母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

剖腹後 頭幾日因為太唔舒服 去到第5日都唔覺得自己谷奶有飲普通 炒米茶

之後返屋企有胸有D 谷 乳腺唔通 奶陣又少

攰到 MIDNIGHT 好難起身埋身   而埋身都係時有時無

今日DAY 19 個胸 淋哂, 無咩人奶, 不斷飲炒米茶及上奶湯水都無咩反應.
但有泵奶, 得好少人奶 5-10ML

之前飲過去濕茶 -----同上唔到奶有關嗎? 另自己有食西藥 抗生素

養血生津的食物都有助生乳 - 咁我應該食D 乜?

侯爵府

都係靠佢啜

洋房

我都係咁,個胸已經軟哂完全唔谷,放棄左人奶,全奶粉了。

大宅

你飲水份既野,一日有冇多過2L?
我開刀後十幾日,2邊我都係泵到30-60ml,之後個星期就有60-80ml,仲有幾日就滿月,飲炒米茶飲到好燥,我就大量飲水,跟住,d奶多到3.5小時已經勁流出黎,一次有150ml啦!所以水份好緊要,休息足夠都可以幫助多奶。俾心機,加油!

複式洋房

2020勳章

我都係開刀,埋身啜入咗最有效,多飲水,其實仲有一樣野,不過要生之前做,就係按摩個胸,我開完刀第二日上奶了已經,一直好夠奶到bb12個月多啲自己戒奶

大宅

我三胎開刀 三胎都餵人奶 其實想上奶一定要勤力 頭一兩個星期唔埋身都要每二三個鐘揸清 再加飲3公升湯水

複式洋房

靠bb吸啜最有效,一日可以食密啲,堅持最重要!過來人,加油!!!

民房

你要加油呀! 我都係開刀㗎 ,我都餵咗bb成年啦 ,之前都試過乳塞、乳腺炎,睇醫生食藥又試過,生風癱入醫院住咗五日,不過keep住揼出嚟,發現原來食抗生素食藥真係會令奶量減少一半,但係之後keep住飲多啲水食多啲有營養嘅嘢,啲奶會多返㗎,我之前一日飲四升水,所以你千祈唔好放棄呀!

子爵府

2020勳章

18babycome 發表於 20-1-26 23:10
剖腹後 頭幾日因為太唔舒服 去到第5日都唔覺得自己谷奶有飲普通 炒米茶

樓主,請問你之後有找到解決方法嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊