6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身頭6個月全人奶冇便秘情況,之後飲illuma他唔鐘意飲,就轉皇家美素就飲但經常有便秘問題,我已日日有餵水啊。有餵粥。唔知關唔關奶粉事啊?如係,有推薦奶粉嗎?謝謝先。

大宅

2020勳章

我自己餵緊illuma 佢都好肯飲呀,便便都係一日有一次,
初初轉奶粉果時係要比時間佢慢慢適應

別墅

prizem 發表於 20-2-3 14:59
我自己餵緊illuma 佢都好肯飲呀,便便都係一日有一次,
初初轉奶粉果時係要比時間佢慢慢適應 ...

我之前都有餵illuma,佢唔飲啊!好的。我開頭俾他一日一次飲先。

別墅

2020勳章

你試下隻enfinitas,加左益菌素,對腸胃好

洋房

初初轉奶粉果時係要比時間佢慢慢適應,因為我都轉左飲美素佳2號,小朋友便便又ok 喎...不過就飲少左奶,所以你都俾d時間佢適應下啦..慢慢先睇到改變..

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我BB都係飲美素2號,便便1日1次,不過都要睇下BB肚仔係米適應,現在可多飲水十按下肚仔十單車腳做下運動,睇下有無改善!

別墅

Kerry仔 發表於 20-2-4 02:30
你試下隻enfinitas,加左益菌素,對腸胃好

我已買咗雀巢,睇下ok唔ok。謝謝建議。

別墅

fujo_122821 發表於 20-2-4 16:17
初初轉奶粉果時係要比時間佢慢慢適應,因為我都轉左飲美素佳2號,小朋友便便又ok 喎...不過就飲少左奶,所 ...

我會的。佢飲美素唔ok啊。謝謝建議

別墅

dcps 發表於 20-2-4 16:31
我BB都係飲美素2號,便便1日1次,不過都要睇下BB肚仔係米適應,現在可多飲水十按下肚仔十單車腳做下運動, ...

我有俾超過150ml水他飲都便秘。我試下雀巢ok唔ok先。謝謝建議

別墅

2020勳章

catleeyucheng 發表於 20-2-4 18:11
我已買咗雀巢,睇下ok唔ok。謝謝建議。
好呀,你試下幾日先囉,唔夾再考慮轉呢隻,最緊要夾到BB

複式洋房

如果BB腸道唔好就要揀有GOS成份嘅奶粉, 護士朋友教落所以我自己買左貝X米, 媽媽可以試下啱唔啱你BB

別墅

bon1007 發表於 20-2-6 22:33
如果BB腸道唔好就要揀有GOS成份嘅奶粉, 護士朋友教落所以我自己買左貝X米, 媽媽可以試下啱唔啱你BB ...

多謝晒建議。係邊買到啊?比較少見。

大宅

揾隻有膳食纖維成份嘅奶粉,對去便便會有幫助

複式洋房

佢肯的話就飲多啲水,同佢按多啲肚仔,奶粉我都覺得關事,我b嗰時都轉過幾隻,最尾美素佢ok. 不過個個bb唔同,真係要慢慢試

別墅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實食人奶一日起碼有幾次便便,轉左奶粉一定冇食人奶便便去得咁多,我個囡都係食皇家美素,初頭可能未適應會出現兩日一次便便,但後期適應左都能夠一日一次便便,你轉奶粉都唔好一次過轉晒,每日一餐慢慢由人奶轉到奶粉,一時之間BB可能接受唔到先至有機會有便秘情況,如果BB六個月以上可以嘗試比少少水佢飲,或者幫佢按下肚仔,都可以幫助到有便便。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊