醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

管理員

精叻鼠年勳章 2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

新冠肺炎有擴散全球的跡象,香港全城嚴陣抗疫!

國王深知國民非常關注新冠肺炎的事態發展,如大家對新冠肺炎或抗疫等事宜有任何疑問,請於 2月 4日 (星期二) 或之前於本主題回覆留言,我們會將問題收集後交予 港怡醫院 兒科專科醫生 - 沈澤安醫生婦產科名譽顧問醫生 - 譚靜婷醫生 解答。順祝各位

身體健康!

*[2月7日更新] 醫生的答解會於2樓開始陸續貼出,敬請留意。謝謝!

另外,新冠肺炎專頁已經推出,各位如想了解更多相關資訊,可以按以下連結進入。

傳送門:https://www.baby-kingdom.com/%E8%82%B2%E5%85%92%E6%88%90%E9%95%B7/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-t22821

管理員

精叻鼠年勳章 2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

醫生解答

問題:
-口罩分為PM2.5、N95、KF94及三層外科口罩,請問有咩分別?
-保護性較強的N95口罩比一般外科用的口罩戴得較長時間嗎?可以用多久?
-屋企有2盒口罩,一盒只有BFE99%, 另一盒只有PFE99%, 咁應該用邊盒?
-因工作關係,每日要帶bb給人湊夜晚接回,bb不肯戴口罩,及有面罩的帽,用揹帶可以點防?

-剛出生手抱BB 戴唔到口罩,出院可以有乜保護措施?-滴露、火酒噴衫/鞋,是否有用?thanks
-肥皂可以破壞病毒表層的脂肪膜,令病毒不能再傳染人。按這道理,是否用肥皂水噴 大衣,門把,鞋子,背囊,也可以隔絕病毒?無需使用消毒酒精?
-因屋企係子母廁板,小朋友去廁所 成日都 挨住..掂到..咁小朋友個背脊咪 hi哂 d菌囉...請問可以點處理?
-貓狗會否惹上新冠狀病毒?
-如果而家轉去私家開刀或順產,會唔會安全過去政府醫院?係唔係要逐間醫院打去問,同埋仲陪唔陪得?

上述問題已由醫生解答,短片己張貼於武漢肺炎專頁,並會陸續更新
。請按以下連結進入查看「抗疫小貼士」。

https://www.baby-kingdom.com/%E8%82%B2%E5%85%92%E6%88%90%E9%95%B7/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-t22821

大宅

2020勳章

請問若買唔到酒精/漂白水,可以用什麼消毒 ?

子爵府

2020勳章

中央情報員 發表於 20-2-3 11:17
武漢肺炎有擴散全球的跡象,香港全城嚴陣抗疫!

國王深知國民非常關注武漢肺炎的事態發展,如大家對武漢肺 ...

有人話生物用酒精消毒,死物用漂白水,啱唔啱? 漂白水係唔係要1:49濃度先夠?

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

滴露、火酒噴衫/鞋,是否有用?
thanks
相知相遇相識

複式洋房

回覆樓主:

剛出生手抱BB 戴唔到口罩,出院可以有乜保護措施?

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

現在真的買不到口罩,訂了的又不發貨,咁啱我在家裡搵到早幾年買落有3個N95,必要時搵紫外線燈照下佢係咪可以消毒重用?如用紫外線燈消毒重用,估計一個n95可用幾多日?

男爵府

2020勳章

國王深知國民非常關注武漢肺炎的事態發展,如大家對武漢肺 ...

平時返到屋企對鞋應該點消毒?衫褲可以拎去洗,但著過既外套可以點做?

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

肥皂可以破壞病毒表層的脂肪膜,令病毒不能再傳染人。
按這道理,是否用肥皂水噴 大衣,門把,鞋子,背囊,也可以隔絕病毒?
無需使用消毒酒精?
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

2020勳章

尋日見到有短片教人用稀釋漂白水倒入U型水管,但又有人話用水就得,應該用邊樣?

大宅

2020勳章

之前WHATSAPP 轉發話隻病毒怕熱,建議屋企可以開暖氣,系唔系真有效?

公爵府

2020勳章

燃眉之急,

不如BK 幫手義務團售外科口罩同消毒用品啦

謝謝(emoji)

侯爵府

2020勳章

回覆 中央情報員 的帖子

是否每晚都要倒少量漂白水入坐廁?thx

侯爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

之前有話每個口罩只可以戴四個鐘,但欠缺供應下每日最多只可以用一個。應選擇一個戴全天,還是半天戴半天不戴?

大宅

如果而家轉去私家開刀或順產,會唔會安全過去政府醫院?係唔係要逐間醫院打去問,同埋仲陪唔陪得?好擔心冇得陪產,又唔俾探訪

公爵府

2020勳章

朋友話可以用白紙或白信封包住用過一陣既口罩, 之後可以用返, 咁岩無白紙, 只有一面用過既紙得唔得呢? 定係要全新未用過呢?

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

可以請中醫解答嗎?

中醫有無防疫湯水介紹?

中醫點樣防治瘟疫呢?

唔該曬!

洋房

臨近預產期了好擔心,依家係公院生係咪好危險?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

屋企有2盒口罩,一盒只有BFE99%, 另一盒只有PFE99%, 咁應該用邊盒?

公爵府

2020勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

用激光燈進行家居清潔是否可行?
用激光燈盒消毒口罩是否可行?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊