論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家賓姐嚟咗差唔多三個禮拜,騎尼:

1. 第一次放假朝早同我講話放假無錢食飯點算?我就借咗$200俾佢
2. 第一次放假返嚟就遲到,以為佢蕩失路,點知佢話去咗睇嘢!
3. 話佢家姐同佢講可以唔放假僱主仲會補錢俾佢!我話唔係妳話唔放假就唔假㗎!

張相就係佢嘅巨作,似咩餸?

別墅

sdd1106 發表於 20-1-26 19:36
我家賓姐嚟咗差唔多三個禮拜,騎尼:

1. 第一次放假朝早同我講話放假無錢食飯點算?我就借咗$200俾佢

4. 我家門鎖只係係一條鎖匙擰就得,佢開到而家仲有障礙
5. 搭lift冇意識㩒,話以前冇乜搭過lift (聲稱喺巴林同馬來西亞做過)
6. 煮嘢完全唔識話之前兩個僱主好少要佢煮,我要返工,冇可能每碟餸都要教
7. 佢寫低左早餐嘅三文治夾乜,居然錯晒,問佢點解,佢話開雪櫃隨手攞!

別墅

sdd1106 發表於 20-1-26 19:37
4. 我家門鎖只係係一條鎖匙擰就得,佢開到而家仲有障礙
5. 搭lift冇意識㩒,話以前冇乜搭過lift (聲稱喺巴 ...

8. 雪櫃有嘢俾佢食,問都唔問就自己用買餸錢喺街市買魚俾自己食
9. 琴日大年初一,就整爛左個電子磅,仲要用膠袋包住放回原位,直到臨訓前至講,話支地拖棍跌落去打爛左,問佢點解唔我返屋企即講,佢EE哦哦
10. 今日佢放假出咗去,10點幾突然入屋,話佢家姐俾左兩大袋衫佢太重,所以上嚟放低先,俾佢嚇親,失驚無神中返黎。
11. 隻易潔鑊,叫左佢唔好放嘢喺隻鑊上面,會易花,又放個煲喺上面

別墅

回覆 sdd1106 的帖子

嘩....仲勁過我屋企個果....
咁我會炒左佢...
我依家唔比工人自己出去買野....
佢次次都買錯,叫佢影埋相都買錯
買菜就買最貴既...
我依家自己買,叫佢跟住拎野算
錢唔好比工人過手...如果佢拎黎買野自食又冇問過你

別墅

KokoroS 發表於 20-1-26 19:55
回覆 sdd1106 的帖子

嘩....仲勁過我屋企個果....

上次話佢,佢仲話contract有得俾佢買嘢,我話我雪櫃有嘢俾你食嘅,妳要買野一定要問過我,contract 係話如果我冇嘢妳食,要會俾飯錢。

晚晚同佢對數,佢型到俾本簿街市d人寫,人哋又好好寫俾佢。

叫佢睇住阿仔,佢仲俾阿仔行出露台

別墅

sdd1106 發表於 20-1-26 20:19
上次話佢,佢仲話contract有得俾佢買嘢,我話我雪櫃有嘢俾你食嘅,妳要買野一定要問過我,contract 係話如 ...

應該無得救,似博炒

大宅

sdd1106 發表於 20-1-26 20:19
上次話佢,佢仲話contract有得俾佢買嘢,我話我雪櫃有嘢俾你食嘅,妳要買野一定要問過我,contract 係話如 ...

呢條友運吉(emoji)你幾忙都好,搵個時間同佢逐樣家規講得清清楚楚,如果佢再犯,就係故意而為,咁你可以炒佢啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

呢件野專登博炒, 混吉。你梗係好淋, 工人咁明蝦你, 比著我, 拍抬鬧大鑊好耐。 自把自為攞買送錢買自己野, 我扣番佢人工。

別墅

lily-of-valley 發表於 20-1-26 21:29
呢件野專登博炒, 混吉。

我哋香港僱主冇保障,明明係工人做錯野,炒佢仲要保機票(emoji)(emoji)‍♀️

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sdd1106 發表於 20-1-26 22:34
我哋香港僱主冇保障,明明係工人做錯野,炒佢仲要保機票(emoji)(emoji)‍♀️
...
香港政府真廢, 比D心腸差的人揾著數。

別墅

lily-of-valley 發表於 20-1-26 22:56
香港政府真廢, 比D心腸差的人揾著數。

直頭啦,我哋係苦主,唔係僱主囉(emoji)(emoji)‍♀️

象牙宮

sdd1106 發表於 20-1-26 23:05
直頭啦,我哋係苦主,唔係僱主囉(emoji)(emoji)‍♀️
直頭係, 比D衰人來明呃

別墅

lily-of-valley 發表於 20-1-26 21:29
呢件野專登博炒, 混吉。你梗係好淋, 工人咁明蝦你, 比著我, 拍抬鬧大鑊好耐。 自把自為攞買送錢買自己 ...

丙左佢啦,佢話會俾返d魚錢,到時出糧扣。
之後佢上完初次到港果個course,攞住份leaflets 再同佢講,contract冇寫你自己可以用僱住錢買嘢俾自己食

別墅

sdd1106 發表於 20-1-26 19:37
8. 雪櫃有嘢俾佢食,問都唔問就自己用買餸錢喺街市買魚俾自己食
9. 琴日大年初一,就整爛左個電子磅,仲要 ...

繼續騎尼:
12. 公然喺廚房開大個speaker講電話,到佢講完,我入去問佢係咪有急事,佢話唔係急事,只不過係佢仔(14歲)打俾佢!

13. 叫佢買菜芯,之前已經買過,點知買左白菜仔,問佢點解,佢話同人講左1斤菜芯,人哋俾咗白菜仔,我話就算人哋俾你,你都要睇吓吖

尋晚同佢傾,問佢明明講咗唔講得電話,點解仲要犯,佢話佢知係做錯左,下次唔會,我話如果妳再做錯野,我應該點做?佢ee哦哦,跟住叫我罰佢,我問罰咩,佢再諗咗陣,話如果炒佢,佢會接受

係咪真係博炒?
45歲菲,巴林同馬來西亞各做咗2年

大宅

佢家姐係一個不能解決的問題.
呢個家姐, 估都估到係個老seafood, 同佢講香港打工有幾好, 到步又教佢點試僱主底線攞著數, 呢個妹蠢, 以為家姐教佢的是理所當然, 根本唔會比心機做好分工, 下次家姐教佢留意僱主有咩唔常用又比較值錢的東西偷返一兩件, 佢都會應為是理所當然的.
呢類工人你教佢十次唔及佢家姐的一句話, 無得救, 不如快快揾定下一個, 在佢半年左右旅遊完畢之前炒左佢, 否則到時佢真係玩野博炒你重煩
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

象牙宮

sdd1106 發表於 20-2-2 16:42
丙左佢啦,佢話會俾返d魚錢,到時出糧扣。
之後佢上完初次到港果個course,攞住份leaflets 再同佢講,cont ...
直頭博炒, 我工人初來, 我買餸, 遲D叫佢去買, 我會寫住比菜檔, 菜心, 芥蘭, 白菜, 生菜etc. 如有心學, 幾次就識。

首頁

尾頁

跳至