醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

笑得好勳章

親戚就生,擔心緊係咪取消請陪月,但佢冇長老幫手,煮食方面叫外賣係咪安全過陪月上門煮食?

洋房

對口罩有敏感,戴耐左,臉上起紅疹,請問有無方法可以避免,或可以搽咩舒緩,謝謝

大宅

2020勳章

小朋友痾會唔會中病毒?

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

是否用肥皂洗手已經足夠?

是否需要買殺菌配方的潔手液?

王國長老

2020勳章 好媽媽勳章 王國長老

貓狗會否惹上新冠狀病毒?

別墅

2020勳章

買唔到口罩,自己整布口罩可行嗎?

大宅

Type IIR 外科口罩只寫有bfe 99. 5%, 請問有足夠保護嗎

大宅

2020勳章

中央情報員 發表於 20-2-3 11:17
武漢肺炎有擴散全球的跡象,香港全城嚴陣抗疫!

國王深知國民非常關注武漢肺炎的事態發展,如大家對武漢肺 ...

請問染疫后再經医治好番后,該病人是否真係已經好番? 會唔會再次染疫?
病人好番之後有冇後遺症?

民房

肺炎患者在十四天潛伏期內或會無病徵傳染他人,因無法分辨患者,所以我們在街上也難以避免接觸細菌病毒。
如我們接觸過病毒,包括用手接觸,已觸及五官,及隨行物品染有細菌病毒,是否必然會立刻中招?

還是只要我們有足夠抵抗力(如充足休息,身體保暖,無煙無酒,飲食清淡,注意清潔,沒有長期病患),即使接觸到也可能不會染病?

無徵狀患者在十四天潛伏期內能否透過改善生活及飲食習慣,強身健體,在還沒病發前使病毒消失及完全康復?

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23049351

請問對以上帖文有咩睇法?

直接用肥皂洗手是否好過用酒精搓手液?

洗手後,搽潤膚膏會容易黏細菌?
咁應該點做?

用酒精搓手液之後,再用護手霜,係咪會容易黏細菌病毒?

點樣保養對手?

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

病毒是否在黏膜位置進入人體?
眼耳口鼻7孔和大小二便位置?
怎樣預防?

琥珀宮

2020勳章

am136 發表於 20-2-3 12:58
請問若買唔到酒精/漂白水,可以用什麼消毒 ?

水 + 洗精 : 洗刷。
和人洗手一樣
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

伯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

做gym問題
請問醫生我以下程序是否够安全?

如果我出家門前洗好手,戴口罩,
按電梯用原子筆,去到gym reception 酒精噴自己,職員比番會員證我就再用酒精噴張卡,再用酒精抹locker 然後放物品,放完,洗手,
用酒精抹跑步機,按完制用酒精抹番手指,跑完,洗手,
私人毛巾圍身焗桑拿(當時桑拿間内無人),
洗澡(用手拉浴簾),私人毛巾,
紙巾墊手拿風筒吹頭,
再洗手,
離場前再用酒精噴自己全身同噴袋,
回到家再用酒精自噴,洗手,掉口罩,再洗手,所有衣物洗,再洗手,

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

有咩天然物質可以殺菌?
殺細菌?病毒?真菌?

精油?
銀離子?
AQ bio(附圖) 果d其實係d乜?有無用?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

民房

中央情報員 發表於 20-2-3 11:17
武漢肺炎有擴散全球的跡象,香港全城嚴陣抗疫!

國王深知國民非常關注武漢肺炎的事態發展,如大家對武漢肺 ...

預產期為3月中,請問剛出世寶寶帶唔到口罩,可以點預防肺炎病毒?

男爵府

多謝分享

管理員

精叻鼠年勳章 2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

amy730 發表於 20-2-4 17:28
口罩見到分 PM2.5, N95, KF94, 三層外科口罩, 如果係長期病患者用邊款最適合

您好,早前您的提問「口罩見到分 PM2.5, N95, KF94, 三層外科口罩, 如果係長期病患者用邊款最適合」已由醫生解答,以下為有關短片,請點按播放。謝謝!

醫生解答 (純文字版本):
PM2.5、N95、KF94及三層外科口罩,有咩分別?

PM2.5
主要預防吸入懸浮粒子,我們在醫院比較少用,在工場、工廠、工地等地方工作人士比較常用。

N95
在醫院範圍會用到,尤其當需要高傳染性疾病患者時,例如肺癆、痳疹、水痘等。但如果一般外出配戴會非常焗悶。

KF94
KF94是韓國當地的口罩類別標準,本地醫院比較少用到。一般傳染病高峰期在社區內配戴是可以接受的。

管理員

精叻鼠年勳章 2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

redhot 發表於 20-2-3 13:43
現在真的買不到口罩,訂了的又不發貨,咁啱我在家裡搵到早幾年買落有3個N95,必要時搵紫外線燈照下佢係咪可 ...

您好,早前您的提問「保護性較強的N95口罩比一般外科用的口罩戴得較長時間嗎?可以用多久?」已由醫生解答,以下為有關短片,請點按播放。謝謝!

N95口罩比其他口罩可以戴更長時間?

是的,因為它的物料比較堅硬。配戴的口罩需要更換主要原因,是口罩因說話或呼吸時產生的水氣而被沾濕,口罩太濕會大大影響其效能。N95的確可能配戴較長時間,但最大問題是透氣度不足,也要視乎特別情況如有沒有進出高危地區、口罩是否有損毀、有沒有弄濕。

管理員

lovelyBBmic 發表於 20-2-3 20:50
屋企有2盒口罩,一盒只有BFE99%, 另一盒只有PFE99%, 咁應該用邊盒?

您好,早前您的提問「屋企有2盒口罩,一盒只有BFE99%, 另一盒只有PFE99%, 咁應該用邊盒?」已由醫生解答,以下為有關短片,請點按播放。謝謝!

BFE99%和PFE99%口罩,有咩分別?

BFE即是細菌過濾效率 (Bacterial Filtration Efficiency),是表示能過濾百分之幾的細菌的效能標準;PFE即是顆粒過濾效率 (Particle Filtration Efficiency),表示能過濾多少懸浮粒子的標準;而KF是韓國當地口罩效能的標準。新型冠狀病毒屬細菌和病毒類別,所以應該選擇BFE大於90%的口罩。市面上口罩如果達到BFE90%以上,PFE也通常一樣達到90%以上,所以會有一定安全性。KF94或以上都是可以安心使用。

管理員

ling1100 發表於 20-2-3 22:29
因工作關係,每日要帶bb給人湊夜晚接回,bb不肯戴口罩,及有面罩的帽,用揹帶可以點防?

bb車用雨檔可以嗎 ...

您好,早前您的提問「因工作關係,每日要帶bb給人湊夜晚接回,bb不肯戴口罩,及有面罩的帽,用揹帶可以點防?」已由醫生解答,以下為有關短片,請點按播放。謝謝!

放工接BB返屋企,有咩保護措施?

一樣是大人要勤洗手、戴口罩、避免到人多擠逼的地方。另外也是接觸BB面部時要先清潔自己雙手。帶BB外出,應盡量選擇較不擠擁的交通工具。

揹帶仍然可以使用,揹BB者必須戴口罩,以防BB接觸到自己的飛沬。而較大的嬰兒能夠配戴口罩當然更好。另外就是在外出期間,盡量不要讓BB周圍摸,以免他們接觸到細菌並帶入眼耳口鼻。如使用BB車,最好是加裝雨擋,減少BB接觸到飛沬。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊