潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cutiemily 發表於 20-2-5 22:15
您買既時間日本YEN對幾多?當計七算大約九萬多港元?(不要緊,您仲有tax refund嘛~)
...

當時100円對7.2-7.3港幣
退稅同法國冇得比啦,仲要收1.1%手續費
所以去總店買到bkc真係超抵,就算買其他products都平好多
以前円低同埋listed price 低係日本買H真抵,今時唔同往日,宜家我係日本除袋,其他野除非香港好難買我先會出手

男爵府

夢B 發表於 20-2-5 23:59
當時100円對7.2-7.3港幣
退稅同法國冇得比啦,仲要收1.1%手續費
所以去總店買到bkc真係超抵,就算買其他products都平好多
以前円低同埋listed price 低係日本買H真抵,今時唔同往日,宜家我係日本除袋,其他野除非香港好難買我先會出手

請教一下夢B那次去日本H,SA是否要先配貨?您的B約140萬円,要先額外消費多少?(哈,還是夢BJM妳是熟客,有良好購買HISTORY?)謝謝指教~

男爵府

cutiemily 發表於 20-2-6 01:05
請教一下夢B那次去日本H,SA是否要先配貨?您的B約140萬円,要先額外消費多少?(哈,還是夢BJM妳是熟客, ...

雖然我成日去日本,但絕不是熟客,因為出手太低,冇sa會認得我
個一次超好運,walk in 0spending買,我冇咁多銀彈配貨,不過真係一千零一次,之後都冇呢d運
宜家日本好難買,佢哋唔鍾意中國人,入去都唔想serve你,不過比香港好,真係可以0 Spending,香港冇可能

男爵府

夢B 發表於 20-2-6 12:35
雖然我成日去日本,但絕不是熟客,因為出手太低,冇sa會認得我
個一次超好運,walk in 0spending買,我冇咁多銀彈配貨,不過真係一千零一次,之後都冇呢d運
宜家日本好難買,佢哋唔鍾意中國人,入去都唔想serve你,不過比香港好,真係可以0 Spending,香港冇可能

都好難怪佢哋唔LIKE中國人,始終有蠻大的『文化差異』(笑)
夢B妳真係好好彩!零配!日本SA果真有職業操守!(夢B應該日語蠻靈光吧!可不讓SA誤會是B6!)
其實法國本身都唔會要求員工迫個客先配貨,所以都係一入去(歐藉SA)都只會先查護照再問客人要咩包:有就有,無就無。比較實際,無咩B6人所謂既『滿是套路』。(當然,之后識DO再買多少當答謝SA氹下人哋開心,就悉隨尊便)
反而我諗HK啲SA都係因為公司POLICY所以先會搞到佢哋『滿是套路』咁款:識得有朋友做過HERMES SA,佢話要B/K offers, 一般客人應先配廿零卅萬non-leather products(仲要SA唔會同客人講明)先會build up到個relationship~ 再開始同個客留意一下有無佢要既包包(當然要揀SIZE,揀色,揀皮,再多點SPENDING會有機會令到SA比多啲ATTENTION您)而HK定價又唔係得別相宜。所以轉戰海外,放棄亞洲市場都不失為一個明智既出路。(哈,當好似老娘咁無咩油水既時候

男爵府

cutiemily 發表於 20-2-6 16:11
都好難怪佢哋唔LIKE中國人,始終有蠻大的『文化差異』(笑)
夢B妳真係好好彩!零配!日本SA果真有職業操 ...

我諗除左FSH同日本H有機會0 spending 買到bkc ,其他地方都要配貨
我識d皮毛日語咋,不過個次係用英語,佢哋一知唔用日語即刻安排普通話sa,其實我普通話麻麻
我覺得(我呢d唔係熟客)買bkc ,99% by luck,真係唔知幾時sa大發慈悲願意比offer
見到好多成功例子都係FSH,加上價錢平香港好多,真係好吸引,買到心頭好也願意買多d其他products答謝sa

男爵府

真係好羡慕,都唔知幾時先可以去FSH

大宅

夢B 發表於 20-2-6 23:51
我諗除左FSH同日本H有機會0 spending 買到bkc ,其他地方都要配貨
我識d皮毛日語咋,不過個次係 ...

請問係日本邊間H 有zero spending
可否分享
仲可以買到B25
好幸運

男爵府

Showy 發表於 20-2-7 19:59
真係好羡慕,都唔知幾時先可以去FSH

我諗而家EVEN係啲代購都唔敢周围去~

再战FSH。。。我諗最早都要睇年中到年底~

wcpcelia    發表於 20-2-13 13:23

男爵府

bibibi1234 發表於 20-2-7 20:49
可否分享
仲可以買到B25

x2

男爵府

bibibi1234 發表於 20-2-7 20:49
可否分享
仲可以買到B25

係isetan
真係好好彩,聽別人故事好多0 spending 都覺得邊有咁好彩,原來真係得架
不過宜家真係難好多,佢哋見你唔識日文唔多想serve,一入shop就feel到
不過,日本袋款真係多香港好多,見過多次24/24同roulis,lindy直頭每間h都有,我係街見日本人多喜歡bolide同picotin,佢哋喜歡手挽多d

男爵府

cutiemily 發表於 20-2-7 23:31
我諗而家EVEN係啲代購都唔敢周围去~

再战FSH。。。我諗最早都要睇年中到年底~

嘩,咁快再去,恨C人啦

大宅

夢B 發表於 20-2-8 00:04
係isetan
真係好好彩,聽別人故事好多0 spending 都覺得邊有咁好彩,原來真係得架
不過宜家真 ...

可以佢哋咁啱要追數

首頁

尾頁

跳至