論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

overbebe 發表於 20-6-4 23:05
4. POLO 係灣仔入境處行去10分鐘(我之前email 確認可以不經agent ,因為完約及同一顧主),交form 及文件 ...

請問取回contract可唔可以係星期日去取?

大宅

hellobebeeee 發表於 20-7-2 15:26
請問取回contract可唔可以係星期日去取?

我不太清楚,因為上次我工人係星期三。

複式洋房

回覆 overbebe 的帖子

你好, 想問問係咪一定要在灣仔取簽證?

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

希望可以幫到大家,我自行續約同菲傭。因為疫情跟之前有些不同,可以先去香港入境處,之後才去POLO. 如果有 ...

唔好意思想問online application 唔使交contract?

大宅

desyuen 發表於 20-8-3 13:46

你好, 想問問係咪一定要在灣仔取簽證?

我上次想去新界,但話冇唔知點解,只有灣仔

大宅

金仔媽媽 發表於 20-8-6 08:35
唔好意思想問online application 唔使交contract?

要的

侯爵府

overbebe 發表於 20-8-6 09:21
要的

我地記錯visa 到期日,所以有點擔心趕唔切續約。唔知郵寄會不會都可以?

大宅

金仔媽媽 發表於 20-8-6 09:35
我地記錯visa 到期日,所以有點擔心趕唔切續約。唔知郵寄會不會都可以?
...

可以的,你打去問清楚,邊樣快d

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆 金仔媽媽 的帖子

做網上申請好啲, 做好後print 封 confirmation letter 喺手, 我頭先打咗去入境署問佢話只要你的申請是在VISA到期前做就得.
如果你郵寄的話就太多變數, 唔穩陣, 有咩甩漏都唔知, 例如寫錯郵寄地址/ 比唔夠郵費/ 入境署冇第一時間拆你封信出人處理...

侯爵府

lily233242 發表於 20-8-6 18:09
回覆 金仔媽媽 的帖子

做網上申請好啲, 做好後print 封 confirmation letter 喺手, 我頭先打咗去入境署問 ...

明白晒,唔該你

子爵府

希望可以幫到大家,我自行續約同菲傭。因為疫情跟之前有些不同,可以先去香港入境處,之後才去POLO. 如果有 ...

你好,我已取forms同contract, 請問你入境處online申請的意思是不用去灣仔交form嗎?份contract係hardcopy如何交呢?另外,以往份contract交去入境處前要先去POLO蓋印,現在是不用嗎?第一步填晒form同contract等入境處批visa,之後先直接攞新visa去POLO同菲律賓領事館,對嗎?謝謝你的回覆

大宅

man7099 發表於 20-8-8 09:10

你好,我已取forms同contract, 請問你入境處online申請的意 ...

Scan contract upload 就可以,到時個日去灣仔拎visa 就同時交上hard copy contract 蓋印。之後先去POLO.
你最好check 下,我上次是5月不知有否更新。Polo 可以email 去問,很容易的。

大宅

我姐姐已經做了以下程序:1)填了合約
2)入境處網上延長逗留時間和visa有效期兩年
3)去了菲律賓領事館交文件
4)在菲律賓領事館取回已蓋印的3份合約
5)之後還要交其中1份俾入境處嗎?還是已經完成,不用交?

謝謝

大宅

venf 發表於 20-8-24 08:12

我姐姐已經做了以下程序:1)填了合約

你工人已經取得了新visa及已貼在passport? 我記得上次是綱上申請完都要去入境處交文件. 最後只剩下2分合同,我和工人各一份

複式洋房

回覆 venf 的帖子

Hello唔好意思我想問一下
入境處唔使睇新合約就批簽證?

子爵府

好媽媽勳章

請問現在最新程序也是這樣嗎?

1)填合約
2)入境處預辦理延長逗留時間和visa有效期兩年
3)拿到新visa及合約
4)去了菲律賓領事館交文件 (POLO)

謝謝
Hello everybody~~!

複式洋房

請問 "分別取得新visa 及延期回國一年visa" 呢兩個visa係同一張form申請嗎? 另外contract4份攞visa果日要去入境處刻印之後再去POLO? 謝謝

複式洋房

回覆 VB04 的帖子

請問你申請嘅程序有變嗎?

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tomato_olivia 發表於 20-10-30 15:04
回覆 VB04 的帖子

請問你申請嘅程序有變嗎?

我剛剛同工人續咗約
1)填合約
ID407, ID988A, ID988B 同Undertakeing of Employer
Scan 做JPG file, 上網交表
2)到入境處網上延長逗留時間和visa有效期兩年
3)拿到新visa及合約
4)去了菲律賓領事館交文件 (POLO)
到POLO要交一個貼上$5郵資既A4公文袋,
佢地會郵寄返蓋好印既合約比你
詳情可以睇下POLO 既FB

https://www.facebook.com/POLOHONGKONGSAR/

複式洋房

回覆 wouldbe 的帖子

多謝回復,請問你point2是指上網申請? 如果上網申請,咁正式文件係唔係攞visa果日要交?
另外可以問下申請目的工人姐姐應該填1年定2年後日期?因疫情今年唔返家,明年先返,如果寫1年,佢地續約visa會唔會只批一年? 十分感謝

首頁
12345...6

尾頁

跳至