自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

https://www.thestandnews.com/pol ... %E6%B2%99%E5%A3%AB/

武漢肺炎持續捇散,香港已經確診 5 宗個案,港大感染及傳染病中心總監何柏良晚上在 fb 發貼,指港大微生物學講座教授袁國勇的團隊在醫學期刊《刺針》發文,引述袁國勇指,武漢肺炎病毒的傳染性很高,香港、澳門以至其他國際城市很容易會演變成另一個武漢,或者 2003 年沙士期間的香港,未來幾日可能是阻止病毒在香港擴散的最後機會;在為時已晚之前,應呼籲全民戴口罩和經常用酒精搓手;何柏良更在貼文配上「新沙士」的圖片。

何柏良除了貼出袁國勇團隊的文章,亦轉載一段袁國勇的訊息,指武漢肺炎的傳染性可以非常高,所以香港、澳門等地隨時有可能變成另一個武漢,甚至 2003 年的香港,由於病毒的潛伏期約 3 到 6 日,未來幾日可能是阻止來自大陸感染者,在香港傳播病毒的最後機會。

但由於這些病人可能在來港時已經感染,但無發燒,令要發現他們非常困難,之後他們可能會透過分泌物傳播病毒,在醫院甚至居家傳播病毒;認為應該呼籲全民戴口罩,以及經常用酒精搓手,「before it is TOO LATE」,亦應該延長農歷新年假期直到情況穩定,以免返鄉的大陸學生將病毒帶回校園。

袁國勇又指,有需要增加病毒測試設備、口罩和藥物存貨,用盡一切辦法延遲疫情爆發,直到氣溫回升,因為若溫度達 30 度,會減低武漢肺炎病毒存活。

男爵府

2020勳章

"From Professor KY Yuen:

1)the key issue here is a VERY high attack rate in family cluster, 83% in family members who have been in Wuhan; this shows that 2019-nCoV can be a highly infectious virus.
2. HK/Macau or other world cities could easily become another Wuhan or another 2003 Hong Kong.
3. The next few days (incubation period 3 to 6 days in our family cluster) could be the last window of opportunity to stop the infection from spreading by silently infected mainlanders that crossed the border into HK/Macau SAR.
4. patients can be afebrile at the time of presentation, despite having radiological changes of viral pneumonia. They can still be shedding virus as evident by positive RT-PCR in respiratory secretions. This makes the control by case recognition very difficult.
5. person-to-person transmission can occur in hospital and home setting with intercity spread (ie, from Wuhan to HK/Macau).
6. We should advocate “universal masking outside home” and “frequent alcoholic handrub” now before it is TOO LATE. There should be extension of Chinese New Year holiday till the situation is stable to prevent returning mainland students bringing virus into schools or universities.
7. We need to stock up diagnostic test kits, mask and other PPE, quarantine areas, disinfectants, kaletra, ribavirin (low HCV oral dosing) and betaferon.
8. We must do everything now to delay or mitigate the epidemic till the increase of ambient temperature to 30 degree Celsius which hampers the environmental survival of this novel coronavirus.

Our situation is NOT good. Need to see what happens in the next 14 days

侯爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

點解立場記者咁得意,要引述何栢良轉述袁國勇? 袁國勇武漢返嚟後嘅報導不是公開的嗎? 記者有一手資料唔揀去報轉 述?

公爵府

2020勳章

依家未有香港人確疹

起碼大家努力做好防護,出街戴口罩,早晚倒1:99去渠口,放加左漂白水既地毯喺門口,回家前踩下先入屋。

帶定75%火酒入樽仔噴下手,噴下電梯掣,廁所入面,正確洗手。

希望每個人盡自己最大努力減低在港爆發。

別墅

封關先講啦
源頭唔堵塞
以香港既人口密度
爆起上黎仲勁過武漢

大宅

政府官員一啲表示都冇

子爵府

昨日記者招待會都有講隔離病房好快唔夠,
依家公立醫院要隔離的都係大陸人,
香港醫護人員係照顧班直送落嚟睇病既人,
聽到又心痛又嬲,
咁大開中門,香港冇計架喎.....
唔知政府會唔會澄清下,公佈下隔離嗰啲係乜人?

雖然我知有不少BK係好大愛,香港是大灣區一部份,香港醫院照顧埋內地人好應該,公立醫院都係黑醫黑護they are well paid for it,不要分得那麼細,冇中國冇香港....

但俾人插都要講,同意阻截源頭

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

班高官無人敢得罪大陸政府

侯爵府

2020勳章

Dragonmama2012 發表於 20-1-25 03:43
依家未有香港人確疹

起碼大家努力做好防護,出街戴口罩,早晚倒1:99去渠口,放加左漂白水既地毯喺門口,回 ...

我現在係街見到大陸人即彈開。

茶類愛好者    發表於 20-1-25 15:16

大宅

banbanmm 發表於 20-1-25 03:32
點解立場記者咁得意,要引述何栢良轉述袁國勇? 袁國勇武漢返嚟後嘅報導不是公開的嗎? 記者有一手資料唔揀 ...

怕亞爺唔高興掛!香港上至高官下至學者,講句說話都要理亞爺感受㗎!關於新武漢肺炎進展,佢應該比一般人知得更多,真係急市民所急,怕香港人無乜點留意刺針份報刋,咪透過其他途徑、透過其他人口中去講返個實情出嚟比全港市民聽現情況危急,佢比起其他官員真係算有良心㗎啦!

kckammy    發表於 20-1-25 13:11

子爵府

2020勳章

香港人做好自己本份先啦,仲有好多人唔肯帶口罩,如果全民公共地方帶口罩,會有好大幫助

大宅

南丁媽咪 發表於 20-1-25 07:10
香港醫護人員係照顧班直送落嚟 ...

大難當頭仲顧乜政治呀!真香港人我所認識嘅黃、藍陣營都差唔多100%想封關,我身邊無論同事、男女家親友、自己親人、舊同學、公司客人、個個都好擔心國內中招病人湧港醫病,喺呢度話反對嘅,我真係懷疑佢地係咪香港人嚟,我諗只有國內人先最唔想香港封關口。

男爵府

2020勳章

banbanmm 發表於 20-1-25 03:32
點解立場記者咁得意,要引述何栢良轉述袁國勇? 袁國勇武漢返嚟後嘅報導不是公開的嗎? 記者有一手資料唔揀 ...
篇文一開始講得好清楚,係袁國勇喺醫學期刊刺針嘅論文,乜原來你咁巴閉有subscribe醫學期刋”刺針”,唔通你又自己睇得明?

何教授做好心同我等平民百姓分享篇文,係要等媒體將易明簡化版編輯上網,,明冇.?

男爵府

OKC 發表於 20-1-25 08:27
班高官無人敢得罪大陸政府

但我唔明囉,習大大都話全力抗疫,澳門都係咁做,另外大陸上面自己都10幾個市封城,都唔知仲會得罪D乜

別墅

Forgetmenot999 發表於 20-1-25 08:50
大難當頭仲顧乜政治呀!真香港人我所認識嘅黃、藍陣營都差唔多100%想封關,我身邊無論同事、男女家親友、 ...
反封關既100%唔係香港人
上網睇到連湖南人都自發倒泥頭封路唔俾湖北人走黎播毒
住香港仲要支持中門大開俾人入黎根本唔合邏輯

子爵府

2020勳章

南丁媽咪 發表於 20-1-25 07:10
香港醫護人員係照顧班直送落嚟 ...

傻啦,稍為有腦嘅都話截源頭。
我係另一個post 見到有jm cap screen - d 上海人話封上海唔好封武漢因為武漢人去咗上海醫病,佢哋自己同胞都歧視自己人(其實大陸人分得好清楚自己係咩省的人,就好似分你係英國人我係日本人咁)。
我再係另一個post 話要cut 大陸人,d 人又話唔得架因為仲有大陸入口d 食物用品呢,亞gi 亞jaw, 我仲比人話 cut “你有冇問過d 小店”
人命唔係緊要過d 生意經濟?鍾南山都話必要時要犧牲人情/交情同經濟。

水晶宮

2020勳章 BK Milk勳章

Forgetmenot999 發表於 20-1-25 08:50
大難當頭仲顧乜政治呀!真香港人我所認識嘅黃、藍陣營都差唔多100%想封關,我身邊無論同事、男女家親友、 ...

我99藍到發黑都勁鬧要封關

子爵府

2020勳章 BK Milk勳章

zxzx 發表於 20-1-25 09:19
我係另一個post 見到有jm cap screen - d 上海人話封上海唔好封武漢因為武 ...

你自己諗下先啦!封關係唔係所有國家都應該封?咁d物資係唔係又應該封埋?到時香港乜都短缺個時,班商家仲唔提高哂價錢?口罩已經升哂成倍價錢啦!

男爵府

2020勳章

zxzx 發表於 20-1-25 09:19
我係另一個post 見到有jm cap screen - d 上海人話封上海唔好封武漢因為武 ...

呢個我同意
我隔離位上海女人仲嬲過我
因為勁多人走咗去上海
佢仲同我講緊上海迪士尼已經關門
而我哋就中門大開

唔明白同意病毒走入香港嘅算係咩人
要歡迎佢哋落嚟香港就歡迎去自己屋企
唔該唔好搞到香港人同醫護

男爵府

2020勳章

auhiyo 發表於 20-1-25 09:32
你自己諗下先啦!封關係唔係所有國家都應該封?咁d物資係唔係又應該封埋?到時香港乜都短缺個時 ...

要分1分大陸同埋其他國家好容易姐
淨係CUT晒大陸所有嘢已經夠

不過呢度又會話冇大陸物資香港會死
雖然講嘅人可能一個MIC都冇買過

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊