自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

西醫就出左隻有後遺症的特敏福.出的時候仲話未知個效果,而家中國用中藥,咁短時間已經有結果,係可以治到呢個病毒,

大家會信邊一方?我就唔信特敏福啦.
<br><br>

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chinatea 發表於 20-1-27 15:29
西醫就出左隻有後遺症的特敏福.出的時候仲話未知個效果,而家中國用中藥,咁短時間已經有結果,係可以治到呢個 ...

都要留返比專業人士去試

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

各有各嘅好處,適合就可以!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 good_pig 的帖子

唉,當年我老野醫肝癌已經控制左,5年啦,范教授出手好成功,點知有次比個女人係後面打左大噴嚏,野到佢,佢去普通醫生道睇傷風者,醫生話佢似豬流感,比左特敏福佢,話要食足7日.
佢年三十,初一,初二,一共3粒,初二食左半個鍾,就叫我即時打比教授(教授話佢唔出國,有事打直線電話比佢),醫院即刻留床比佢,我就飛車送佢入院....一去到已經心肺科醫生係道,X光照到佢個肺縮左,肝癌反而好正常,我比哂D藥醫生睇,醫生問我特敏福食左幾多,我話應該3粒,佢冇再問野就行左出去,係瑪麗5日,突然教授打比我,話個肺功能唔得,縮左,我唯有問佢仲有幾耐...兩星期內啦,我問教授關唔關肝癌事,佢話已經控制到,而家係個肺.....

今日聽到大陸話用中藥能夠控制到,我就即刻諗起如果當日我老野唔係比人傳染到,又冇食特敏福,我個世界就唔同哂啦.

<br><br>

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

chinatea 發表於 20-1-27 15:29
西醫就出左隻有後遺症的特敏福.出的時候仲話未知個效果,而家中國用中藥,咁短時間已經有結果,係可以治到呢個 ...

病毒我信西醫
調理身體信中醫
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

回覆 超級特務 的帖子

我一向唔飲得中藥,但好多人話長期食西藥冇咁好,同仁X有中醫佢叫我食中成藥,果然我食中成藥冇問題,煲的就唔得,個淋巴會腫起.
<br><br>

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

chinatea 發表於 20-1-27 16:14
回覆 超級特務 的帖子

我一向唔飲得中藥,但好多人話長期食西藥冇咁好,同仁X有中醫佢叫我食中成藥,果然我食 ...

煲藥我唔受得,飲咗胃唔舒服。
但藥粉就ok.
中藥唔傷身,但長期食用就要小心金屬含量對肝臟影響。
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

超級特務 發表於 20-1-27 16:25
煲藥我唔受得,飲咗胃唔舒服。
但藥粉就ok.
中藥唔傷身,但長期食用就要小心金屬含量對肝臟影響。

我睇開嗰位中E話,中藥粉不含重金屬的,再制造過程己經除了重金屬,信不信由你。

水晶宮

回覆 142526 的帖子

我次次都係睇寒濕,有次個醫師開D藥,佢幫我煲埋,我當時有寒咳,飲左一次,未飲哂已經覺得連聲都出唔到,聲帶好攰,即刻話比佢知,佢即時又換左包藥.但飲左就暈暈地,3包藥加診金仲收成600.-,最終有個女人叫我咩都唔好煲,只叫我買紅蔘飲劑,早上飲,哈...又止左咳又開返聲喎.
我最年一咳係會咳咳下會打噴嚏,人地介紹我去睇食藥粉架,醫師話我氣管敏感同有野塞所以咳咳下會打噴嚏,但食左5日藥粉好似冇咩反應,睇開個西醫又話氣管敏感好難好架,咁可以點?

天氣一乾就咳,帶左口罩,一咳就比人掘住,我都唔想架,所以真係唔想出街,好麻.
<br><br>

子爵府

回覆 chinatea 的帖子

兩個一齊醫,但而家西醫暫時未有特效藥,中醫要搵到個好醫生(因為就算同一隻肺炎,每個人表現可能都有小小吾同,呢d吾同都會影響用藥)。當年沙士,廣州死亡率最低,因為佢哋用左好多中醫去治療。所以最好兩樣一齊來。西醫系個病人吾掂時可以用人工肺個d。

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

chinatea 發表於 20-1-27 23:28

我次次都係睇寒濕,有次個醫師開D藥,佢幫我煲埋,我當時有寒咳,飲左一次,未飲哂已經覺得 ...

我都有咳的問題,只有多跑步才可以止咳。

水晶宮

睇親西醫只話我氣管敏感,但中醫就次次話我唔夠氣,人地話咩得我又食,試左幾年都依然係咁,冇哂辦法.
<br><br>

水晶宮

回覆 mimi199188 的帖子

中方話發現用治愛滋D藥有效喎,都唔知真唔真?
<br><br>

子爵府

回覆 chinatea 的帖子

我都有見到,我希望真系有效。所以千萬別抗拒中或西醫。重點系病可以醫好。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

142526 發表於 20-1-27 17:31
我睇開嗰位中E話,中藥粉不含重金屬的,再制造過程己經除了重金屬,信不信由你。
...

我聽過中醫都係咁講。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

回覆樓主:

當年內地用中西合璧來醫SARS,成效好好

珍珠宮

chinatea 發表於 20-1-27 23:28

我次次都係睇寒濕,有次個醫師開D藥,佢幫我煲埋,我當時有寒咳,飲左一次,未飲哂已經覺得 ...

要特別提高注意!

我看了去過武漢前線的中醫師描述當地疫情,主要就是當地寒濕天氣為疫情助攻。要注意防寒保暖、少吃生冷食物、注意健脾去濕。秋冬天氣乾燥你容易乾咳的話,可以多喝雪耳百合糖水來潤肺。如果太冷可以用艾葉煲水泡腳,有助提升陽氣、驅寒。

請多保重身體。預防勝於治療。香港很難找到功力高的中醫師。西醫醫藥基本都是寒涼,所以長時間吃西藥的人多數吃出胃病,因為寒涼傷脾胃。

伯爵府

中國不似香港D中醫,塘水滚塘鱼. 中國有很多國家級中醫, 我信用中藥可以殺死病毒 or 將病毒排出去身體.

男爵府

chinatea 發表於 20-1-27 23:59

睇親西醫只話我氣管敏感,但中醫就次次話我唔夠氣,人地話咩得我又食,試左幾年都依然係 ...

我自從早兩年做左次手術,當時吾可以食中藥,所以冇得補身,到過左十個月停左某隻藥先可以食中藥,但氣管已變得好差,成日敏感,吾夠氣,氣喘同咳,我左腳有問題吾可以跑步,中西醫都睇,西醫叫我帶口罩出街,中醫叫我焗黨參水,好似好d,至少吾會辛苦到要睇醫生

水晶宮

回覆樓主:

我信中醫,之前m痛量多,食西藥食到我又肥又半條人命

轉咗睇中醫,比以前痛少9成, m量又正常,但中醫人夾人, 我都試咗N個先搵到個攪得掂

首頁

尾頁

跳至