自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

真係撐唔落政府,免費,痴線㗎,咪好多人擁落嚟醫!

武漢肺炎疫情令香港醫療體系百上加斤,網上流傳非本地人因疑似患武漢肺炎而到香港公院求診,可獲豁免醫療費用。醫院管理局質素及安全總監鍾健禮今午(27日)在記者會證實符合呈報機制的患者,按政策可獲豁免醫療費用。他解釋,相關病人求診對患者自身有益外,對港人亦有重要利益。

醫管局員工陣線副主席羅卓堯指,相關機制一直有實行,他舉例指肺癆亦是可獲免費治療的疾病,並強調因人道原因,醫護人員無法拒絕病人求診,故工會提出要政府封關,全面堵截輸入個案。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200127/mobile/bkn-20200127184134809-0127_00822_001.html

感染及傳染病專科醫生曾祈殷形容,鍾在記者會上公開相關政策屬公關手段上的失誤,坦言「無眼睇」,相信隨消息廣傳後,內地各省市的人士會湧到香港求診,加劇社區爆發的可能性,促政府以港人健康為先,盡快全面封關。

珍珠宮

老實,今次真係嬲到傻
又係香港人埋單
但無香港人優先
交咁多税
政府真係不知所謂

珍珠宮

mickeyeva 發表於 20-1-27 22:45
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200127/mobile/bkn-20200127184134809-0127_00822_001.html

感染及傳 ...

普通人都想得到,反而官員就......

男爵府

遲d肺癆亦湧來香港,

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

就算政府有呢個條例豁免醫療費,都無需要特登提出來呱,咁想幫手醫班患者,提議香港派醫生到武漢幫手羅,唔洗香港人來陪葬呱

男爵府

回覆樓主:

免費醫?不是說限制入境和取消自由行嗎?今次面對疫情措施政府真是癡癡的,可唔可以保證本地居民安全先?

侯爵府

力神 發表於 20-1-27 22:54
就算政府有呢個條例豁免醫療費,都無需要特登提出來呱,咁想幫手醫班患者,提議香港派醫生到武漢幫手羅,唔 ...

問心,如大家係醫護,想唔想罷工??!我服務香港人就話,但而家唔係!!

究竟呢屆d政府人個腦裝乜??!!

我覺得有呢班政府人,全個香港不論咩色,都唔會有運行

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

yurijm 發表於 20-1-27 22:48
老實,今次真係嬲到傻
又係香港人埋單
但無香港人優先

係勁嬲

珍珠宮

回覆樓主:

咁大愛林鄭同陳姑娘應該即係親自走去武漢抗疫,習大大一定對你地另眼相看,加官晉爵!!

男爵府

中門大開
非本地人免費醫
非港人優先

後果可想而知

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

yurijm 發表於 20-1-27 22:48
老實,今次真係嬲到傻
又係香港人埋單
但無香港人優先

絕對認同

珍珠宮

apgbs 發表於 20-1-27 23:09
中門大開
非本地人免費醫
非港人優先

真係好很嬲!!!我交咩X野稅俾呢個pk政府!港人做到好似二等公民咁
人在造天在看,林鄭你因住最後果幾年!!!

男爵府

就算政府有呢個條例豁免醫療費,都無需要特登提出來呱,咁想幫手醫班患者,提議香港派醫生到武漢幫手羅,唔 ...

深層諗下是否政府想阻斷傳染源的方法,唔想人地因為費用而偷走,四圍散播病菌,到時影響更大。現在都限制湖北和自由行入境,現在反而擔心的是返咗大陸要回港的港人們。

伯爵府

畀面勳章

本地醫院都供不應求,現在又歡迎外地人來港醫病。要攬炒嘅人係政府

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

呢單嘢簡直靠害香港人,嬲到喊
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

pingu_k 發表於 20-1-27 23:03
問心,如大家係醫護,想唔想罷工??!我服務香港人就話,但而家唔係! ...

所以真係唔怪得佢地話罷工,俾著我做都罷啦!辛苦做野唔緊要,但對像點解會係冇交過稅冇係香港工作過既大陸人優先?我地香港人條命仲低賤過佢地?
咁樣係傳媒面前講一講,d大陸人仲唔個個死落黎湧落黎香港咩!呢個香港政府d高官係咪百痴架!

男爵府

回覆 mickeyeva 的帖子

希望大家唔好只宣揚港免費, 亦幫手廣傳下內地都免費; 由源頭減起:

【國家醫保局:#疑似病人納入醫保# 免除個人負擔】國家醫保局發布消息:將進一步研究加強患者醫療救治費用保障工作,抓實抓細,確保患者決不因費用問題耽誤救治。國家醫保局將疫情應對作為當前最主要工作,決定成立新型冠狀病毒感染肺炎疫情防控領導小組,進一步完善工作機制,加強溝通協作。

①會同財政部將此前針對確診病人建立的綜合保障政策覆蓋範圍擴大到衛生健康委診療指南明確的疑似病人,免除疑似病人個人負擔。

②要求地方醫保部門針對定點救治醫療機構單獨安排疫情防控預算額度,預先撥付供其周轉使用,減輕墊付壓力。

③明確異地就醫醫保支付費用由就醫地醫保部門墊付,疫情結束後全國統一組織清算,個人負擔部分由就醫地制定財政補助政策並安排資金。

④對疫情防控急需的藥品耗材,若省級招採平台不能及時供應,可由醫療機構網下採購應急使用。
@央視新聞

珍珠宮

應修例唔修例 唔係d 高官個個等初8開工下麻。

子爵府

係咪記者問所以迫住答?

首頁

尾頁

跳至