論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已同姐姐傾掂數

水晶宮

細佬Bebe 發表於 20-1-24 21:39
四日裡 佢話只肯加班3日 要放一日

我為左俾佢放一日 就全家暴露係風險中 我真係好唔想佢放

如果你 (或你老公) 老闆有你咁嘅心態而新年唔比你放假, 你覺得合理嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

佢放完假後你俾錢佢去住酒店14日隔離囉!

如果係你老細咁要求你會唔有不滿?

複式洋房

birdbird 發表於 20-1-24 21:49
如果你 (或你老公) 老闆有你咁嘅心態而新年唔比你放假, 你覺得合理嗎?

首先 我唔係同我老闆一齊住 我唔駛返工 如果我要 我相信我同我老闆都會各自戴住口罩 以防對方有病

二 命仔比任何人既感受重要 為左我一家既命 我可以炒左佢

三 我覺得只要我有賠償佢 同俾佢休息 有錢加休息 無咩唔合理 當然我要佢真心同意 所以先上泥問大家有咩好offer

你請個工人返泥照顧佢感受係你既事
我唔可無左任何一個家人

複式洋房

竇漪房 發表於 20-1-24 22:11

如上回覆

如果你有工人 家中有小又老 我建議你積極考慮 仲有機會

好多工人係內地家庭工作 衛生意識薄弱 放假會一齊分享食物 全日唔戴口罩

我唔俾佢放假 唔代表唔俾佢休息 仲會有錢俾佢 有佢著數

佢講既酒店我有唸過 如果佢堅持放 我有唸過俾佢酒店佢住 但佢係酒店住完都有14日風險 唸完之後我既結論係 如果佢放假 我會炒左佢

水晶宮

回覆樓主:

咁理直氣壯洗乜洗走自己一樓留言?!

複式洋房

birdbird 發表於 20-1-24 22:58
咁理直氣壯洗乜洗走自己一樓留言?!

因為我發現 網上既人係無input 只有hater
唔想浪費時間

水晶宮

回覆樓主:

其實, 件事一開始已經係負面, 還想别人比 input 支持當時人進行負面行為?

大宅

我工人肯唔放但要多兩倍日薪補償,有用工人的媽咪就知道工人衛生幾差!
放假回來就一定咳、打噴嚏仲死撐話無,撐到傳染全家都唔戴口罩,勁賤格害到細蚊仔老人家要食藥,又唔返得學怕傳染給同學。
支持樓主做法,工人唔肯留就要佢日夜戴口罩勤洗手,食飯分開叫佢自己係廚房食!
放假見同鄉同鄉同鄉同鄉同鄉同鄉同鄉,中招機會高

大宅

竇漪房 發表於 20-1-24 22:11

你俾錢佢住14日酒店隔離工人會週街去玩,會叫班姊妹上酒店房開大食會玩自拍,靠工人自律根本無可能只能夠用錢利誘

複式洋房

黑仔僱主 發表於 20-1-25 09:16
我工人肯唔放但要多兩倍日薪補償,有用工人的媽咪就知道工人衛生幾差!
放假回來就一定咳、打噴嚏仲死撐話 ...

兩倍 你工人都幾惡喎
好彩我個個肯日薪加一日有薪假

你工人好曳下喎

大宅

細佬Bebe 發表於 20-1-25 13:12
兩倍 你工人都幾惡喎
好彩我個個肯日薪加一日有薪假

請過個佣金機票驗身都過萬,工人出去仲麻煩

首頁

尾頁

跳至