1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB女,以前初生個陣都無話喊得咁西利!近排日頭好正常,但一入夜就發癲!通常凌晨二點幾先肯瞓,瞓一陣去到清晨五,六點就狂叫狂喊!全家人晚晚都唔洗瞓(emoji)好討厭(emoji)請問有無咩方法,可以舒緩下?我要返十二,三個鐘工唔瞓都算,老婆晚晚都係咁,應該唔捱得好耐(emoji)

回覆 Edmond2006 的帖子

Hi Edmond2006 ,囡囡全日大概瞓幾多個鐘? 臨瞓餐奶有無早左食/食少左? 有冇身體不適(出牙)/生活上改變? 佢地瞓覺有時會反覆,同大人一樣咁瞓瞓下會轉姿勢、反身、甚至會醒左,晏覺瞓多左夜晚亦會冇咁熟睡。媽媽試下係日頭增加囡囡活動量,製造一個空間俾佢活動/練習行路,消耗左精力BB 夜晚都會好瞓D。黃昏後避免去嘈吵、多人地方,係一個溫度適中﹑昏暗和寧靜環境瞓覺會瞓得好D架。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-1-29 15:41
回覆 Edmond2006 的帖子

Hi Edmond2006 ,囡囡全日大概瞓幾多個鐘? 臨瞓餐奶有無早左食/食少左? 有冇身 ...

全晚訓12個鐘(中途有起過身飲奶),晏晝訓一至兩個鐘,埋身餵奶所以唔知有冇多到小到,暫時又睇唔到佢有再出牙嘅跡象!暫時只係出佐兩隻咋!
Edmond2006 發表於 20-1-30 02:17
全晚訓12個鐘(中途有起過身飲奶),晏晝訓一至兩個鐘,埋身餵奶所以唔知有冇多到小到,暫時又睇唔到佢有 ...
囡囡全日大概瞓12-14個鐘左右好好呀! 睡眠通常係熟睡、淺睡等循環階段組成,係淺睡狀態時,容易對聲音/光線驚醒,如果排除左囡囡有不適,試下俾佢攬住有媽媽氣味毛巾/被或者鋪在床墊上 等囡囡可以嗅住媽媽氣味瞓, 媽媽撫摸和聲音會令佢多D安全感,如果佢唔入睡/半夜醒,嘗試用輕唱兒歌/輕輕拍佢背部/溫柔撫摸身體,睇下有冇幫助呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-1-30 10:39
囡囡全日大概瞓12-14個鐘左右好好呀! 睡眠通常係熟睡、淺睡等循環階段組成,係淺睡狀態時,容易對聲音/光 ...

但呢個幾星期好固定咁,夜晚到佐平時飲人奶要瞓覺既時間,就人奶都唔飲,淨係响度九叫,係咁嗌同喊!但日頭又正正常常架喎!好頭痕!

水晶宮

回覆樓主:

嚇親
買份野
Edmond2006 發表於 20-1-31 23:20
但呢個幾星期好固定咁,夜晚到佐平時飲人奶要瞓覺既時間,就人奶都唔飲,淨係响度九叫,係咁嗌同喊!但日 ...

囡囡係日頭時正正常常,媽媽排除左囡囡唔舒服就可以放心 依個年紀小朋友活潑好動,如果晚上難入睡/瞓得唔好,試下瞓覺前約15-20分鐘安排一d輕鬆柔和嘅親子活動,例如按摩、唱兒歌、放輕音樂等,等佢意識到要靜落嚟瞓覺,蓋住有媽媽氣味BB被,增加佢的安全感幫助入睡, 日頭適量體能活動量有助改善睡眠質素架。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-4 13:13
囡囡係日頭時正正常常,媽媽排除左囡囡唔舒服就可以放心 依個年紀小朋友活潑好動,如果晚上難入睡 ...

好!試下先!唔該晒!不過有時要揾係咪肚痛呀,有無其他問題等等好困難(emoji)
Edmond2006 發表於 20-2-10 22:52
好!試下先!唔該晒!不過有時要揾係咪肚痛呀,有無其他問題等等好困難(emoji)
...

唔好客氣,囡囡仲細未識得用說話表達自己需要,的確要由媽媽細心觀察佢的情況! 媽媽多D同佢傾計/講故事,對囡囡表達/溝通的發展都有幫助架。 加油!

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-11 13:05
唔好客氣,囡囡仲細未識得用說話表達自己需要,的確要由媽媽細心觀察佢的情況! 媽媽多D同佢傾計/講故事, ...

唉!今晚又無覺好瞓!凌晨4點鐘醒佐,超精神(emoji)都唔知佢想點!人奶又唔飲,淨係識叫識嘈
Edmond2006 發表於 20-2-12 05:53
唉!今晚又無覺好瞓!凌晨4點鐘醒佐,超精神(emoji)都唔知佢想點!人奶又唔飲,淨係識叫識嘈
...

明白媽媽唔想囡囡嘈醒家人,佢依家仲細瞓覺情況可能會有反覆,如果囡囡醒左唔可以自己瞓返,試下幫佢按摩肚仔,皮膚接觸都有助安撫囡囡情緒。加油!

子爵府

會唔會以前有去下街,依家肺炎冇出街?

洋房

Daisywong313 發表於 20-2-15 19:02
會唔會以前有去下街,依家肺炎冇出街?

絕對係!無出過街好耐了(emoji)

首頁

尾頁

跳至