時政擂台

跳至

首頁
45678...16

尾頁

珍珠宮

2020勳章

回覆 幸福花 的帖子

面對咁兇狠嘅蒲暴徒。心理同人身安全。都受到威脅。好多人都覺得警察執法係正常架。呢班人直情係打得少啊。都係破壞店舖。放火燒死人。你認為係啱咩。

男爵府

hellomiki 發表於 20-1-27 17:48
同意,質數下降
政府係做得差,但咁嘅醫護一樣差

同意,習大應該帶頭唔可以封城封關,開放北京醫療服務,咁其他省都冇得自私。

大宅

windywinnie 發表於 20-1-27 11:47
講得好啊,入左黎香港,入到醫院,醫生見到就要一視同仁咁醫!

所以封關口減少外來高危個案,保障醫生,保 ...

你所講的封關係不準所有人出入香港嗎?

伯爵府

2020勳章

Fishbbmama 發表於 20-1-27 13:03
我覺得佢地只係控訴政府唔肯封關唔比武漢人黎, 而唔係想做逃兵
我尊敬佢地
...

係,係對政府嘅所作所為冇聲抗議,並唔係針對病人。希望政府做正確嘅决定而唔係玩政治show

男爵府

回覆 ice_seiya 的帖子

形容得好

男爵府

2020勳章

ice_seiya 發表於 20-1-27 23:36
而家係消防員一邊救火但另一邊又有人持續放火,本來啲消防員可以救到一座山嘅火,但因為無人去㩒住放火嘅 ...

男爵府

2020勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

講政治?不如講良心,明知自己可能有病,仲要隱瞞病情,去人地國家扮冇野,呢D人,值得救咩?

男爵府

回覆樓主:

政府提供免費醫療,豈不是推醫護去送死?D人根本就蓄意謀殺,枉佢地仲係咩醫生咩教授,究竟道德何在?

大宅

2020勳章

isamlum 發表於 20-1-28 00:42
講政治?不如講良心,明知自己可能有病,仲要隱瞞病情,去人地國家扮冇野,呢D人,值得救咩?
...

打個比喻,悍匪殺人犯受傷病倒都應該要救,這是世界公認的!這就是良心!並不存在是否值得的問題。但他們做了壞事,救咗之後要受刑罰和法律制裁是絕對的!

大宅

2020勳章

isamlum 發表於 20-1-28 00:46
政府提供免費醫療,豈不是推醫護去送死?D人根本就蓄意謀殺,枉佢地仲係咩醫生咩教授,究竟道德何在? :ang ...

理性啲去諗,政策無兩全其美,如果有人因為無錢唔醫,唔通尤得患病的周圍傳染人?到時更多人被感染,醫護死得仲快
而且,呢個政策一直存在,不只是因為今次疫症。

男爵府

yyh08 發表於 20-1-28 00:52
打個比喻,悍匪殺人犯受傷病倒都應該要救,這是世界公認的!這就是良心!並不存在是否值得的問題。但他們 ...

殺人犯係殺死左人,冇計,那人救唔返,但而家係講緊播毒者,隱瞞自己病情,周圍落毒害人喎,可以同一時間害數以十計百計的人喎,唔應該堵截嗎?

大宅

2020勳章

isamlum 發表於 20-1-28 00:59
殺人犯係殺死左人,冇計,那人救唔返,但而家係講緊播毒者,隱瞞自己病情,周圍落毒害人喎,可以同一時間 ...

應該,我也讚成封關,甚至讚成懲罰隱瞞的人,但堅決反對以罷工要脅政府和市民的少數黑醫護,他們政治上腦,無良心!

珍珠宮

2020勳章

windywinnie 發表於 20-1-27 11:47
講得好啊,入左黎香港,入到醫院,醫生見到就要一視同仁咁醫!

所以封關口減少外來高危個案,保障醫生,保 ...

agree with u

大宅

CKBB 發表於 20-1-27 13:51

其實你明唔明點解今次要工業行動㗎,睇吓聽吓醫護嘅控訴啦,fa ...

若果佢地或佢地家人係醫護就唔會甘口響了!

男爵府

2020勳章

幸福花 發表於 20-1-27 23:58
回覆 CKBB 的帖子

你講黑警又唔啱囉。你唔犯事警察唔會無端端打你個喎大家都係做前線嗻。 ...

唔好成日睇tbb, 文匯大公啦,幾多片濫打濫捕,不公不義。不過恰埋眼,我唔知睇唔到聽唔到算吧!
是的,黑警萬歲
無興趣同你傾警暴問題,繼續恰埋眼你早抖吧

珍珠宮

yyh08 發表於 20-1-28 00:57
理性啲去諗,政策無兩全其美,如果有人因為無錢唔醫,唔通尤得患病的周圍傳染人?到時更多人被感染,醫護 ...

香港醫院不是大陸醫院,從來沒有因為無錢比而不醫治入院的病人。
不是免費,只是治療好後會追究費用。
但你話免費就會吸引一班高險人士選擇來香港避險,萬一真係受感染也可以安心在香港接受免費醫療。

別墅

yyh08 發表於 20-1-28 01:10
應該,我也讚成封關,甚至讚成懲罰隱瞞的人,但堅決反對以罷工要脅政府和市民的少數黑醫護,他們政治上腦 ...

你讚成封關,懲罰隱瞞的人,咁你可以點做去令港共政府聽你講呀?前線醫護裝備唔足夠,工作量超出負荷,如果你係醫護,你有乜高見去令政府幫你呀?

子爵府

yyh08 發表於 20-1-28 00:57
理性啲去諗,政策無兩全其美,如果有人因為無錢唔醫,唔通尤得患病的周圍傳染人?到時更多人被感染,醫護 ...

理性啲去諗

傳染病免費係冇問題,原理因為怕有人因為冇錢唔去隔離...

所以咪要封關囉...傳染病爆發緊呀,行政手段呀,唔係要政府做乜。

男爵府

2020勳章

應該,我也讚成封關,甚至讚成懲罰隱瞞的人,但堅決反對以罷工要脅政府和市民的少數黑醫護,他們政治上腦 ...
咁D個個月袋幾十萬坐寫字樓嘅高官莫視民意冷血對待醫護人員就有良心?

子爵府

你贊成封關有咩用,你係邊位?
政府會聽你意見?二百萬人都唔會聽。
梁卓偉袁國勇何伯良陳家亮都唔聽

你覺得依家仲有咩人做咩可以改變政府?(除咗中央指令)
肯定唔係你囉

仲有,私家一早落閘,有外遊+發燒,醫院門口都唔俾入,你唔話佢黑?
一班前缐負壓房唔夠,裝備唔夠,口罩要配給,仲照顧緊隨時講大話隱暪病歷的人,你話佢黑?
話人黑醫黑護前諗下啦。

首頁
45678...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊