自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

農歷新年甘多家長帶小朋友反大陸鄉下過年,依家延長至17/2先開學,d家長話住到16/2先反香港,潛伏期7-14日,甘反到來有肺炎都吾知啦!到時個個反晒學味拿野!(emoji)‍♀️希望家長盡早帶小朋友回港,自我隔離一段時間啦!

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

係啊,我都覺得,D人只會再遲D落來,如果一話封關的話D人先貴急急腳落來,到時再推遲14日開學就差唔多了

男爵府

Queenie_yy 發表於 20-1-26 23:14
係啊,我都覺得,D人只會再遲D落來,如果一話封關的話D人先貴急急腳落來,到時再推遲14日開學就差唔多了
...

我都係甘話!

珍珠宮

回覆樓主:

所以我們都係媽媽群組提醒自己的小朋友最好戴口罩返學,返左大陸的家人要提前回港隔離

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

如果在whatsapp group 一謠傳香港有機會考慮封關,或學校出公告不俾曾離港學生入班房要隔離16日,一定明天就到港!
人就係自私,唔影響到自己的唔會上心做!

的確政府突然封湖北人入境! 唔係講大話呀!

珍珠宮

2023年兔年勳章

Queenie_yy 發表於 20-1-26 23:14
...

公爵府

好過唔延期呀,有D可能家長初五要返工就要返香港,又或者怕週圍封城而提早返香港。
遲通知又話,早通知又話,做人真係幾矛盾

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

藍尾巴 發表於 20-1-27 00:22
學校出左通告,要填外遊申報表,如有返大陸要隔離14日先可回校

男爵府

今日先同大囡討論呢個問題,阿囡話2月3號開學,最好2號再宣佈延長假期,咁D返鄉下嘅人應該2號都返香港喇

伯爵府

回覆樓主:

係,唔應該講甘長,等人返黎先,再延期

男爵府

學校出左通告,要填外遊申報表,如有返大陸要隔離14日先可回校

總有家長為俾細路返學,唔誠實申報

已刪除用户

侯爵府

世事豈能盡如人意!

男爵府

請問小學定中學?

總之離開香港就要申報?

唔報有什麼後果?

珍珠宮

減齡達人勳章

藍尾巴 發表於 20-1-27 02:34
至少肯做,比坐係到咩都唔做已經好好。學校反應已經好快,初二都又出通告又whatsapp家長小心事項
...

有冇諗過,其實學校出通告只不過是卸膊措施
學校唔係法律機構,佢無權力去查究竟申報是否屬實,亦沒有檢控追究權力,也不能唔比學生返學。

d通告只係萬一出事,可以理直氣壯話已經提左學生啦,出事係唔關學校事

珍珠宮

kellywu 發表於 20-1-27 00:51
今日先同大囡討論呢個問題,阿囡話2月3號開學,最好2號再宣佈延長假期,咁D返鄉下嘅人應該2號都返香港喇
...

根本就應該甘 反正係咪都嘈架啦
2月1講差不多
2號先講又話安排唔到人湊小朋友

珍珠宮

唔一定,大家都唔想留喺內地,亦驚封國封城。我朋友昨日都返咗香港了,佢原本玩到開學前先返。

子爵府

+5熱血勳章

kellywu 發表於 20-1-27 00:51
...

你呀囡哩個提意係幾好,不過一定有大把人鬧爆。
1.有小部份學校31號已開學
2.有啲要安排人手照顧小朋友嘅家長又會話咁遲先通知,邊有人照顧仔女呀

水晶宮

首頁

尾頁

跳至