自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

suki620 發表於 20-1-29 09:44
回覆 yiqiyihui 的帖子

疫苗只能預防,不能醫病喔
所以我說身邊人有病,便會很想要疫苗救自己

伯爵府

yiqiyihui 發表於 20-1-28 23:06
咪係。
如果係中大硏究到仲正... 不過港大都好!

其實研發/究新药、菌…系長遠工作,不論有冇疫症發生/暴發。。。。之前有人話减資源(对醫學)方案,真系癲。。。

大宅

回覆樓主:

比funding 都係比醫學院吧~都係科研人員啦,啲暴徒學生有咩份? 最多比埋建築系個邊囉。

伯爵府

ricecooking 發表於 20-1-29 06:03
之前cut funding 係指明cut 研發疫苗咩?咁而家cut左又研究到? 好心唔好樣樣都要政治化啦!仲有如果你身 ...
請問研究成功咗喇咩? 研究嘅人唔係醫科畢業? Cut 咗funding 醫學生受惠少咗, 邊個去研究?

知唔知其中一款口罩NASK都係理大研究?

我只係想講唔好有事鍾無艷冇事夏迎春! 諗嘢唔好咁片面。叫cut 大學funding 最終自食其果!

張大眼看清佢哋想cut 乜funding:

From now tv source:

政府去信立法會財委會,抽起兩項撥款申請,分別有關中大興建一座教學科研綜合大樓,涉及公帑近6千萬元,另一項涉及逾1億9千萬元的撥款申請,是用作發展香港大學的醫學院校區,包括興建人體解剖室及遺體存放空間。政府指得悉有議員對撥款表達關注,決定暫時撤回撥款建議,需要更多時間向議員解說,會爭取今個立法年度再提交到財委會,早前政府亦已抽起理工大學校園擴建工程,涉及14億元的撥款,同樣與提供醫療教研設施有關。

伯爵府

manman333 發表於 20-1-29 11:29
比funding 都係比醫學院吧~都係科研人員啦,啲暴徒學生有咩份? 最多比埋建築系個邊囉。
...
你係咪短視咗? 你係咪寫包單今次疫症之外唔會再有新病呀癌症之類要研究? 研究人員天空跌下來而不是要先讀完醫科嗎? 今日醫科生明日醫生和研究員,這樣簡單我要解釋嗎? 你張大眼看上面個post 依家係想cut 咩funding 先駁,ok?

伯爵府

tungking 發表於 20-1-29 11:28
其實研發/究新药、菌…系長遠工作,不論有冇疫症發生/暴發。。。。之前有人話减資源(对醫學)方案,真系癲 ...

感謝你同我同channel.. 這裏有些其他人我tune in 唔到。

大宅

回覆樓主:

所以我咪話比醫學院囉。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

啲人又話相信祖國嘅? 等祖國研發到疫苗先囉! HKU 研發到有事都唔好用呀知道未?

大宅

suki620 發表於 20-1-29 09:41
回覆 litttle_o 的帖子

講事實都唔得?甘,出邊甘多國外的樽裝水你唔飲飲內地來的東江水? ...

有得㨂,我寧願海水化淡

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望係真的話,港大好勁

男爵府

回覆 litttle_o 的帖子

依家都有得你選

伯爵府

suki620 發表於 20-1-28 23:10
内地上海浙江深圳…美國徳國日本泰國已經研发左…香港唔係第一個

其實做得醫學,尋找新菌,研发新药,不斷醫學實驗系冇盡頭的工作。邊個區域/國家成功也是對人類的貢獻,如香港自己也能成功,甘市民就可以不用太貴的錢向外買药/E赖他國。所以成功不分先後也不會停下。

男爵府

回覆 tungking 的帖子

咪係甘話,其它國家研發已話動物測試,但有 D 人係話拎內地人做實驗,你接受到?

水晶宮

回覆樓主:

我今朝睇電視訪問清華大學病理學家,都話已經研發到疫苗,但未知用起人體會唔會產生到抗體

伯爵府

suki620 發表於 20-1-29 14:35
回覆 tungking 的帖子

咪係甘話,其它國家研發已話動物測試,但有 D 人係話拎內地人做實驗,你接受到? ...

政見針對人種系吾岩。國家保護人民系岩,港府保護港人也岩。~~(提外話,我支持封关)。

大宅

陪月勳章

ricecooking 發表於 20-1-29 06:07
佢哋想話袁國勇都係後生仔嘛!而家講到全靠暴徒研發疫苗咁!咩都要幫暴徒洗白!就算係真都唔代表唔使承擔 ...

又唔諗吓蒙面示威浪費幾多口罩?
有冇地下暴徒首領屯積咗囗罩留返遲啲暴動用或又發瘟疫財?

首頁

尾頁

跳至