自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

檯面有冇錢銀?有冇任何人用有價值嘅物品作為賭注?無的話,點成賭?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你奶奶好好心機呀!其實計數啫,幾好吖! 唔好太敏感!

男爵府

回覆樓主:

我好細已玩21點,挫大d啦,現在都係一個正常人,哈哈。

珍珠宮

我由細俾人用麻雀,啤牌教,但我數唔叻,亦唔賭。

琥珀宮

adamunyee 發表於 20-1-27 21:16
今日,我仔躲入我奶奶間房間,拎左一副撲克出來,我奶奶教佢玩起 21點,我問佢地做緊D咩,奶奶話教佢用撲克 ...

撐你99,無錢交易點算賭?

好多遊戲、都有輸贏。

珍珠宮

畀面勳章

今日,我仔躲入我奶奶間房間,拎左一副撲克出來,我奶奶教佢玩起 21點,我問佢地做緊D咩,奶奶話教佢用撲克 ...

嚇得我驚一驚,

即刻去教個仔玩21點定下驚先

大宅

如果唔牽涉到銀碼無乜所謂,唔知小朋友幾大,但撲克牌其實訓練腦筋都唔錯,國粹麻雀都係可以令頭腦靈活,好多老人家都係靠打麻雀先咁醒目。
放鬆d,起碼唔係開住電視教佢睇賽馬,奶奶都係運用不同生活方式教小朋友學以致用。

子爵府

所有輸贏的game都可視為賭博?賭博的定義是否應涉及金錢和搏采心態才算?

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

係仔幾歲?!
我女5歲,我都已經俾佢玩啤牌、麻雀、骰盅、魚蝦蟹!間唔中玩下啫!
我教佢好過其他人教!我好細個我父母都有教我地啦!
啤牌玩對對咭、潛烏龜、冚綿胎.... 都有輸贏啦!
我贏咗,我錫佢一啖;佢輸咗就佢錫我一啖....
幾開心!

珍珠宮

睇字面真係冇咩問題
用遊戲方式學習數學概念,其實很多美國幼兒園都會用。你是對奶奶、21這個數字和poker card有既定思維吧。如果換了用數字卡片,加到20,最接近為贏是否就感覺好多?

大宅

樓主編輯完,去到第8頁都仲係冇人睇到佢所講既重點

子爵府

回覆樓主:

我去朋友屋企拜年佢地啲大人同小朋友玩魚蝦蟹添,不過唔係玩錢,因為大家都係朋友,有時好難 阻止,玩完就算。

侯爵府

cyyiu 發表於 20-1-27 21:27
大鑊,我老公用撲克教囡計數,佢地每次抽2隻出黎計加數鬥大
我囡有時仲會叫我陪佢玩
...

仔細個都教佢玩,新年還會玩魚,蝦,蟹

禁止訪問

珍珠宮

vdici 發表於 20-1-28 13:10
樓主編輯完,去到第8頁都仲係冇人睇到佢所講既重點
係喎,都仲係冇人見到樓主奶奶話佢思想邪惡個重點。不過話時話,我諗極都唔明點解樓主叫奶奶唔好教佢個仔賭錢,奶奶會回應話佢思想邪惡,我估樓主有啲說話冇講出嚟,大家唔好跟車太貼

大宅

其實嫲嫲用遊戲形式嚟小朋友加數,ok 喎~ 不用太敏感

子爵府

怪獸青BB 發表於 20-1-27 21:20
我正想買副啤牌教個仔一齊玩添,其實唔賭錢的話都係一個幾好嘅遊戲嚟,睇開d,或者自己親自教佢玩 ...

其實大富翁遊戲都有賭博成分……
問題不在於個遊戲本身,係玩家的態度同目的

用戶要求終止服務

回覆 adamunyee 的帖子

學計數, 總之唔賭錢, 冇問題.

男爵府

其實玩遊戲都有輸贏玩廿一點即係教佢加到21代表贏其實好小事,撲克亦都有一個遊戲係釣魚可以訓練佢加數冇咩問題啊

大宅

回覆樓主:

要賭,有個銀仔已經可以賭公/字,點驚得咁多?

首頁

尾頁

跳至