想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

Del

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Ywp14 發表於 20-2-3 10:55
我岩岩步入32歲,19年10月曾6 weeks自然x產,我有2cm子宮肌瘤,老公同我都有同一類型嘅地貧基因,我開始擔 ...

我同你同齡
不過我先生有地貧基因而我冇
我係ivf完之後化學懷孕
準備去台灣驗免疫跟手4月再見醫生

別墅

回覆 la_source 的帖子

你係香港ivf?

民房

回覆 Ywp14 的帖子

你可以考慮去Bangkok 做 IVF + PGD. 我朋友做過一次成功。我book咗2個月後去開始打針. 有興趣可以pm,我可以比details你。

別墅

回覆 MeganD123 的帖子

多謝你,但Bangkok 我應該請唔到假,而且如果係香港有咩事,又好難即刻去Bangkok, anyway thx a lot

大宅

你粒子宮肌瘤位置係邊?位置對受精卵著床有影響,可能會難著床,又有可能增加小產機會,問左醫生意見要唔要處理左先未?

別墅

回覆 Anbelle 的帖子

我問左2個醫生,佢地都話係肌肉層,而且size唔太,唔建議做手術,其中一個話怕我做手術,之後生bb,怕傷口有影響。

大宅

Ywp14 發表於 20-2-8 01:07

我問左2個醫生,佢地都話係肌肉層,而且size唔太,唔建議做手術,其中一個話怕我做手 ...
因為我之前都有粒係肌肉層,2cm, 但好貼近內膜,令到內膜有向內突,醫生都叫我可以試下懷孕先,但問清楚後佢個人建議係做好啲,佢認為會影響著床同增加小產風險,所以我上年4月做左,後來復原得好好,6月覆診用陰超都見唔到個傷口係邊
但如果你兩個醫生都覺得無需要,咁可以直接試IVF, 但台灣而家入唔到境,可能要揀香港/泰國

別墅

多謝你分享呀!我子宮肌瘤無向內,你手術咁成功,真係好啦!

大宅

我岩岩步入32歲,19年10月曾6 weeks自然x產,我有2cm子宮肌瘤,老公同我都有同一類型嘅地貧基因,我開始擔 ...

完全唔使考慮,去啦。
你同你先生嗰副偈,随住年齡而衰退, 要約要做就快啲去,如果你做私家都好啲。如果你排公家,一排要排幾年, 而且政府又要睇你個年齡。

大宅

我建議你係香港做,因為呢半年疫情影響,去台灣/日本都會有阻滯了。
香港可選公立及私家:公立比較平,幾萬蚊就得,但要排隊,起碼年半至三年。
私家可以好快,完成驗身後,我一年內就放左胚胎,但費用就貴,最少用左12萬。
不過都會勸你,要行動就唔好諗太耐。

別墅

台灣好多間都有得做PGD
你可以睇睇 近又溝通到

複式洋房

我建议香港做,先排政府,再揾私家, 同时边排边做。好彩私家掂左都唔至在个十皮啦。但因为test tube baby 对女士来讲好大压力,面对先生、夫家、自己父母的期望,好需要家人的鼓励。当然在外地也可能压力少点的。

我太太在QM做左三次都失败,打算无架啦。但护士话有点程序出错,安排多一次,咁就有个女依家12岁啦。总结经验:

1. 不要吃寒冷野,一点都不行。西瓜、凉瓜等等。。。老人家会知道;
2. 不要吃中药,里免好多hormone激素药,test tube blood testing 会验到,就终止 程序,我太太第二次IVF就这样;
3. 准备IVF 前两个月开始吃叶酸及multi-vit, 及问医生多吃什么
4. 保持运动,足够休息,养好身体;
5 减压,平常心,否则会影响hormone;
6 最后很重要,implant 后最好卧床一周,不造粗重野,唔好听D人讲无所谓。我老婆以为自己系鬼婆,implant 后穿高跟鞋行街,就唔成功啦。

预祝成功!

別墅

回覆 JojoDad 的帖子

多謝鼓勵,其實我都諗住係香港做ivf 。公立排緊,私家就未book,不過點都要試下。

複式洋房

我34歲時做ivf,做咗pgs,現在16週,但係在13週時去母嬰健康院抽血話我紅血球細,我才想起我同先生做婚前檢查時都係有地中海貧血基因,但係我記得當時醫生話我同我先生是不同一個型,但係最終確保安全到再抽一次血確認一次,後來在網上翻查如果你同你先生都係地中海貧血同一個型可以做Pgd,因為你哋是同一個型有1/4機會是重型地中海貧血

複式洋房

今天同太太讲这blog, 佢係女人讲番佢感觉,话最好抽蛋后等三到六个月才植入。理由係抽蛋时会損整个生殖系统,会有好少量发炎,雖然康复唔難,始终年纪唔细,当时佢36岁唔同廾几,里面不是最好狀態。等里面復原多D,又同时补多D,成功机会大多好多,我地就咁OK左,记住殖入后卧床。

複式洋房

Ywp14 發表於 20-2-14 17:01

多謝鼓勵,其實我都諗住係香港做ivf 。公立排緊,私家就未book,不過點都要試下。 ...

想問下點樣可以排公立? 要睇公立婦科先再轉介?

別墅

回覆 Siuyau4 的帖子

我睇私家婦科拎轉介信嘅

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Ywp14 發表於 20-2-4 18:01
回覆 la_source 的帖子

你係香港ivf?

別墅

想請問有乜嘢程序出錯可以做多一次?

首頁

尾頁

跳至