論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

覺得好有挫敗感和無奈。由6/2019工人來到我家,我一家三口,我和老公也要工作,兒子11歲,基本上她做家務,買吓餸,頂多幫我仔執頭執尾,我亦唔多理佢。
她工作能力都正常,所以我更加不用理.
1月尾交封一個月通知信我辭職,要回鄉結緍。
唉,
不過,依個工人都怪,之前已經成日單方面成曰叫唔做同公司講,但佢又冇直接同我講,而我和老公眼見佢工作態度又正常,對我呀仔又好,所以咪費事冒險自己搵定新工人。
結果現在真係自己累到累自己!
上年試過賓姐姐完約。我冇特別請,諗住仔也大,不用也可以!不幸地,原來唔得嘅,放工回家煮飯,洗衫,收衫,洗碗,跟功課溫習。在無形壓力下不停生風疹,不停看醫生。

結果投降請返。

我知請工人講運氣,請到依個,我以為好彩啦,確實她至今佢的工作表現係不用我粗心,不用煩。

不過她就會經常病,成日咳,天氣熱就會皮膚敏感。
嚟咗八個月,我都帶佢睇咗四次醫生。

又時我真係唔明,點解D工人咁好運,成日做做下又話唔做,很像嚟香港旅遊玩咁。

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

男爵府

whywai 發表於 20-2-1 08:42
覺得好有挫敗感和無奈。由6/2019工人來到我家,我一家三口,我和老公也要工作,兒子11歲,基本上她做家務, ...

來做半年就咁樣,真係玩咩😤

但你想佢繼續的話,就同佢商量下,睇下佢結婚後有咩打算,如果會再搵工,你考慮下比佢no pay leave,再唔係同佢講現時坐飛機返去有咩事(疫症)就好煩了!

大宅

回覆 e25choi 的帖子

同佢談論過你嘅point,佢堅決要回郷。

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

男爵府

whywai 發表於 20-2-2 06:59

同佢談論過你嘅point,佢堅決要回郷。

咁就無法啦,現在最希望疫情快快消失,之後再算吧!

別墅

我個菲姐今日都話要走, 香港疫症危險,佢屋企人叫佢返去,黎左4個月

大宅

回覆 josephine_san 的帖子

你咪又請過?我今再請,我估有排等

別墅

回覆 whywai 的帖子

我唔請啦

大宅

覺得好有挫敗感和無奈。由6/2019工人來到我家,我一家三口,我和老公也要工作,兒子11歲,基本上她做家務, ...

唔知以為你為我而寫,八成和我一樣情況,黎咗8個月,1月尾遞信,做到2月尾,又係冇咁野比佢做,我又係唔點理工人,之前又9系話同agent講唔做但又唔同我講,平時工人冇咩野,唔係十分好,只是煮餐飯,睇住我女就得,但半個月前扮病入急症,比工人在急症玩咗我六個鐘,之後就遞信辭職,並要求國泰機票走

複式洋房

我工人都系,作埋故事騙我說老公有小三撞車,結果比我系facebook見到她老公來香港一起去迪士尼。

別墅

回覆 sunwoo1982 的帖子

我當初揀呢個工人,就係諗住佢中年定性d,子女大要賺錢供讀書,會做長d,點知原來佢唔憂做,寧願返去退休。唉,當自己唔好彩,我仔未夠4個月大,唯有返工之後要長老睇

大宅

回覆 iconmama 的帖子

咁你又有冇再請?

大宅

whywai 發表於 20-2-6 16:05
回覆 iconmama 的帖子

咁你又有冇再請?

揾緊新工人,因為我要返工,仔已大,但囡細,都要有人睇

首頁

尾頁

跳至