論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人姐姐機票係星期二,已經幫她成功checkin。菲律賓政府issue左border restrictions。唔知係咪真係姐姐返唔到香港?

If so,有冇第三國轉機辦法?比如新加坡or台灣轉機得唔得呢?

大宅

zzffir 發表於 20-2-3 09:38
工人姐姐機票係星期二,已經幫她成功checkin。菲律賓政府issue左border restrictions。唔知係咪真係姐姐返 ...

你係咩航空公司?我姐姐都係聽日機,已被取消

複式洋房

conycici 發表於 20-2-3 09:45
你係咩航空公司?我姐姐都係聽日機,已被取消

係cebu被取消,我已經重新book左國泰

男爵府

回覆 zzffir 的帖子

【明報專訊】菲律賓因應當地出現首宗新型冠狀病毒死亡病例,昨即時擴大臨時旅遊禁令,除禁止外國人經中國內地入境,亦禁止外國人經香港及澳門入境,而從中港澳抵達的菲律賓公民可照常入境,但需隔離14日。禁令同時限制菲律賓公民出境到中港澳,有本港外傭僱主稱,其菲傭原定昨日登機回港,因禁令突然實施致無法出境,擔心不知禁令持續到何時。

似乎所有機都被取消

水晶宮

我姐姐都係聽日。。
好擔心,
琴晚agent 話無影響
今日唔知, 晏d 打去.

複式洋房

李露眉 發表於 20-2-3 10:13
我姐姐都係聽日。。
好擔心,
琴晚agent 話無影響

yes, hope wont be affected.

大宅

zzffir 發表於 20-2-3 10:26
yes, hope wont be affected.

我姐姐話今日禁令仲係持續,唔比佢地出境

複式洋房

bb01 發表於 20-2-3 09:58
回覆 zzffir 的帖子

【明報專訊】菲律賓因應當地出現首宗新型冠狀病毒死亡病例,昨即時擴大臨時旅遊禁令, ...

flights to hk are reduced a lot. the question is that if they are allowed to leave their country.

複式洋房

smile_hill 發表於 20-2-3 10:50
我姐姐話今日禁令仲係持續,唔比佢地出境

ic, thanks for sharing.

水晶宮

回覆樓主:

被取消了

複式洋房

李露眉 發表於 20-2-3 13:27
被取消了

so sorry to hear. U can check Cathay Pacific. i saw some are still as scheduled.

男爵府

zzffir 發表於 20-2-3 13:35
so sorry to hear. U can check Cathay Pacific. i saw some are still as scheduled.
航空公司有冇停班機唔係問題,宜家問題係菲律賓政府唔比佢哋國民去中、港、澳,所以工人出唔到境。

大宅

我姐姐尋日已經唔俾上機

大宅

姐姐返唔到黎,有冇人知僱主使唔使照出糧,勞工法例規定係點呢

大宅

zzffir 發表於 20-2-3 09:38
工人姐姐機票係星期二,已經幫她成功checkin。菲律賓政府issue左border restrictions。唔知係咪真係姐姐返 ...

是的,朋友既工人姐姐原本今天由菲律賓返港,國泰取消了航班,話最快要3月才開返。

複式洋房

馬蹄糕 發表於 20-2-3 19:16
是的,朋友既工人姐姐原本今天由菲律賓返港,國泰取消了航班,話最快要3月才開返。
...

我check左CX930今日有到香港喔

大宅

zzffir 發表於 20-2-3 19:19
我check左CX930今日有到香港喔

from國泰網頁。。。

複式洋房

馬蹄糕 發表於 20-2-3 19:34
from國泰網頁。。。

but the flight was as scheduled. so confused...

別墅

cutie_mars 發表於 20-2-3 13:52
我姐姐尋日已經唔俾上機

我姐姐都係(emoji)

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我部門同事係菲律賓人,佢都返唔到黎,一切要等菲政府解除限制先可出境,有飛機佢地都搭唔到。

首頁

尾頁

跳至