時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

yurijm 發表於 20-1-26 13:00
有盒㗎喎
公眾人士成盒成盒拎嗎?

之前無疫情無人check咪任你拎

珍珠宮

bobomia 發表於 20-1-26 11:41
懲教處d口罩係咩級別架?
BFE、VFE、PFE幾多%先?
係咪外科口罩?

是供香港衞生署、消防局、海關等部門用,你話是否合級別?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

alicemic 發表於 20-1-26 13:22
年青一代嘅香港人最大嘅問題係自己唔知道自己嘅質素越嚟越差, 道德標準同社會責任都越來越低! ...

萬般帶不走,唯有業隨身

大宅

2020勳章

wclaw1220 發表於 20-1-26 11:32
特首林鄭月娥聲稱為求確保本港有足夠口罩供應,已特意去信國務院求助。不過,Facebook專頁「專業清算師」質 ...

田少說實話做實事,支持!

大宅

2020勳章

回覆樓主:

現在香港人只懂批評。

大宅

回覆樓主:

我淨係見到林鄭真係得3萬警察,成個公務員團隊都想佢死,呢款口罩係防菌既,甘就應该即刻拎出黎用,仲特登呢個時侯先好以捉錯處甘拎出黎講,幫到香港咩?幫到香港人咩?我而家真係相信末世來臨,乜妖魔鬼怪都出晒黎

翡翠宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有朋友响某政府醫院做,佢地話要抽簽入"dirty team",(但唔係公開抽,只係被通知抽唔抽中) ,有人抽中左,但內部根本唔夠保護衣,連n95都唔夠,只係得普通外科口罩。

而且用n95口罩,係要經過fit check以配合面形架,N95並唔係個個面型都合適一買就戴架。

此等情況,公平講,若抽到入嗰TEAM,試問佢地驚唔驚呢?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

啲黑醫護呢個時候擺工,又話要加津貼咪仲pk,極度冇醫德,不知所謂

子爵府

2020勳章 BK Milk勳章

my005 發表於 20-1-26 14:30
有朋友响某政府醫院做,佢地話要抽簽入"dirty team",(但唔係公開抽,只係被通知抽唔抽中) ,有人抽中左, ...

驚咪遲職law,任何工作都會有一定既危險,唔同係x光室d醫護唔驚生can咩!

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

yurijm 發表於 20-1-26 13:21
我岩岩上網搵圖
在x登見到
幾多貨

應該報警

子爵府

係咪供給大6呀?
香港人死林鄭偷笑啦!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

翡翠宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

任職公司要提供足夠保護員工既措施,呢點係基本既勞工權益黎架﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

政府口罩要留比政府部門用,多到用唔晒

伯爵府

2020勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

懲教口罩每月用量幾多? 如果之前冇流感前已固定消耗百幾萬個懲教生產口罩, 而家用量一定大增, 200萬個都未必夠, 呢個月可能已經連存貨都用埋。

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

my005 發表於 20-1-26 14:30
有朋友响某政府醫院做,佢地話要抽簽入"dirty team",(但唔係公開抽,只係被通知抽唔抽中) ,有人抽中左, ...

HA 話夠晒PPE 架喎,你朋友講真?其實抽簽都係講先後次序啫,應該係每個人都要入 dirty team, 抽邊個先入啫

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

anita_yps 發表於 20-1-26 14:57
懲教口罩每月用量幾多? 如果之前冇流感前已固定消耗百幾萬個懲教生產口罩, 而家用量一定大增, 200萬個都未 ...

其實一億個有幾多?都唔夠全港人用15日

翡翠宮

littlesister 發表於 20-1-26 14:59
HA 話夠晒PPE 架喎,你朋友講真?其實抽簽都係講先後次序啫,應該係每個人都要入 dirty team, 抽邊個先入 ...

佢係朋友圈係咁講架﹗

仲話黎緊係會陸續有返N95,但要經FIT TEST,都唔可以即用。

男爵府

2020勳章

pp_pp1021 發表於 20-1-26 14:33
啲黑醫護呢個時候擺工,又話要加津貼咪仲pk,極度冇醫德,不知所謂
藍C logic (唔係我講)

你病左唔好睇醫生.

翡翠宮

littlesister 發表於 20-1-26 14:59
HA 話夠晒PPE 架喎,你朋友講真?其實抽簽都係講先後次序啫,應該係每個人都要入 dirty team, 抽邊個先入 ...

老實講,若保護裝備唔足夠,(其後會有,但未知時間),又未知有藥醫,而且又大量湧入內地病人,早入既會驚D,呢個情有可原吧。

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

my005 發表於 20-1-26 15:03
佢係朋友圈係咁講架﹗

仲話黎緊係會陸續有返N95,但要經FIT TEST,都唔可以即用。

Fit test 係員工做,做左邊款 N95 啱面型可以保護個職員,每個員工都知要用邊款,個款有貨就用得,應該唔需要等架喎,你朋友真係醫護人員?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊