夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

老公會否巳有情緒病?

子爵府

回覆樓主:

無責任感只懂逃避既衰男人
有情緒病又點 唔洗食 老婆都比佢搞到顛啦就黎
呢d要面男人好景番就想棄糟糠既喇 唔想面對番過去

大宅

bobo88hk 發表於 20-2-3 11:40
無責任感只懂逃避既衰男人
有情緒病又點 唔洗食 老婆都比佢搞到顛啦就黎
呢d要面男人好景番就想棄糟糠既喇 ...

你的第一句和第二句正是我心裡的說話,我相信他是有情緒病,我已經很害怕跟他說話

子爵府

koalay 發表於 20-2-3 14:50
你的第一句和第二句正是我心裡的說話,我相信他是有情緒病,我已經很害怕跟他說話
...

佢情緒出現問題果陣,你有無幫助佢?

大宅

crt1234 發表於 20-2-3 16:27
佢情緒出現問題果陣,你有無幫助佢?

我們有去見社工,之後社工單獨同佢傾,佢喺耍走社工!

水晶宮

回覆樓主:

趁自己仲後生,離婚,識過第二個

唔係人老珠黃,冇機會

大宅

小朋友幾大?
你老公以前做邊行?難搵工嗎?
要多了解下佢究竟咩事冇搵工,及調節番每天的行程表。夜晚又走咗去邊?太多問題了... 一步步拆解

大宅

鼓勵同欣賞等正能量才能激發男人的動力,冷暴力埋怨等負能量會令情況越來越差。
傾搵工唔係你咁傾,有一排我細佬失業,我慢慢同佢分析:
1.能力及興趣,定下可以做既行業職位範圍。
2.有何渠道可以找到以上工作,有甚麼公司會提供這些職位
3.一齊修改履歷
4.定目標如每天要發15封求職電郵,我每天回來問發了多少封,頭幾天他告訴我2-3封,直到2個星期後他平均發10封。
5.面試練習,起初我以為佢高材生,會ok,點知試落先知佢完全唔識表達自己。然後一齊上youtube睇見工技巧,解釋如何向人展示自己對公司既價值。
有問題係要傾,等佢自己俾答案你,咁佢先會積極配合。

禁止訪問

珍珠宮

王國教室勳章

koalay 發表於 20-1-29 09:37
另一半失業快兩年,每天就是白天睡覺,晚上不知道去了那裡,可能是逃避,有陣時還不回家,他不在家時我還感 ...

替你辛苦,但佢應該都好失意,情緒好差,小心佢有情緒病。可以試吓專業人士幫手

大宅

Diosmio 發表於 20-2-5 22:26
其實如果離開佢經濟獨立更加理想 我身邊兩個都係離婚之後重組家庭

世界好大 你睇住佢一個 著眼點不自覺會 ...

多謝你讓我能從不同角度看這事

大宅

Ashleycorina 發表於 20-2-6 03:33
替你辛苦,但佢應該都好失意,情緒好差,小心佢有情緒病。可以試吓專業人士幫手
...

我初時想找社工去轉介專業人士,但佢不是太接受見社工,看私家的話我已無能力負擔

禁止訪問

珍珠宮

王國教室勳章

koalay 發表於 20-2-6 22:31
我初時想找社工去轉介專業人士,但佢不是太接受見社工,看私家的話我已無能力負擔
...

咁你自己都見下社工,抒發下,加油!

首頁

尾頁

跳至