自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

czl115 發表於 20-1-27 00:14
咁呢個去過武漢嘅非湖北省人點樣識別我就真係唔知
可能只能靠個人申報
不過高危人數已大為減少

所以我個例子就係廣州居民,如果去過武漢而又唔作出申報,佢哋咁易來港,入境處又check唔到,咁我哋點把關?

而且事實上,而家各省都已經咁多確診個案,再加上為數唔知幾多嘅隱形/冇發燒/輕微患者,只封湖北已經無用

男爵府

其實我有時覺得中央做野仲比林鄭更合情理。林鄭成日都估錯中央心意,又唔識變袲。

大宅

bleeblee 發表於 20-1-27 02:23
其實我有時覺得中央做野仲比林鄭更合情理。林鄭成日都估錯中央心意,又唔識變袲。
...

佢自我審查到愈審愈衰,大方啲啦,人地澳門都冇你依啲包伏 ...

珍珠宮

玩具勳章

czl115 發表於 20-1-26 22:38
已經公佈禁湖北人入境了

湖北番黎嘅港人.............

珍珠宮

玩具勳章

Carhy 發表於 20-1-26 23:10
湖北唔係已經自己封關左咩,仲可以黎香港?

係喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mln 發表於 20-1-27 00:35
中央主席上個星期三定四一早講左要做好防疫工作,第性命放在首位。 係我們的政府一直在拖延高鐵唔封關或者 ...

澳門各方面都做得好好。

例如 : 口罩

水晶宮

2024勳章

siu-mai 發表於 20-1-27 02:20

所以我個例子就係廣州居民,如果去過武漢而又唔作出申報, ...

呢個的確係個問題
只係期望去過武漢嘅廣東人唔要太多
廣東省而家都實施了最高級別防疫措施,如全省強制戴口罩,應該仲有其他措施,不過我就唔係咁了解
希望廣東措施有效
我個人希望係再觀望廣東病例數字,如果達到某個數,就可以再擴大限制省份。始終香港和廣東經貿聯繫最密切
仲有觀望香港病例中內地人數字,係香港人多抑或係內地人多,因為大家最關心係有幾多內地人專門來醫病
依家反而最應擔心嘅係40萬從內地返港嘅港人

大宅

畀面勳章

澳門同大陸做野快過林鄭,希望要求40萬人在深圳自我 隔離14日先返香港,對大家好

子爵府

syyysc 發表於 20-1-27 01:58
香港人崇拜自由,自由經濟,要控制口罩價錢,要不要立法? 香港是法治社會。
...

好難立法啦!泛民唔會亂俾政府立法㗎,因佢地話可立才立得,依家香港邊個惡就邊個大曬啦

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

amylo91543 發表於 20-1-27 04:45
澳門同大陸做野快過林鄭,希望要求40萬人在深圳自我 隔離14日先返香港,對大家好 ...

因為香港係一個自由、及一個比較民主嘅社會,各有各嘅聲音。要民主就要低一些的效率。
有得就有失。
新加坡少自由,就高效率。
西方較民主,但又多民粹主義。

首頁

尾頁

跳至