時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

願我能 發表於 20-2-3 05:46
我係半前線,我已經身體力行!

半前線果一半係咩?半依個字好難理解.
你果一半係咪明白一半唔明一半.如你有接觸,你更加明白香港醫護罷工唔係自私!係唔封關大量人黎求醫根整本供不應求!

伯爵府

2024年龍年勳章

願我能 發表於 20-2-3 05:40
無錯,支持前線醫護人員!罷工嗰啲除外!

如果上次迷你倉大火,消防員又話危險要罷工,除非有津貼先開工,大家係未又支持香港人就係自私,美其名係罷工,未又係出住糧唔返工,講到咁偉大為香港,就應該證明唔係為錢而做,出住糧唔洗返工,有幾偉大

男爵府

mongng 發表於 20-2-3 05:51
如果上次迷你倉大火,消防員又話危險要罷工,除非有津貼先開工,大家係未又支持香港人就係自私 ...

。。。。。其實呢。。。我覺得,你真係睇個錢字.我明,錢好緊要,尤其依家既香港,依家既香港生活.
我亦覺得你唔係衰既人.生活迫人好多人都明.
但係,唔封鎖,控制唔到疫情,到時唔係你肯返工你公司就會比野你做出糧比你.
你有無睇到武漢封城依家既死城係點,唔係你話你肯做,你肯返工就有工返有糧出比你.

大宅

回覆樓主:

支持醫護罷工!

男爵府

mongng 發表於 20-2-3 05:51
如果上次迷你倉大火,消防員又話危險要罷工,除非有津貼先開工,大家係未又支持香港人就係自私 ...

我唔知你返咩工,可能你無留意唔知,你知唔知好多公司已經主動叫員工home office ,,唔洗返工唔會扣糧,銀行係最好例子.唔通果0的老細嫌錢腥?員工唔返工都照出糧比佢?
真係唔好睇小依個疫情.出街一定要帶口罩.

伯爵府

2024年龍年勳章

suetyiubb 發表於 20-2-3 05:57
。。。。。其實呢。。。我覺得,你真係睇個錢字.我明,錢好緊要,尤其依家既香港,依家既香港生活.
我亦覺 ...

所以我唔反對罷工,只係睇唔起食人血饅頭,要求現金津貼先開工,如果你要大家支持,就唔好出住糧黎罷,其實罷工都係想攤換個醫院運作而達到爭取目的,宜家完全睇唔到呢班人付出左乜?反而攞著數多,工又唔返糧又照出

榮盛    發表於 20-2-3 11:04
小菜豆    發表於 20-2-3 09:19

伯爵府

2024年龍年勳章

suetyiubb 發表於 20-2-3 06:05
我唔知你返咩工,可能你無留意唔知,你知唔知好多公司已經主動叫員工home office ,,唔洗返工唔會扣糧, ...

home office係要on duty的,覆email接電話要做野,搵你要覆的,而唔係比你放假

男爵府

mongng 發表於 20-2-3 06:07
home office係要on duty的,覆email接電話要做野,搵你要覆的,而唔係比你放假
...

咪玩啦,好多公司都係system操作,屋企係唔會有公司個system,尤其銀行.佢地0係屋但做到0的乜.

男爵府

mongng 發表於 20-2-3 06:07
...

最簡單問一句,你支唔支持武漢病人來港醫冶.
唔封關,香港會係另一個疫區.如香港好似武漢咁封城,到時你想返工都無工比你返.

伯爵府

2024年龍年勳章

suetyiubb 發表於 20-2-3 06:09
咪玩啦,好多公司都係system操作,屋企係唔會有公司個system,尤其銀行.佢地0係屋但做到0的乜.
...

呢個世界有樣野叫VPN

男爵府

mongng 發表於 20-2-3 06:12
呢個世界有樣野叫VPN

vpn...0係公司電腦架。。。。。

禁止訪問

子爵府

suetyiubb 發表於 20-2-3 05:50
半前線果一半係咩?半依個字好難理解.
你果一半係咪明白一半唔明一半.如你有接觸,你更加明白香港醫護罷工 ...

前線有分好多種,即係大家嘅眼中只見到係醫護,其實仲有好多非醫護人員每刻都在打呢場仗,亦都要親身上戰場。除走訪醫院外,我亦被安排要入隔離營工作,所以我點會怕隔離營喺我屋企隔離?!

以前一聽到自己被安排去做厭惡性工作,一定會唔願意,但工作了咁多年,嗰種使命感,到有危難時好自然會出現,我部門所有同事都無想過罷工,每日都緊守崗位。要罷工的其實一係懶一係驚死。(我講我部門)
應該咁講,政府一定有做得不足地方,但情況唔係去到咁差劣。我見嘅醫護完全無氣餒,仲互相打氣。
你唔做,一定會有義氣有正義感嘅同事做,人地從來都無諗過有罷工呢個生字出現!

Kiko仔    發表於 20-2-3 11:39
榮盛    發表於 20-2-3 11:05

男爵府

mongng 發表於 20-2-3 06:12
呢個世界有樣野叫VPN

btw, 我唔係要拗贏你,但依家既情況,我希望多一個明多一個支持.
你上網搵下武漢被封城既死城現況,你就知,到時唔係你想返工就有工返.

男爵府

願我能 發表於 20-2-3 06:15
前線有分好多種,即係大家嘅眼中只見到係醫護,其實仲有好多非醫護人員每刻都在打呢場仗,亦都要親身上戰 ...

老實地,唔封既話, 持續不斷嘅病人被安排到隔離區,你地應唔應接得到,你盡責代唔代表你能力或體力負荷得到.?香港有幾多人,大陸有幾多人?!
到時唔係淨係照顧大陸黎既病人,交差感染,1染15,要幾多人手幾多個隔離區?
罷工意思唔係掉低病人唔理,係唔想病情大規模擴散!

伯爵府

2024年龍年勳章

suetyiubb 發表於 20-2-3 06:10
最簡單問一句,你支唔支持武漢病人來港醫冶.
唔封關,香港會係另一個疫區.如香港好似武漢咁封城,到時你想 ...

講到為左香港咁偉大,點解有現金津貼就唔罷?點解唔停薪?口裡說罷工為港,除左出住糧唔洗返工外,仲做左乜?

伯爵府

2024年龍年勳章

願我能 發表於 20-2-3 06:15
前線有分好多種,即係大家嘅眼中只見到係醫護,其實仲有好多非醫護人員每刻都在打呢場仗,亦都要親身上戰 ...

感謝您

男爵府

mongng 發表於 20-2-3 06:21
講到為左香港咁偉大,點解有現金津貼就唔罷?點解唔停薪?口裡說罷工為港,除左出住糧唔洗返工外,仲做左 ...

香港唔偉大,其他國家都無你想象中咁偉大.
但你只係單純睇唔過眼點解人地唔返工有糧出.你既問題唔係公義,面係點解依個世界咁唔公平.

伯爵府

2024年龍年勳章

suetyiubb 發表於 20-2-3 06:13
vpn...0係公司電腦架。。。。。

你問下你個工會代表,IT野應該識講解你知

男爵府

mongng 發表於 20-2-3 06:26
你問下你個工會代表,IT野應該識講解你知

其實係你行業太窄.公司同客戶私隱可以比你home office?
你鍾意啦,要講既講完

首頁
12345...9

尾頁

跳至