自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

長琦良美 發表於 20-1-24 17:42
內地人都質疑係外國係中國放病毒

我c6印度人,佢話 “一定” 美國會首先制出葯/疫苗,之後中國14億人口,每人幾百蚊,真係好多錢喎。
係政治民生上打擊中國,仲大賺喎。

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

20 miles 都32 km 喎,差不多觀塘到機場,咁都算附近?

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

chanchanmichell 發表於 20-1-24 15:09
好似話中國一定唔交出病毒基因排序
因為人整出黎嘅同自然野生嘅係唔同

邊個話?有幾好似?

侯爵府

2020勳章 畀面勳章

Mm233 發表於 20-1-24 13:41
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7922379/Chinas-lab-studying-SARS-Ebola-Wuhan-outbreaks-ce ...

由上環去筲箕灣係11公里,你覺得20公里就係隔離?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2020勳章

狐朦 發表於 20-1-24 19:10
以前教授講過03年沙士係生化武器 洩漏

甘就真係豬到無輪,次次都洩漏自己瀨翻野

珊瑚宮

Mm233 發表於 20-1-24 13:41
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7922379/Chinas-lab-studying-SARS-Ebola-Wuhan-outbreaks-ce ...

有證據就拎出嚟,呢種純粹推測嘅言論,值得相信嗎?謠言滿天飛,無論點都好,由武漢傳出就係,亦相信野味係源頭。

男爵府

2020勳章

littlesister 發表於 20-1-24 19:33
20 miles 都32 km 喎,差不多觀塘到機場,咁都算附近?
你比樓上聰明,無搞錯mile同km。不過你真係覺得32km好遠?
武漢人口1100萬,但面積係香港8倍,動輒都係用交通工具移動,觀塘去機場好遠?香港都有人住觀塘去機場番工啦
依附係人/物件上可能性不能抹殺

複式洋房

回覆樓主:

冇証據亂咁講,我都可以吹係之前軍運會,有某國軍人帶左啲病毒黎中國啦。

大宅

2020勳章

之前個個圖文並茂,講到肯定十足十係食野味出事,而家又話係實驗室出事,每個人都係專家?!遲下會唔會兩者結合都有份。真係好煩

男爵府

2020勳章

SandyKL 發表於 20-1-24 19:44
有證據就拎出嚟,呢種純粹推測嘅言論,值得相信嗎?謠言滿天飛,無論點都好,由武漢傳出就係,亦相信野味 ...
無證據架,同樣都無證據確保唔關事,因為根本永遠都唔會有得查。

只有兩點係清晰:

1.武漢實驗室係全中國唯一最高級別專門研究高危病毒既生化實驗室,係中國1千萬平方公里面積中同肺炎爆發地方相差32km

2.北京2004年實驗室曾經洩漏沙士病毒。

大宅

2020勳章

回覆 CHUIPING 的帖子

你c6神預言啊, 有報導美國真係研究緊疫苗

美國國家衛生研究院(NIH)屬下的過敏與傳染病研究院(National Institute of Allergy and Infectious Diseases)正針對中國武漢市爆發的肺炎開始研發新疫苗。美國有線電視新聞網(CNN)引述研究院主任佛奇(Anthony Fauci)表示,可能幾個月後展開第一階段臨床試驗,一年後才能取得疫苗。 21/01/2020

CNN報道說,武漢肺炎疫情是自去年12月底開始傳出,這種病毒源自動物身上,已知可以人傳人。多數病患去過武漢華南海鮮市場,有些沒去過。新型病毒屬於冠狀病毒,與2003年在亞洲爆發、造成超過700人喪命的嚴重急性呼吸道癥候群(SARS)病毒屬於同一家族;自2012年以來奪走超過800人性命的中東呼吸癥候群(MERS)病毒也是冠狀病毒。

美國休士頓貝勒大學醫學院(Baylor College of Medicine)疫苗科學家霍特茲(Peter Hotez)對CNN說,分處德州、紐約及中國的一組科學家也正研發疫苗。

霍特茲表示:我們學到的教訓是冠狀病毒傳染很嚴重,是最新、最主要的全球健康威脅之一。他說,比起人類免疫缺乏病毒(HIV)或流行性感冒等其他病毒,研發冠狀病毒疫苗比較沒那麼多困難,每種病毒都會設下自己的關卡,但冠狀病毒會是相對較明確易懂的疫苗標靶。

霍特茲認為,科學家能針對不到一個月前才發現的病毒展開研發疫苗的工作,是很了不起的事。他歸功於迅速測定、公布病毒基因組序列的中國研究員。

過敏與傳染病研究院主任佛奇強調,關於2019新型冠狀病毒(2019-nCoV)還有很多問題,情況還在演變,很難預測最後會變成怎樣,我們必須非常嚴肅看待。

男爵府

Mm233 發表於 20-1-24 19:46
你比樓上聰明,無搞錯mile同km。不過你真係覺得32km好遠?
武漢人口1100萬,但面積係香港8倍,動輒都係用交 ...

Yes ah, 所以我c6覺得隔左一個太平洋嘅美國可能系真凶囉,揾人帶/邮寄都有可能喎

男爵府

2020勳章

fevercat 發表於 20-1-24 19:51
冇証據亂咁講,我都可以吹係之前軍運會,有某國軍人帶左啲病毒黎中國啦。
...
你可以吹。但我會奇怪點解某國軍人當時同佢身邊人無事

複式洋房

Mm233 發表於 20-1-24 19:56

因為某國軍人唔係華人囉,之前沙士都係主要攻擊華人。都有外國人染病既,不過人數極少,同埋打個乞嗤就好返囉。

男爵府

2020勳章

ANGE_FB 發表於 20-1-24 19:54
回覆 CHUIPING 的帖子
唔靠美國做,仲可以靠邊個做?

希望美國快d整出來啦

男爵府

Mm233 發表於 20-1-24 19:56

我都怀疑會吾會一早已經有疫苗呢?

珍珠宮

2020勳章

CHUIPING 發表於 20-1-24 19:30
我c6印度人,佢話 “一定” 美國會首先制出葯/疫苗,之後中國14億人口,每人幾百蚊,真係好多錢喎。
係政 ...

我昨日睇完某d個post話美國合作研究疫苗都係咁諗

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

Mm233 發表於 20-1-24 19:46
武漢人口1100萬,但面積係香港8倍,動輒都係用交 ...

遠唔遠就比較主觀,但近唔近應該無人會覺得觀塘同赤鱲角係近啩

男爵府

2020勳章

fevercat 發表於 20-1-24 19:58
因為某國軍人唔係華人囉,之前沙士都係主要攻擊華人。都有外國人染病既,不過人數極少,同埋打個乞嗤就好 ...
sars係中國爆發,加拿大都係華人帶過去當地華人地區。如果患者唔係華人我就真係覺得奇。

不過你口氣似係認真咁諗,都幾好笑

珍珠宮

2020勳章

柚子 發表於 20-1-24 19:52
之前個個圖文並茂,講到肯定十足十係食野味出事,而家又話係實驗室出事,每個人都係專家?!遲下會唔會兩者 ...

聽講呢,好似話, 有可能係

首頁
12345...8

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊