時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

omother 發表於 20-1-26 22:00
現在有班醫護唔捨得高薪厚職,但又不想承受感染風險,仲要衰到用"罷工迫政府"來自戴光環。

人冇恥最無 ...

主要係爆疫症 佢地而家想用全香港人既安危
去威逼政府去答應佢地既政治訴求
醫護咁高人工 但醫德完全係無
居然用呢種手段去達到佢地既政治訴求
我本來都企係佢地個邊 而家真係越黎越心淡
毫無人性 道德可言

我屋企人住緊醫院 唔係肺炎
係癌症
佢地而家都好擔心d醫護罷工
留佢地係醫院等死
大佬 我屋企就唔係香港人?
真係痴痴地線 成班文革憤青

複式洋房

李家小魔怪 發表於 20-1-26 23:30
即係你心目中,警察係人,醫護人員唔係人?而家係咩人攪到香港咁樣,係林鄭唔封關,根本果班人已經加重香 ...

係想封關定係達成政治訴求
你知我知大家都知
而家先黎封關 意義不大
純粹想同內地完全切割 進一步達到佢地既政治目的
今次成功 下次就用同一招
逼政府答應5大訴求

唔答應? 醫院個萬幾個病人咪去死囉

男爵府

奶粉獵人 發表於 20-1-26 22:16
哈哈,如你所願,集體resign,睇吓佢敢唔敢收

好呀!我等呢一日,黑護講得出做得到

冇見過警察罷工,亦唔見有黑警,你up乜春

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

即係你心目中,警察係人,醫護人員唔係人?而家係咩人攪到香港咁樣,係林鄭唔封關,根本果班人已經加重香 ...

即係市民就唔係人 只係籌碼用黎講數
係錢既代表 你唔加我人工就罷工 我既要求你唔做就罷工 病人點算 死左佢囉 反正地球人多唔怕死 最重要係答哂佢地要求缺一不可

政府唔當市民係人 醫護又唔當市民係人
其實市民只係隻籌碼

醫護好慘好辛苦 學黃人話齋 份工咁差就唔好做轉工
一早就要引入其他國家醫護又要驚自己份工不保死都反對 原來只係為左拿多點籌碼係手
駛乜出去堵路 成班黑護罷工就搞掂 放心啦 死多D人 人工實加到不得了 死哂仲唔駛醫怕什麼

禁止訪問

複式洋房

回覆 Lulu皇后 的帖子

啱啊幾時同警察反映下

男爵府

從來醫護都冇罷工呢個option。

道德低下到一個點,實在好難過。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

李家小魔怪 發表於 20-1-27 00:54
而家罷工為咩呀,你不如問下大陸人,有病黎香港醫係咩玩法唔好話大家係同胞,03年一 ...

香港市民又欠左班醫護乜野 人血饅頭未食夠
咁難得有機會仲唔發圍

同03年比 而家香港醫護真係不知所謂 真係唔好比 03年時無醫護拿香港市民做籌碼 罷工唔醫
依家開左個先例接種而來

不過對班垃圾無期望都唔會失望 質素如此正常 反正都攬炒

大宅

iamyinyin 發表於 20-1-26 11:59
喂...警察都有要求加薪喎-.- OT都拎左9億
口罩都貴左幾倍啦
唔好倒米

警察有冇話有OT先開工?而家加薪未通過,有冇威脅話罷工?呢d咪我地對警察和黑護有唔同準則囉!

大宅

李家小魔怪 發表於 20-1-27 00:54
而家罷工為咩呀,你不如問下大陸人,有病黎香港醫係咩玩法唔好話大家係同胞,03年一 ...
依家唔係只有肺炎病人,有其他病人的,骨牌效應!醫護罷工,可能孕婦生b都成問題!

大宅

曱甴仲係威係勢,新年期間出去搞事,中招就要入院,班黑護知道後,為左手足,可能唔罷工呢?

大宅

john23195026 發表於 20-1-27 00:07
係想封關定係達成政治訴求
你知我知大家都知
而家先黎封關 意義不大

大家心裏有數,同大陸有關的都變得政治化,無道德,無道理可言。
以前沙士時,我從未聽過醫護會罷工,只有聽過佢地一個又一個犧牲……我明白時代唔同,原來人性道德標準都會不同。
唯有自求多福!!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我支持班醫護唔想做就辭職!而唔係罷工!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

yaumuimui 發表於 20-1-26 16:59
你返工可以瞓覺㗎? 疑似係你標準定係警察工時瞓覺、偷懶係行規?好辛苦係你感覺,我好輕易就找到這些資料 ...

咪玩。醫生、護士在工作時段內有定時的休息。更有專用房休息,食嘢。

男爵府

ibe 發表於 20-1-27 02:21
大家心裏有數,同大陸有關的都變得政治化,無道德,無道理可言。
以前沙士時,我從未聽過醫護會罷工,只有 ...

Agree. 有部份人『凡中必反』,完全無理智可言。

複式洋房

kcwss 發表於 20-1-26 11:40
你們先係對牛彈琴,工作關政治關事,咁唔滿意可以辭職,唔係擾亂軍心,醫院已經好忙,香港人已經好擔心, ...

講得好!同佢糾纏同係嘥氣

複式洋房

violett 發表於 20-1-26 12:50
突破盲點, 我諗呢個就係兩者分別, 其實大家最不恥係佢地係呢D時刻仲要脅全港市民, 要脅同要求係兩回事, 我 ...

同意,如果政府一直唔封關,假設某部分醫護全面罷工,其實係同政府對賭而市民健康同安危就成為籌碼,仲要時刻不忘美化自己行為,話為全港好唔想分薄香港人資源。支持封關同支持醫護罷工係兩回事,有post提到個後生護士新年前要同家人朋友影多幾張相,呢度好多人不停散播恐慌假設會有千萬大陸人衝落嚟搞到人人自危,大家無水晶球唔會知,不過而家病毒有潛伏期,香港已有幾宗案例,同樣可以大膽假設even聽日即時封關但都阻止唔到下星期香港就已經社區大爆發,當然醫護唔係神,螻蟻尚且偷生,某啲職業誠然面對嘅風險比普通人多,上述護士倒不如真係慎重考慮一下自己係咪適合做護士

子爵府

ibe 發表於 20-1-27 02:21
以前沙士時,我從未聽過醫護會罷工,只有 ...

無錯!香港就算醫療技術高過人,但醫療道德就每況越下!
香港人死唔係死係醫療技術上,係死係無道德果班嘅黑護手中,真係要自求多福!

珍珠宮

畀面勳章

你喜歡啦, 偽善的人形物

首頁

尾頁

跳至