自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

支持佢地罷工直到政府封關
諗唔明點解我地要幫佢地買單
一個二個隱瞞病情
好多國家都禁止大陸人入境啦

珍珠宮

tester5 發表於 20-2-2 12:12
我地媽媽group個個開聲支持醫護,我醫護朋友抽中要幫手,冇罷工,但睇過罷工既訴求,都話不無道理,明白佢 ...

同意 仲有好多人緊守崗位
尊重同支持佢地!

子爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 12:23
呢度不分黃藍, 我同c6都係藍嘅! 但係你問我今次政府做咗啲乜, 我係超級失望! 甚至絕望!
...

認同,依單唔關顏色事,我都怕示威影響民生。但今次開大門迎菌,係分明玩死香港!國內都自己封關,香港醫療系統已一早不堪負荷!
Sweetheartb

大宅

回覆樓主:

其實真係不分黃藍! 全世界連美國都讚中國做得好! 春運期間都夠膽封武漢. 中國做得好澳門做得好但香港, suppose 最有智慧最international, 反而做得非常差

大宅

回覆樓主:

我都支持醫護罷工,但唔支持全面罷工,例如負責ICU果d醫護 , 希望佢地堅守崗位,因為入得ICU的都唔係輕微病情,呢個係我上年有親人係ICU親身感受到的

男爵府

支持醫護 支持封關

珍珠宮

畀面勳章

clairebbb 發表於 20-2-2 12:51
喺疫症下,有咩做唔到?你唔做, 其他國家遲早都會block 香港

粉嶺隔離新公屋畀人燒, 連荔枝角冇雷公咁遠嘅酒店, 都有一班區議員帶頭去搞事, 請問點隔離45萬人?不如你叫班新上任區議員同良心connect 下先啦

你驚香港人畀人封?香港都有疫症新增中, 如果香港人自律,根本唔應該周圍去。

珍珠宮

clairebbb 發表於 20-2-2 11:37
救人醫人係責任!一般情況下, 做逃兵係懦夫行為! 但係如果:

八號風球底下有人出海玩水, 政府話立例禁止 ...

消防員救人是職責,又關政府乜事? 醫護罷工,遲咗急救,責任誰屬?又話唔你醫護錯?你真你不清楚政府做咗乜野幫醫護?請上網便知。。。正係醫謢eorkload加重,有怨氣,咪米鬼番工去休息吓,需要請吓病假,心病還需心病醫,多休息,放長假期!封城就保钲100%冇病情?你又冇看新聞/冇上討論區,帶菌者現是香港人,是否連香港人也不能回港?今次醫護話罷工,下次藥店/理店又話有要求,到時冇口罩賣?真係人在做,天在看_報應!

男爵府

支持醫護罷工以救港

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

支持醫護,呢個垃圾政府根本做唔到嘢

大宅

banbanmm 發表於 20-2-2 13:05

粉嶺隔離新公屋畀人燒, 連荔枝角冇雷公咁遠嘅酒店, 都有 ...

政府好快會封關, 行政會議有嘢講。 仲搞笑到自爆話依家局部封關 控制人流效果不理想! 早又唔做畀人鬧先做正一廢政府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200202/mobile/bkn-20200202110211964-0202_00822_001.html

珍珠宮

畀面勳章

clairebbb 發表於 20-2-2 13:23
政府好快會封關, 行政會議有嘢講。 仲搞笑到自爆話依家局部封關 控制人流效果不理想! 早又唔做畀人鬧先 ...

如果唔係全封,根本唔會有成效。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

andyan324 發表於 20-2-2 12:54
同意 仲有好多人緊守崗位
尊重同支持佢地!

醫護係不同位置,無分政治立場,其實都係協助緊香港守住抗疫前線。

所以無論參加罷工或不罷工的醫護,我地都應該全力支持。

男爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 12:13
有冇諗過點解會咁, 台灣 澳門 限非本地人買口罩, 香港有冇限非本地人買口罩? 唔好將政治凌駕民生!
...

你有了解過人地澳門點解可以做到一張澳門身分證10個口罩,可以在衛管局協議內的56間藥房購買而確保未夠10日唔可能重複購買。防止自私精囤貨,而香港係做唔到的。

禁止訪問

大宅

康寶琦 發表於 20-2-2 13:52
你有了解過人地澳門點解可以做到一張澳門身分證10個口罩,可以在衛管局協議內的56間藥房購買而確保未夠10 ...

唔同意! 政府可以喺it系統每身份證號碼,下載有效barcode QR code. 市民攞住呢d code去藥房購買. 情況同埋groupon一樣. JM, 依家system好先進, 唔係停留喺石器時代. 而且應該效法台灣, 口罩價錢設上限

禁止訪問

男爵府

brother4 發表於 20-2-2 13:05
消防員救人是職責,又關政府乜事? 醫護罷工,遲咗急救,責任誰屬?又話唔你醫護錯?你真你不清 ...

天災冇人想,呢個病亦同政治冇關,大家只係希望減低傳播風險,政府可以做嘅就係封關、派包機場接回港人、確保口罩供應和隔離入境者。我哋一般巿民冇權做到以上嘅事情,如果做到義務都會做,今次政府處理得確實差d。如果政府肯配合,醫護就唔會罷工,亦唔會有你上述所講情況發生,而家張牌响政府度,香港結果係點全看政府。

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至