自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

24/1朝早到東京,收到朋友whatsapp話我飛得好啱時間,之後就開始買口罩之旅……買完口罩就買消毒搓手液……呢個經驗一次就夠

公爵府

東京限購未? 日本有些城市, 口罩被香港人搶買到要限購了.
之前國內人來香港買奶粉, 佢地又話人地搶晒香港人的奶粉. 現在香港人又去日本搶晒人地D罩.
希望各位外遊的都自律, 買夠自己要用的就算. 不要囤積太多口罩.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yeelim 發表於 20-1-27 14:48
之前國內人來香港買奶粉, 佢地又話人地搶晒香港 ...

同意

侯爵府

我都唔算買好多,朋友個個都話收口罩好過收手信……啱啱係涉谷見兩個香港人都掃哂所有盒裝口罩,反而我覺得消毒液緊要d

好多鋪都有限購,數量就間間唔同

水晶宮

不得不說、其實無講錯中國人/香港人、太多親朋好友、好易買哂一樣野、有限購最好

侯爵府

我都唔係幾好意思買咁多,big 6 真係大手掃。

BTW, 點拎返香港?

侯爵府

Chole 發表於 20-1-27 15:03
我都唔係幾好意思買咁多,big 6 真係大手掃。

BTW, 點拎返香港?

我唔係買太多,自己一家三口用,所以個喼夠位

wcpcelia    發表於 20-1-29 13:16

珍珠宮

其實好多香港人都周圍大手掃人D貨返黎賣

大宅

畀面勳章

我都係 本來名古屋貨源充足 走既時候已見到限購 落到東京已經好難買到日制盒裝
每次經過見到就買一盒 唔會一次大量掃貨 唔好影響本地人

侯爵府

DUFFYMIMI 發表於 20-1-27 15:37
我都係 本來名古屋貨源充足 走既時候已見到限購 落到東京已經好難買到日制盒裝
每次經過見到就買一盒 唔會 ...

我都唔敢買太多

大宅

究竟係香港人搶晒人地口罩定大陸人搶晒呀

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Annettelabelle 發表於 20-1-27 15:42
究竟係香港人搶晒人地口罩定大陸人搶晒呀

我覺得好多係網購去入貨,即刻FB 果d 代購黎

伯爵府

畀面勳章

Me too ! 人在首爾,周圍搵口罩,kf84巳經貴哂要2000won 一個

侯爵府

廷廷媽 發表於 20-1-27 15:47
我覺得好多係網購去入貨,即刻FB 果d 代購黎

我覺得代購未必真係有貨囉,錢就收左先,限期到冇貨咪退錢or換其他野

侯爵府

cheechi 發表於 20-1-27 16:40
Me too ! 人在首爾,周圍搵口罩,kf84巳經貴哂要2000won 一個

平時幾錢?

別墅

完全認同。

侯爵府

ming1020 發表於 20-1-27 15:12
我唔係買太多,自己一家三口用,所以個喼夠位

親戚朋友問,都唔知點推,不過唔使諗借口啦,今日去咗幾間口罩消毒液乜都冇。剩返嗰啲口罩都係防花粉。

唔使做courier

伯爵府

畀面勳章

ming1020 發表於 20-1-27 16:42
平時幾錢?

我見G market 賣一百蚊港幣一盒三十個,明洞呢度間間都賣約$400港幣 30個

男爵府

我在台中,星期五朋友會帶我地去醫療用品公司買口罩,我諗住買2箱返香港

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我係曼谷都買唔到!去到華欣行左好多間先有,買左兩盒頂住

首頁

尾頁

跳至