自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

柚子 發表於 20-1-26 08:05
唔該,係呢D環境情況下,少D批評好唔好,用把口指責人好容易,但揾個做實事的人好難,有眼睇,有專家去在武 ...

同意

公爵府

lalang02 發表於 20-1-26 10:39
唔好帶口罩叫點條好路人行嗎?

腦殘呀?一係on99 無極限 一係認知障礙

有無睇哂個記者會? 梁教授從沒有叫人唔戴口罩!

公爵府

filicity 發表於 20-1-26 09:54
回覆 Kasrissa 的帖子

所以大家帶住口罩時, 想講野就拉開講

唔好教錯人好嗎?

男爵府

戴左口罩講吾到野

大宅

viviencwc 發表於 20-1-26 00:09
一個咁有heart 、專業的人,點會點條黑路香港行?
https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/hallofwisdom_f ...

咁你要問吓佢先知?人地「禽流感獵人」之稱、香港大學新發病毒性疾病學講座教授管軼日前赴武漢考察, 回港後自我隔離兩星期。 說上面疫情十分嚴峻,從未見過。 咁我信佢多啲囉,所以我日日戴口罩
https://m.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20200123/s00001/1579779957703/%E3%80%90%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E%E3%80%91%E7%AE%A1%E8%BB%BC%E6%96%99%E6%96%B0%E5%9E%8B%E5%86%A0%E7%8B%80%E7%97%85%E6%AF%92%E7%96%AB%E6%83%85%E6%98%AFsars%E8%87%B3%E5%B0%9110%E5%80%8D-%E8%B5%B4%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%80%83%E5%AF%9F%E5%BE%8C%E3%80%8C%E8%87%AA%E6%88%91%E9%9A%94%E9%9B%A2%E3%80%8D

珍珠宮

good_pig 發表於 20-1-26 09:38
總有人欺上瞞下
係有,一開始有人忍暪消息,到而家不可收拾,要封城。

男爵府

Rainy 發表於 20-1-26 00:28
如果一早就可以講比你知今日咁既情形,果d叫做預言家

子爵府

好媽媽勳章

曱甴鍾意玩cosplay,乜都扮,但又有人信喎

子爵府

bopomofo2405 發表於 20-1-26 00:09
三星期前幾多大陸專家話冇嘢,冇事,信果D人,依家唔知有冇後悔?

最搞笑有啲人仲相信話係假新聞囉 係佢哋真白痴,還是不敢面對現實呢

男爵府

tester5 發表於 20-1-26 07:56
果d專家,自己都己染了病,祝願佢早日康復。

仲有政府,從來冇正視過疫情。讓人民輕鬆面對,不帶口罩,完 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

moscowcow 發表於 20-1-26 00:31
而家話眼都會感染到,唔戴平光鏡,唔通個個戴實驗室眼罩?
我fb有個黃視光師話呢個建議xx ,佢又無另一建議 ...

眼鏡鋪應該好開心喎,多左人去配平光眼鏡。

其實五金鋪買護目鏡都已經ok啦,又平

男爵府

cbeyond 發表於 20-1-26 04:00
BK多專家嘛
睇留言以為佢地係傳染病權威來的
代表緊香港, 甚至世衛發言

BK 果 d “磚家”…… 都係打份工啫!算把啦

男爵府

viviencwc 發表於 20-1-26 01:14
梁卓偉:抗疫只可根據科學不應有政治考慮

絕對同意

公爵府

kimmy2006 發表於 20-1-26 11:39
最搞笑有啲人仲相信話係假新聞囉 係佢哋真白痴,還是不敢面對現實呢

果班智商有問題就無得好講啦!
有證有據都話假的,好似果班笑哂口的大媽,
誰可憐?

大宅

viviencwc 發表於 20-1-26 01:14
梁卓偉:抗疫只可根據科學不應有政治考慮

最buy呢句! 今次既會我最欣賞佢,佢真係好為抗疫而做!

大宅

回覆樓主:

1a世衛的科研結論,強調是考慮國際間交流。相信會評估壤邊境大小/中國旅客人次/簽證難度等數據。但香港對於中國人,不是外國,其人口交流程度如此高怎能能用"國際間"標準。
1b梁教授及世衛都同意中國內部部份封閉是有效操施。不談政治主權,單科學地考慮地區人口流動,香港在防疫上,是否應按世衛的"中國國內標準"而非"國際標準"

大宅

回覆樓主:

2梁教授只提過100%封關不可取,我同意; 亦當然知部份封關會有漏網之魚。但電視上為何不回應部份封關? 為何不針對部份高危種群入境源頭?他無解釋。

3圍堵操施正確,我完全認同。 但香港公院執行圍堵的能力有限飽和人所共知(eg屯門醫院因2間負壓房飽和才無奈用創傷房)
專家們有冇研究過,香港本土數據呢?高危依世衛國際標準,用全法國/美國/日本資源圍堵當地中國旅客當然綽綽有餘,但我不認為香港有一樣資源比例。但專家們冇解釋過,香港與其他國家之分別。

大宅

回覆樓主:

2+3 既然共識是中國內部封鎖可取,以及港府堅決使圍堵操施。何解不部關閉部份公共運輸呢,以減少源頭人數,以減輕圍堵操施的難度?
難道要非100即0, 當無能力100%攔截,就完全不為香港醫療體系減壓嗎?
到底幾時先公開,香港公院圍堵負載力vs關口流量的科學探討?

翡翠宮

kimmy2006 發表於 20-1-26 11:39

佢地自己白痴唔信算,但會連累到人

同唔帶口罩感染再傳比人一樣靠害

五十步笑百步也

翡翠宮

windywinnie 發表於 20-1-26 12:32
2+3 既然共識是中國內部封鎖可取,以及港府堅決使圍堵操施。何解不部關閉部份公共運輸呢,以減少源頭人數, ...

透明度不高便是令大眾恐慌,不能安心的主因

首頁
34567...10

尾頁

跳至