時事熱話

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

榮盛 發表於 20-1-28 20:08
呢樣係好恐怖,可惜黃黑真係咁認為 唔係自己人就係對家,我支持佢地唔住,,,本身朋友幾乎全部黃,覺得佢 ...

所以我揀咗割。

伯爵府

Mlls8693 發表於 20-1-29 13:03
人地想全部香港人都愁眉苦臉,民不聊生咁既樣,你EQ咁高,想激死班「造謠大媽」咩
...

最緊要日日都正面,有信心,同enjoy life 我都愁過一陣短時間,一頭半個月就忍唔住翻身了 我啲朋友仲問我點解可以日日都開心,放閃光彈同野食相,我當然話既然改變唔到,不如順住自己心意,可能身邊嘅人都感染到開心

伯爵府

麻辣媽咪 發表於 20-1-28 20:28
我一定唔係藍,但亦唔係黃,有啲嘢我都唔認同黃。其實點解要得兩隻色?最好以事論事,靠邊站好容易變得盲目 ...

其實好多時係見到黃人是非不分、言行極端而令人不禁要遠離佢哋,以免被同化。

侯爵府

啲人為咗自己認為啱嘅事,而去破壞,理得佢咩色,都要譴責!

大宅

其實無必要分顏色,分色只係政黨既把戲,唔會有一邊永遠啱,每件事都應該獨立分析

大宅

SullytheMonster 發表於 20-1-29 13:20
其實好多時係見到黃人是非不分、言行極端而令人不禁要遠離佢哋,以免被同化。
...
清者自清,何懼被同化。講到極端,黃藍一樣㗎咋,只要一盲目,就算初衷係好都會變質,所以唔好追棒一個人或一個政黨,要獨立分析每件事。

大宅

惡人bb 發表於 20-1-29 16:33
其實無必要分顏色,分色只係政黨既把戲,唔會有一邊永遠啱,每件事都應該獨立分析
...
啱呀

伯爵府

麻辣媽咪 發表於 20-1-29 19:26
清者自清,何懼被同化。講到極端,黃藍一樣㗎咋,只要一盲目,就算初衷係好都會變質,所以唔好追棒一個人或 ...

我好憎黑衣yc,但同時我亦不滿政府做乜都too little too late。

珍珠宮

回覆樓主:

好多人係咁,明明可以每件事獨立看待,
大部分黃色人士硬係要偏激,一撐要撐到底,任何事都只能撐,只要心有不滿你就係藍

大宅

SullytheMonster 發表於 20-1-29 19:53
我好憎黑衣yc,但同時我亦不滿政府做乜都too little too late。

同路人,所以我覺得自己係綠,但黃又唔比你中立,好極端,我反對暴力,無論警察同暴徒暴力我都憎,反對堵路,但同時間我好憎政府,對林奠恨之入骨,今次支持封關,支持醫護!可惜我c6極藍,在家我唔會同佢表達任何意見,自己唯有搵其他渠道發洩!

大宅

mike89 發表於 20-1-30 01:25
大部分黃色人士硬係要偏激,一撐要撐到底,任何事都只能撐,只要心有不滿 ...
唔只話你藍,硬要屈人五毛或警嫂

大宅

Okok_boy 發表於 20-1-30 03:00
同路人,所以我覺得自己係綠,但黃又唔比你中立,好極端,我反對暴力,無論警察同暴徒暴力我都憎,反對堵 ...
吓!你老公係藍應該好易溝通喎,好少藍人會太偏激,起碼唔會亂信謠言啦,如果佢日日同你講太子站死咗好多人咪仲慘
我同老公都會鬧林鄭,佢仲鬧得多過我,我主要唔鍾意大陸人某些行為

大宅

mike89 發表於 20-1-30 01:25
大部分黃色人士硬係要偏激,一撐要撐到底,任何事都只能撐,只要心有不滿 ...

見到FB 有人post Abouthai同watson都係黃店,叫藍絲唔好去買口罩,都唔知咩諗法,係要劃分,咁佢地所有中國有關既野係咪都可以唔用,YC最鐘意搬龍門,又話佢都想唔用,只係無得揀

大宅

Mlls8693 發表於 20-1-28 10:42
我一向反對黑衣人破壞社會安寧,根據黃絲理論,我應該藍。
但最近我發現黃絲支持醫䕶,話撑政府奶共嘅係藍 ...

其實唔使強行分咩色 啦
同埋黃係支持醫護。。。。見死不救罷工wor,我諗你唔會支持掛
同埋邊度睇到藍絲放炸彈阻路?

伯爵府

我從來唔會用顏色來畫分自己的立場及原則。 太極端化!
我:反暴力!反假文宣!反犯法者之行為。
我相信每個人都應該要有理性分析嘅能力,
乜嘢事係正確,乜嘢事係黑白不分,
係真正擁有真心的良心。

男爵府

BK Milk勳章

Okok_boy 發表於 20-1-30 03:00
同路人,所以我覺得自己係綠,但黃又唔比你中立,好極端,我反對暴力,無論警察同暴徒暴力我都憎,反對堵 ...

好奇一問,為何你支持醫護呢?

29 東區醫院客戶深切治療部護士有機會犯上「有差別」殺人。15位集體放假的護士,你們知不知道。
病情不危重就不會進入深切治療部。護士明知躺在病床上的他生命懸於一線,必須要高度人手參與照顧才有望把他從死門關拉回來。這時,穿藍白間條制服的你們偏偏集體突然放假,刻意製造臨床危機,把病人生命作為談判籌碼。
他沒有欠你們,只是不幸地不是你們的親戚或朋友。此刻只能寄望神的憐憫,否則,你們這樣做肯定是「無差別」殺人。

#誤殺:
即使「無心殺人」,但若因有人作出疏忽行為,或 #違反謹慎責任,從而導致他人死亡,都有可能被控誤殺。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

Mlls8693 發表於 20-1-30 07:56
吓!你老公係藍應該好易溝通喎,好少藍人會太偏激,起碼唔會亂信謠言啦,如果佢日日同你講太子站死咗好多人 ...

但係我老公唔鬧林奠,仲話無口罩點解要鬧政府,封唔封關都無分別,無話大6人衰(佢土生土長香港人)呢樣我先奇,我無野講,連林奠你都唔出聲鬧,我完全唔知佢諗乜!

大宅

Okok_boy 發表於 20-1-30 14:08
但係我老公唔鬧林奠,仲話無口罩點解要鬧政府,封唔封關都無分別,無話大6人衰(佢土生土長香港人)呢樣我 ...
係咪因為佢好修養,佢有無鬧暴徒呀?

大宅

Mlls8693 發表於 20-1-30 14:29
係咪因為佢好修養,佢有無鬧暴徒呀?

佢梗係有閙暴徒,仲鬧佢地死曱甴

大宅

doris880 發表於 20-1-30 12:26
好奇一問,為何你支持醫護呢?

29 東區醫院客戶深切治療部護士有機會犯上「有差別」殺人。15位集體放假的 ...

因今次講梗封唔封關,朋友做醫院,真係成個急疜都係國內人,根本唔夠人手,只封關先可防止咁多國內人嚟就醫,可以醫返香港人,同埋醫護既口罩係過期嫁(2015年),你話政府幾衰

首頁

尾頁

跳至