時政擂台

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

loved 發表於 20-1-29 16:32
而家有少少風聲邊到有口罩就會大排長龍,采豐行已經係好借鏡,明知自己下午分店先至有貨,點解吾先將口罩分 ...

人哋用良心價賣,也只是放在自己Facebook專頁預先通知,只是有好多人幫佢宣傳,因為目前的供應是嚴重不足。

如果唔預先通知,又是良心價格,又會如何呢?
1. 店員會通知自己的親朋(或剛巧有朋友問哪兒有口罩賣),親朋又在自己的朋友圈宣傳。最終可能都係自己友買曬。幫唔到真正有需要的人。

2.假設早上你遇然第一個去店舖見到,你又會如何?當然馬上自己先買一盒(限每人一盒),出門行過圈回頭又再買。同時馬上通知自己的親朋來買,一傳二,二傳四,一小時後已經有過百人去商店搶購。最終可能比一班自私鬼買了大部分,而且攞去炒賣賺錢。

大宅

人哋講左,你唔一定要去排
最緊要明白人哋安排先去
唔好又唔睇買唔到又要鬧

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

如果唔一早預告會唔會好啲

珍珠宮

tester5 發表於 20-1-29 16:47
你自己唔想收風,可以關左你部手機,拒絕接受訊息。

自己每日續間續間藥房、妝藥店問有冇貨。

我自己有存貨,吾洗續間問。我吾明你地點解反對我提議,你地全完係為反對而反對。

等所有貨分發到分店後先在fb公布,市民知道後可即刻去買,吾洗企幾個鐘,我呢個提議對於市民有乜壞處?請指教

男爵府

熱血勳章

loved 發表於 20-1-29 16:50
點解要市民有心理準備?買口罩都要有心理準備?我高見米#1寫左,無睇清楚就話人。
...

係呀,你唔知而家周圍都無口罩賣咩,無心理準備要排要等咁就唔使旨意買到,就係因為政府無能,無應變措施,所以搞到香港人咁瘋狂,同意嗎?

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

無論點做都會大排長龍,都會有人買唔到,都會有人嘈

珍珠宮

karshing 發表於 20-1-29 16:47
想免費宣傳,想出名,如彩豐行,安排失誤,令人反感

totally agree

男爵府

熱血勳章

loved 發表於 20-1-29 16:56
我自己有存貨,吾洗續間問。我吾明你地點解反對我提議,你地全完係為反對而反對。

等所有貨分發到分店後 ...

你確定跟你個方法去做就唔會造成混亂?

珍珠宮

其實去排隊相信好多都係老人家,佢哋冇可能日日去問,但又冇咁多識得網購,其實如果確定信息準確,等有需要嘅人可以去排隊買都係好事。
其實就算係宣傳,可以原價賣口罩已經應該俾個讚。當然事後孔明一定可以做得更好,信息更準確就大家都可以安排。盡量用欣賞嘅角度去睇,應該會舒服啲。

水晶宮

回覆樓主:

唔講又話唔講啫
又有人話收埋d貨

又會有人話點解唔安排好d
預時間俾人唔係臨急臨忙撲出黎

點做都有人講 有人不滿

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

揼一百幾十盒口罩出嚟賣就引到一千幾百人喺度幫手排隊造勢 ,可以免費做細做宣傳, 呢條公關數抵到冇朋友啦!

珍珠宮

Alex123 發表於 20-1-29 16:52
人哋用良心價賣,也只是放在自己Facebook專頁預先通知,只是有好多人幫佢宣傳,因為目前的供應是嚴重不足 ...

你咁解釋我接受,多謝指教。但都希望店舖安排得好d,明知實大排長龍,可以既話安排一位職員早d回店派籌,其他市民就吾洗企得咁辛苦。

珍珠宮

今日爆發咁多曰
學呂不韋一句「奇貨可居」

珍珠宮

loved 發表於 20-1-29 16:32
而家有少少風聲邊到有口罩就會大排長龍,采豐行已經係好借鏡,明知自己下午分店先至有貨,點解吾先將口罩分 ...

講到尾只是一間黃店在艱難時期,不論是農曆新年假期,用盡方法去訂購及安排口罩入口,半夜三更親身去機場提貨,希望盡早推出市場讓有需要市民早日買到及而且用良心價出售,竟然引來一班bk玻璃心眼紅。

鬼叫我們的香港特衰政府沒有因市場口罩供不應求提出任何處理及安排方法。咪靠香港人自救囉!

珍珠宮

loved 發表於 20-1-29 17:01
你咁解釋我接受,多謝指教。但都希望店舖安排得好d,明知實大排長龍,可以既話安排一位職員早d回店派籌, ...

係有派籌安排。只是啲人唔肯走,希望還有機會。

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我頭先真係問咗屈臣氏,佢話佢哋開10:30,但貨要12:00-3:00內先送到店,又真係唔知每店有幾多貨,所以真係一罩難求我真係諗住等開門,買得一盒都好,點知咁講真係唔使排,我唔係想叫人唔排自己去,你哋都可以問吓各間屈臣氏,我驚又係老人家白企

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

可以做更好,如果聽早排晒隊,等幾個鐘,最終話下午先返貨。希望店職員提早通知,貨大約幾點返,(唔好好似彩瘋行咁,到11點開門就話無貨,但事前唔出去交代唔好排)同埋,截龍,有100盒,排101後面嗰批,通知截!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

loved 發表於 20-1-29 16:56

等所有貨分發到分店後 ...

你有貨,你又去彩豐排?請留比有需要既人買吧。
有好多人係得返幾個至一盒,好需要呢d訊息,希望盡快趕過去買,現在連醫護都唔夠n95,請多為別人設想,唔好囤積口罩。

你既建議,其實早遲既問題而矣,一樣會咁排,我反而唔明你既建議,又有幾醒?

鬧人和讚自己,都好容易,是人性的表現。可試試多讚賞別人,現在仲原價賣口罩的店鋪已不多,我覺得可以比市民原價買口罩是好事,不分黃藍都應該讚。

珍珠宮

caca0921 發表於 20-1-29 16:58
你確定跟你個方法去做就唔會造成混亂?

我目的都只係吾想市民企嚮道等咁耐。我估愈多人企得耐會越易混亂,因大家企左幾個鐘心情煩躁少不免。

珍珠宮

loved 發表於 20-1-29 17:06
我目的都只係吾想市民企嚮道等咁耐。我估愈多人企得耐會越易混亂,因大家企左幾個鐘心情煩躁少不免。
...

今天只是一個小例子,只要有商店用良心價賣口罩就一定會吸引大批市民排隊買,因為市場供應不足,亦無人出聲話之後有幾多貨可以供應市場。

你不如問下我哋嘅香港特衰政府會為市場口罩供應提出意見及安排。

首頁
12345...14

尾頁

跳至