論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔同版面都有問大家俾幾錢利是工人,咁你哋d 工人有冇主動講d 恭賀說話?

或者只係你俾利是佢時,只講多謝?

我工人就係咁,初一放假,我未起身,佢已外出,佢放假回來,就即入房好耐,我係厨房洗緊碗,佢行入厨房,冇打招呼,剩係整佢自己d 嘢,跟住有冲茶,砌生菓俾先生,我諗佢都冇恭賀先生(我冇問我先生,我哋唔會討論工人d 囉嗦嘢)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢來咗香港幾耐? 如初來, 當佢唔識, 我會教定佢同人講恭喜發財。 但若老香港, 試過新年, 一定識, 知同人講恭喜發財有著數。

但若你工人明知都唔同你講, 只切生果比你老公, 我會慳番。

子爵府

lily-of-valley 發表於 20-1-27 18:22
佢來咗香港幾耐? 如初來, 當佢唔識, 我會教定佢同人講恭喜發財。 但若老香港, 試過新年, 一定識, ...

佢之前Singapore 做過,香港做過一個contract, 一对老人家
我將預俾利是減半

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

細姐姐 發表於 20-1-27 18:29
佢之前Singapore 做過,香港做過一個contract, 一对老人家
我將預俾利是減半
...
咁即明當你透明, 好唔妥。

侯爵府

細姐姐 發表於 20-1-27 16:21
唔同版面都有問大家俾幾錢利是工人,咁你哋d 工人有冇主動講d 恭賀說話?

或者只係你俾利是佢時,只講多謝 ...

冇,星加坡啲工人唔興講恭賀説話,只講多謝,
另外好少人派利是比工人,尤其是别人嘅工人

複式洋房

好視乎你本身想唔想俾,想俾,佢有無主動講恭賀說話,你都俾

姐姐菲律賓,做過新加坡中國人家庭,唔識講恭賀說話,收到利是好開心講多謝。佢地唔係中國人,無受過呢方面教育,唔知要講「恭喜發財,身體健康」,完全明白

翡翠宮

回覆樓主:

擺係佢櫃面,佢講吾講我無理亦吾care

大宅

回覆樓主:

我主動先同工人講,跟住比利市巨。好小事,菲律賓人思維較簡單。如果你介意,可以比巨利市既時候笑笑提醒返巨,利市一般係比講祝福說話既人。

如果出年巨再唔記得,就減半或者唔比啦。

伯爵府

回覆樓主:

年30晚已比定佢。
因跟住4天見唔到佢面

大宅

姐姐初一早上有主動WHATSAPP講"恭喜發財"

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

初一早上有WTAP講恭喜,初二佢上工早上冇正面再講,但我都照比利是佢 跟住再入廚房佢先再恭喜我

大宅

細姐姐 發表於 20-1-27 16:21

或者只係你俾利是佢時,只講多謝 ...

工人姐姐主動同我講「恭喜發財」,我每次比200利是同50開工利是,佢不停講多謝。鄰居嘅工人姐姐我都有比利是,呢度D姐姐好惜D小朋友,無論係咪自己嘅小主人。

大宅

我工人年初一係我未出房門時已出門口,回來無同我講任何野,但我都有主動同佢講新年快樂,佢表現一般,所以只比$50 x 2利是佢

男爵府

我姐姐第一年在香港過年。年30已經教佢要同D姑仔講恭喜發財,新年快樂。第二日姑仔佢地都讚佢乖。

首頁

尾頁

跳至