烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

酵母要幾耐才看到有冇死?點睇?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

加入温水中,5分鐘唔見起泡都凶多吉少
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 20-2-1 23:52
加入温水中,5分鐘唔見起泡都凶多吉少

謝謝你,我蠢左用白碗好難睇,是否很明顯氣泡?試吓用飯煲

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

apple_001 發表於 20-2-2 00:21
謝謝你,我蠢左用白碗好難睇,是否很明顯氣泡?試吓用飯煲

明顯會發起一層泡,唔駛熱水,如果冇咩反應就買過d酵母,唔好浪費其他料。

P.S. 唔記得講加少少糖,如果加糖加暖水等5-10分鐘都冇起泡就即係唔得啦,通常好快就見泡,成層冒起上面。

大宅

rose-mag 發表於 20-2-2 00:39

明顯會發起一層泡,唔駛熱水,如果冇咩反應就買過d酵母,唔 ...

多謝你呀,我見唔系太多泡,落多少少,今朝早一個鐘看看有冇發成功,好彩發得好好,多謝麵包機和你的幫忙其實食多左yeast 得唔得架?之前有人同我講自己做包比出面大批做係多左yeast, 唔係咁好,不過唔知咩壞處

王國長老

apple_001 發表於 20-2-2 12:23
多謝你呀,我見唔系太多泡,落多少少,今朝早一個鐘看看有冇發成功,好彩發得好好,多謝麵包機和你的幫忙: ...

唔過多係冇問題嘅,部份人會有胃氣問題,亦有唔受得會肚痾或引發偏頭痛,但呢d通常係用新鮮酵母,因為用量比用乾酵母或速發酵母多,如果長期過量就會出問題,正常運用一般係ok嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 20-2-3 23:27
唔過多係冇問題嘅,部份人會有胃氣問題,亦有唔受得會肚痾或引發偏頭痛,但呢d通常係用新鮮酵母,因為用量 ...

明白了,謝謝你

子爵府

rose-mag 發表於 20-2-2 00:39

明顯會發起一層泡,唔駛熱水,如果冇咩反應就買過d酵母,唔 ...

用温水加榶,3分鐘。請教酵母還可以用? Thank you.

王國長老

PandaVV 發表於 20-2-21 19:46
用温水加榶,3分鐘。請教酵母還可以用? Thank you.

你有冇攪勻水,糖同酵母?唔覺有酵母嘅?活躍嘅酵母幾分鐘就見到起泡同升高,如果等到10分鐘都冇反應即係酵母已經死咗,你呢個如果有齊晒温水糖酵母,又放咗10分鐘都冇反應的話,應該唔用得啦。

首頁

尾頁

跳至