自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【國家醫保局:#疑似病人納入醫保免除個人負擔#】
國家醫保局會同財政部將此前針對確診病人建立的綜合保障政策覆蓋範圍,擴大到衛生健康委診療指南明確的疑似病人,免除疑似病人個人負擔。
同時,明確異地就醫醫保支付費用由就醫地醫保部門墊付,疫情結束後全國統一組織清算,個人負擔部分由就醫地制定財政補助政策並安排資金。

國家醫療保障局 官方版本:
http://www.nhsa.gov.cn/art/2020/1/27/art_37_2290.html

(重新再簡化, 讓大家易理解)

男爵府

男爵府

希望大家唔好只宣揚因憲法問題新型肺炎可在港免費醫治;
亦請大家幫手係FB, IG, WhatsApp, WeChat, 微博等網絡通訊
廣傳內地都有免費醫治; 你的小小分享, 即有機會減輕香港醫護壓力;
感謝!

子爵府

ANGE_FB 發表於 20-1-27 21:29
【國家醫保局:免除個人負擔政策擴大至疑似病人】27日,國家醫保局全面開展疫情防控再動員、再部署,強調會 ...

黃屍想幫黑護就米再煲大呢單新聞啦,人道立場唔醫唔得要困住患者否則走出社區仲死

伯爵府

ANGE_FB 發表於 20-1-27 21:29
【國家醫保局:免除個人負擔政策擴大至疑似病人】27日,國家醫保局全面開展疫情防控再動員、再部署,強調會 ...

重點係佢地係大陸入唔到醫院 醫院唔肯收!

侯爵府

大家冷靜,不要做了幫兇叫醫護罷工,
一向只有Notifiable discease先係會免費,係防止有人因太貴逃走再傳出去,普通的如流感仍是收全費

例子
有一對非本港居民夫婦曾到武漢,因發燒到沙田威爾斯親王醫院急症室求醫,醫護人員要求病人入住隔離病房,但他們知道非本港居民要繳交按金 51,000 元,及每日收費 5,100 元,從急症室逃走,後來阻攔了

相信政府今明會有加强措施
至今絶大多數醫護緊守崗位
各醫護及政府人員加油

不要加入xx陣線影響他們,大家努力

就是文宣佢地大量去各區發放錯誤訊息,
連國內人也中招誤傳一定免費了

問題係班文宣要拉全港人反政府
特地誤導公立醫院逢內地人都免費
觸怒港人以達他們反政府目的

就算真有大量內地人湧入
文宣呢班人實屬大罪人

伯爵府

想生BB熱投

大陸都無位畀佢地訓
咪又係落黎香港醫

別墅

大陸醫療同香港人醫療比
大家都知道邊度比較好

男爵府

緊係返大陸醫,
之前咁多jm吹捧內地醫療,
人地醫院又大又靚,
做咩要屈就落嚟唔夠大陸發達嘅香港醫

panda361    發表於 20-1-28 22:37

男爵府

回覆 rachel0316 的帖子

邊間內地醫院不收新症? 是否確實? 若確定可報上各地網絡新聞台, 各微博大手, 熱炒, 而家已係2020年了, 有多種方式舉報!
而家最重要係唔好單一宣揚港免費, 而係提高內地亦免費的知名度, 仲有內地人唔係個個都持有效《往來港澳通行證》及若簽注亦需10-15個工作日, 咁樣反而延誤最佳治療時間!
(因為我未試過申請往來港澳通行證, 所需時間係百度的, 若有錯, 請見諒)

我地多加分享, 就可以減少醫護的壓力!

伯爵府

ANGE_FB 發表於 20-1-28 16:37

邊間內地醫院不收新症? 是否確實? 若確定可報上各地網絡新聞台, 各微博大手, 熱炒 ...

邊個敢報?
去 twitter 睇啦 好多大陸人用vpn 走出黎講

男爵府

回覆 miniyan 的帖子

內地點樣先唔好理,而家最主要係話俾佢地知,不論是否懷疑個案內地都能有免費醫治; 再加上唔係個個都持有效的《往來港澳通行證》,申請簽注都需幾個工作日完成,咁樣反而會延誤診治。

我地少少的分享, 就有可能減輕醫護的壓力!

男爵府

既然可以用到 twitter , 咁點解唔將拒收病症的醫院名發放出來? 公告出來, 至少能夠俾到大眾知, 亦能俾在海外人士去舉報

大宅

HKITMan 發表於 20-1-28 15:33
大家冷靜,不要做了幫兇叫醫護罷工,
一向只有Notifiable discease先係會免費,係防止有人因太貴逃走再傳出去, ...

學你話齋,非香港居民求醫有機會收錢,佢哋都好走嚟香港醫,咁即係覺得香港醫療制度比大陸好! 雙腳比口更實誠。 最多咪醫好之後走數! 特色社會!

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

全世界只要參加了世衛,都會有此豁免有此責任!

男爵府

回覆 陳小妖 的帖子

就係有太多人係各大平台宣傳香港免費, 會有幾百萬人來港求免費治療, 搞到人心惶惶, 所以我先出尼個POST, 希望多地人知, 可以留原地治療, 及早治療, 免延誤亦避免再度擴散病毒;

內容同圖都係來自微博, 另外[國家醫療保障局]亦能睇到該法規:
http://www.nhsa.gov.cn/art/2020/1/27/art_37_2290.html

水晶宮

ANGE_FB 發表於 20-1-28 16:59

既然可以用到 twitter , 咁點解唔將拒收病症的醫院名發放出來? 公告出來, 至少能 ...

你太天真,如果可以舉報,中國唔會打壓基層市民,我有親戚和公司係內地,好清楚內官員公安,你一舉報投訴公安即係拉你,唔係講笑,我內地同事親身經歷過(房屋問題)

男爵府

回覆 Fion710 的帖子

而家唔同, 國務院已下令要全面救災, 就係怕漏掉, 變成超級傳播者; 唔使你去報公安, 而係去報其他的平台大手, 一句醫院拒收, 邊間呢? 至少俾個省?市?鎮? 等資料。

公爵府

BK Milk勳章

Fion710 發表於 20-1-28 17:27
你太天真,如果可以舉報,中國唔會打壓基層市民,我有親戚和公司係內地,好清楚內官員公安,你一舉報投訴 ...

幾多年前既事!而家係疫病呀!你舉佈左仲有人會夠擔拒收咩!佢地仲驚過你啦!

首頁

尾頁

跳至