住做, 要罷工, 醫護就好對?

就係生命重要先甘做喎而家,佢地條命唔係命呀,放啲菌入黎要佢地搵命搏咩。而家就係要政府做番岩嘅野囉,有啲人係甘架,要踢先會郁

珊瑚宮

林寶堅 發表於 20-1-24 11:54
我諗醫護都係想防疫控制做返好
唔係爭取啲乜!

現在係講緊香港已有確診先來講罷工
早幾星期前未咁緊張, 點解唔講罷工呀?
人命不顧, 醫護都好專業喎

珍珠宮

玩具勳章

I9528 發表於 20-1-24 11:56

不論種族,宗教,膚色,國藉,年齡,病類,職業,政治,語言等等,都必需盡力救 ...

自己做唔好要求人地要專業,寛己嚴人

子爵府

ngokwan 發表於 20-1-24 10:00
不用擔心,一定差
因為今次香港抗疫力,基本上同上次Sars, 冇得比,人和物都差了很多

諗起當日sars有醫護自願去照顧sars病人,醫護人員家企都唔返,啲家人只有去醫院樓下望上去揮揮手,手機通話;同一時間,台灣醫護爬窗逃亡,可見香港醫護高尚情操,專業。今日香港醫護仲要去罷工

珍珠宮

林寶堅 發表於 20-1-24 11:53
根本個問題係政府嗰度
你今日可以做到 他日佢就更過份
你有冇見到新聞上報嘅病房爆滿、照張CT排期排幾年? ...

呢個政府,指意佢做野,算啦!所以我都係希望大家少啲指罵,齊心協力,做好自己囉!我從來無講政府岩架,但唔希望見到今時今日既醫護罷工!希望所有醫護平安架!

大宅

姸媽 發表於 20-1-24 11:56
我都絕對認同政府無得好差,我都明白人係怕死,你話政府全力支持警察,係在幾個月之後既事!我都知道香港 ...

我相信醫護已經做好咗自己,但資源都真係要
連N95都無叫你上前線,真係唔會想上囉。。。
真係自己找死?

等政府盞等死都係真嘅!
佢地唔施行佢地嘅權力去把關,唔俾武漢嘅人入境,醫護點做都無用!

公爵府

LongTimeAgo 發表於 20-1-24 11:41
同意,啲人覺得香港要奶共,阿爺要整冧香港,真係諗多左
比香港更奶共嘅澳門今次嘅反應同措施好得多

睇下澳門反應幾快手,事實證明23條不可怕
只係自己政府無能...

珍珠宮

I9528 發表於 20-1-24 11:56

不論種族,宗教,膚色,國藉,年齡,病類,職業,政治,語言等等,都必需盡力救 ...

呢個就係佢地當日入行已經知道既操守,所以唔希望佢地玩罷工!我都明白大家既擔憂,但呢個時候,大家應該齊心抗疫先!

首頁
34567...16

尾頁

跳至