自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

或者有冇人明點解唔係請人派菜而係俾送貨所需嘅交通費多少少($30)就叫人做義工派菜呢? 唔似係社企, 頂多叫支持香港農業。而個農場一個西蘭花要$50個... 個農場如果賺$係咪都係老闆賺..? 其實每份單收多幾蚊咁上下已經可以俾最低工資。仲要咁嘅時勢坐公共交通工具會增加感染風險... 有冇人明?
無意批鬥,明白喺香港搞有機農業嘅都係有心人。

個post部分節錄如下

———
招募義工派菜

最近唔少朋友發現左本地有機菜既好,農場多左唔少訂單,好多謝大家既支持!

由於農場資源人手短缺,我地現時派菜上門好多時都會出動埋農夫,搭車遊走全港派菜。不過咁樣我地就變相少左時間種菜

為左可以令農夫專注種多d靚菜,同時送貨俾更多想食本地有機菜既朋友,我地真係好需要義工加入[]派菜小隊,壯大本地農業力量!

送貨基本流程:逢星期一至五,下午1時至7時期間派菜,時間彈性,錦上路西鐵站取貨(附一架高性能手拉車),乘公共交通工具派菜到各家各户。

津貼:每個order交通津貼$30。

有意加入請wtsapp [],性別和年齡不拘,希望是長期義工。

我地希望本地農業可以持續發展,並且愈做愈大,令香港人有啖好食,香港有多d自主既空間。依件事剩係靠農夫唔夠,等你加入我地呀!

伯爵府

回覆樓主:

伯爵府

newinewi 發表於 20-2-2 14:59
唔知, 不過好多人, 打著亮麗口號, 為自己盤生意, 搵人著數.
亦有些人, 覺得做義工好有意義. 甘願無錢幫人做 ...
你講得啱。我就係疑惑緊係咪口話支持香港農業,實際減低自身成本。不過有人要做義工嘅即係唔介意出力幫人賺錢。

我喺面書見到,一個個名同某種貨幣同名嘅農場。

首頁

尾頁

跳至