論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

因為工作地點在港島一帶,想試試自行續約。

網上有不少website教,但實際仍然有些不太清楚的地方,姑且分享一下,如有錯漏互相指教,總之自己就續咗約啦

SETP 1 (灣仔 入境處)

去入境處拎藍色表格ID407

我去總部,上到去有個地方專門派表嘅,跟指示就可以,一次攞多幾份,唔怕填錯,多咗又可以方便俾人

每一份佢包埋表格同有本指引,當然最重要都係一式四份嘅ID407 藍色合約

自己填哂,要一模一樣,都係睇返舊個份

STEP 2 (灣仔 美國萬通大廈)

去菲律賓海外勞工辦公室交合約

菲律賓海外勞工辦公室(POLO)

地址:灣仔駱克道33號美國萬通大廈 16

辦公時間:9 am 4 pm,星期日至四

要填好先嘅文件︰

A: 填好嘅ID407 一式四份

B: 網上下載嘅OFW Information Sheet (2) (佢地菲傭圈子間都好似話幾個地方有得攞,例如金鐘、灣仔等)

https://polohk.org/forms/

https://polohk.org/wp-content/uploads/2016/11/Recontract-OWWA-Form.pdf

證明文件︰

C: 現有僱傭合約副本

D: 僱主身份證 副本

E: 菲傭香港身份證 副本

F: 菲傭菲律賓護照 個人資料頁副本

G: 菲傭菲律賓護照 現有簽證頁副本

當然仲要帶錢,呢度應該係俾HKD 80 + HKD 196

可以自己去,可以工人姐姐去,當日大部分都係姐姐,因為都幾花時間

上到去16樓,無指示嘅,要左邊門入,排隊係坐藍色膠椅,一張一張咁過去,要不斷郁,2個鐘後先去到櫃枱

職員態度唔好有期望,盡量執齊文件,預備散紙,交俾佢,正常佢幾分鐘就會收你錢俾返張收據同HOW TO CLAIM OFW EMPLOYMENT CONTRACTS嘅紙,提醒你DATE OF RELEASE,即係邊日之後先去金鐘拎

未完嘅,跟住就要去另一邊櫃位,連埋其中一張OFW Information Sheet,去交另一筆錢196,重新再排過隊,預多個幾鐘啦

STEP 3

網上預約入境處

https://www.gov.hk/tc/residents/immigration/nonpermanent/bookextensionstay.htm

可以去交灣仔合約之前,可以之後,D人話都幾爆,不過都要預返日子收返ID407先有得搞。唔約都得,但我無經驗

STEP 4 (金鐘 統一中)

去菲律賓領事館拎返合約

菲律賓領事館

地址: 金鐘統一中心 14/F

辦公時間: 9 am 4 pm,星期日至四

跟返日子,帶齊單據,同埋200蚊,去金鐘

呢度有人話要同一個人(即係去交文件嘅係姐姐,拎文件都要係姐姐),但我都係自己去所以唔知

上到去,先去左邊排隊俾錢,俾本身個堆收據佢,佢就識收200

然後再排隊,拎埋身份證,執住個份單,佢會搵返份合約出黎

ID407會少咗份,因為領事館收咗,其餘三份都會蓋咗印

有一份領事加咗紅色印章嘅公證文件

收到就走得

STEP 5 (入境處,有分區辦事處)

去入境處搞簽證

如果有預約就預約,無嘅好似話排隊,唔知

預先填好入境處要嘅ID988AID988B
(一份僱主簽,一份僱員簽)

表格響最初拎ID407個份嘢已經有,黃色指引夾住白色表格同藍色合約,當然都可以網上下載

要姐姐親身去,帶錢320,同埋文件

A:
新個份ID407 (3份都帶哂去,埋舊合約正本,萬一要用可以睇)

B: 填好簽好名嘅ID988A ID988B

C: 姐姐本菲律賓護照正本

D: 出街我都叫佢帶埋香港身分證正本

當然仲有之前嘅證明文件

E: 僱主身份證 副本

F: 菲傭香港身份證 副本

G: 菲傭菲律賓護照 個人資料頁副本

H: 菲傭菲律賓護照 現有簽證頁副本

I: 現有僱傭合約副本

J: 呢度理論上簡單續約唔洗財政同住址證明

不過我搬過屋,同過入境處講轉地址,姐姐去到之後話職員要拎返張證明

好在我響屋企,文件又易搵到,即時FAX去,搞掂

即時貼返個新VISA響姐姐護照,搞掂

END

至此,合約已經公證完,VISA又更新咗,搞掂

下一步先係買機票俾佢放假,家傭保險,仲要諗定返香港之後要驗一次身

但暫時黎講,價錢只需196 + 80 + 200 + 230 = 706 (全部僱主俾啦當然)

當然時間同車錢,我自己咁啱灣仔一帶返工,車錢無計,姐姐就要出去入境處

時間,如果放心俾姐姐去排隊,自己可以慳返幾個鐘嘅,但要計返可能有3(灣仔、金鐘、入境處)佢都要出去幾個鐘(排隊+交通時間),咁每個家庭工作分配嘅問題了

係咁多,分享一下,有咩錯漏,或者大家有補充,一齊Share

Poyau    發表於 20-2-10 15:59

子爵府

有心人!

大宅

keith234 發表於 20-1-29 16:46
因為工作地點在港島一帶,想試試自行續約。網上有不少website教,但實際仍然有些不太清楚的地方,姑且分 ...

我就老點姐姐去領事館續約,預好時間去領事館就數埋日網上約入境,每次姐姐計埋交通都係三小時完成,我姐姐蝦碌野係唔記得菲律賓放假,領事館都會休息,好彩佢休息日自己去拎返份合約返黎。另外,姐姐話個時 agent 驗身係好流,最緊要返菲前做好避孕。

別墅

keith234 發表於 20-1-29 16:46
因為工作地點在港島一帶,想試試自行續約。網上有不少website教,但實際仍然有些不太清楚的地方,姑且分 ...

多謝你詳細既分享,請問你我姐姐5月中完約,最快大約可以幾時自行幫佢攪續約呢? 謝謝!

大宅

回覆 neckmum 的帖子

請問一式四份合約(藍色個份)係可以逐份填,定係一定要用過底紙呀? 唔該!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 sixsix 的帖子

可以逐份填

樓主:
多謝分享!
入境署收$230或 $320??

大宅

Jasmine-4711 發表於 20-1-30 18:00

可以逐份填

唔該晒,係230呀

大宅

多謝樓主分享! 好詳細.

再請問, 我工人都話自己識攪續約, 佢可以去整, 但我俾左我的ID Copy佢, 其實有冇風險呢? 定係我本人去攪好d呢?

大宅

回覆 happylokchun 的帖子

咁可以你自己印ID COPY,然後斜角寫COPY,日期,同埋FOR immigration department only咁嘅

大宅

逐份自己填架,唔係過底紙

大宅

咁數返8個星期,三月中左右好似話,多過8個星期的話,領事館係唔會做

大宅

回覆 keith234 的帖子

唔該哂樓主, 多謝分享.

大宅

keith234 發表於 20-2-7 16:49

咁數返8個星期,三月中左右好似話,多過8個星期的話,領事館係唔會做

想問今日交左合約,話24/3 有得去14/f 金鐘拎,係咪可以遲D去都得?

大宅

我download唔倒OFW個兩張form,係咪我去交contract時可以即時攞,然後幫姐姐填埋?咁下面要姐姐簽名,咁姐姐無去點算好?

別墅

想問第三步預約入境處係咪可以約分區定一定要灣仔?

複式洋房

mycmyc 發表於 20-4-4 10:21
想問第三步預約入境處係咪可以約分區定一定要灣仔?

可約分區, 但現在疫情, 之前我也約了分區, 沒有服務, 過期了,現在不知點算好?

大宅

疫情下究竟手續係咪一樣,個日有人post咗呢張,話一次過喺入境處搞,但係合約唔關入境處事.......

大宅

mickeybaby88 發表於 20-4-6 09:29
可約分區, 但現在疫情, 之前我也約了分區, 沒有服務, 過期了,現在不知點算好?
...

我本身約了30/3到藍田搞續約,點知唔開,入境處叫我網上交申請,到現在一D消息都無,我姐姐15/4到期,而家唔知點算好。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

謝樓主詳細分享,
如果我工人唔走,嚟緊暑假後就要續第3張約。

複式洋房

回覆 keith234 的帖子

Thx for ur sharing
我已完成step 1, 但step 2 download唔到個2份form, 同埋我打唔到去個到預約,如果唔預約係咪要好早去拎籌?

🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️姐姐5月中到期,有點急🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️, thx

首頁
12345...6

尾頁

跳至