時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

唔駛分黃定藍,
每個人都有一種權利叫獨立思考

別墅

Mlls8693 發表於 20-1-28 11:13
你是同路人嗎?我唔明白點解一定要分黃藍,唔可以每件事獨立分析嗎?好怕互相單單打打
...

我無分咩黃定藍.. 反正政治既野我係冷感..
總之我係反暴力... 同支持警察嚴正執法...
對於醫護.. 我無權無立場反對佢地罷工...
醫護既命都係命.. 我認同唔可以推醫護去死..
但我反對既係佢地而家既「行為」..
用病人做籌碼去要脅政府達到政治目的!
既然係怕死.. 咪自己辭職囉...
駛咩走去罷工做 show..
但又要求唔可以秋後算賬?
做醫護.. 就算過左今次疫情..
都難保下次唔會再有新病毒出現...
咁既然怕死咪乾脆辭職囉... 因為我哋都無權要求醫護去賣命..
但佢地而家係要脅政府但又要保住職位...
咁即係要威又要帶頭盔啦..
我最不恥就係佢地呢 d 行為..

洋房

你叫理性

但我永遠唔會原諒離棄基層既ha黑醫護

別墅

2020勳章

回覆 Hon21 的帖子

我都唔支持佢地罷工,但明白點解佢地咁嬲林鄭,政府措施係慢,失去最佳防疫時機,呢隻病毒傳染力比沙士強,我都好驚,如果政府一早聽沈祖堯等專家講,醫護唔洗俾工會利用,佢哋都想有一個無政治動機嘅工會為佢地發聲!奈何係無。據我所知,有部份不滿政府嘅醫䕶無罷工,因為知道呢個方法係錯,但心裏感謝罷工醫䕶為佢發聲!

複式洋房

Mlls8693 發表於 20-1-28 15:01
其實無黃絲無黑衣人,就唔會出現反暴力嘅藍絲,見到社會分裂,好心痛,依家似足台灣,黃藍連朋友親戚都無得 ...

我記得6月林鄭硬推逃犯條例,梁先生身穿黃色雨嬲身在太古天台,有機會跳樓,嗰時冇「勇武」呢樣野,但一眾藍C係facebook live comment 話:「跳啦!快d自殺啦,扮野」

最後梁生真係跳左,我就好憎藍C,點解基本人性都冇?藍C係612之前已經可以咁冇人性,係黑衣人未作出破壞之前,已經咁冇人性咁我都唔
會仁慈。

可況,藍C暴力過黃C,你睇下早係6月,藍C已經係tko斬文宣手足,人哋整文宣咁和平都要比藍C斬,你又知唔知?tvb播被火燒既伯伯既同時,有冇播呢d?

洋房

炸彈好明顯係黃尸放既,佢地放之前已經晌telegram度講明要在全港不同位置放炸彈。
堵路更加無可能係藍絲做架啦,藍絲一直都係清路障既。
黃尸反咬藍絲只係因為想嫁禍藍絲,做文宣令人覺得藍絲討厭啫。
至於你,係唔係藍唔重要,唔做黃尸暴徒已經係一個正常市民了。

洋房

我討厭共產黨。我喜歡中華大地。我覺得攪到警察同香港下一代人打大交係共產黨一向的作風。

複式洋房

沒必要將自己定性為黃定藍,做好本份就夠了

Mlls8693    發表於 20-2-13 11:26

子爵府

回覆樓主:

錯交要鬧!班人而係呢个時期重成日投氣油弹!放火!堵路!又抗議呢樣果樣,真好賤格及不知所謂!
另政府对抗疫情的处理又慢又顿。2邊都吾抵幫

Mlls8693    發表於 20-2-13 11:27

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆 booshi 的帖子

獨立思考下啦 無話絕對對錯 只係你點樣衡量價值觀姐

大宅

發表於 18 小時前 |顯示全部帖子
我又藍又黃,雙方都有暴力,犯法係要拉,拉咗用腳壓住,有無需要幾個警察打一個黑衣人,打到流血,亦都睇到燒人、用鐵打人嗰下我都嚇咗一跳,無論點雙方用暴力我都反對。
政府由林鄭做特首及其他高官真係死得,可以叫人唔帶口罩。
幾時先可以回復平靜

男爵府

2020勳章

發表於 7 小時前 |顯示全部帖子
Mlls8693 發表於 20-1-28 10:42
我一向反對黑衣人破壞社會安寧,根據黃絲理論,我應該藍。
但最近我發現黃絲支持醫䕶,話撑政府奶共嘅係藍 ...

憑良心做人就可以了。

民房

發表於 7 小時前 |顯示全部帖子
Mlls8693 發表於 20-1-28 14:48
好開心有同路人

我當自己係中立派,政府光譜唔係只有兩極,左派有深左淺左,中立都有偏左偏右。我諗我係中立偏黃。我諗我同藍係無咩關係,我唔撐警又唔撐政府。有時我都真係唔知我嘅信仰是什麼,我只係唔想傷害到無辜嘅人,沒有人會問被犧牲嘅人的看法,例如受影響病人、封關的話中港家庭、跨境學童、被黃人影響的酒店零售業、失業率的上升等,我反的可能不是暴力,而係我唔想企係加害方的一邊,如果暴力冇傷害到人其實都唔太反感。當然,醫護都是被政府犧牲的一邊,但要唔要拿病人做談判工具呢? 我覺得藍最主要係撐警,中立一樣可以反暴力,但唔需要撐警,因為警都有過度執法

別墅

2020勳章

發表於 4 小時前 |顯示全部帖子
無論黃定藍,希望大家唔好咀咒別人,別讓仇恨情緒影響自己判斷力,香港未來是好是壞,每個人都要承受

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊