時政擂台

跳至

首頁
34567...18

尾頁

大宅

幾個去過大陸黎確診病人都瞞報,6日都係普通病房
唔知如果兒科病房個護士中左武漢肺炎,啲bb會點呢?

侯爵府

Bevismama2020 發表於 20-2-3 23:21
如果佢地因爲醫大陸人而死咗,咁以後都係一個護士睇22個bb,我39週+4唔介意生完自己湊返,我支持封關,罷工 ...

係你眼中人係分等級?醫生會因為貴賤去救人?令我想起屍殺烈車!希望你有需要時,承你自己貴言啦

大宅

香港人慢慢會習慣,因仲有27年俾佢哋慢慢玩。

琥珀宮

畀面勳章

316 發表於 20-2-3 22:54
你地都係媽媽嚟,餵奶、換片應該識 難唔到你哋,咁不如去醫院做義工啦,唔好係到做鍵盤戰士得過講字 ...

而家Emergency, 唔俾義工入醫院架

珍珠宮

montageyou 發表於 20-2-3 22:38
要怪嘅就係怪政府桂林鄭月娥.唔應該怪班醫護人員.佢哋都有屋企人佢哋都有自己嘅bb要照顧.佢哋都唔想病都唔 ...

罷工的算是人嗎?

大宅

kayen 發表於 20-2-3 23:29
係你眼中人係分等級?醫生會因為貴賤去救人?令我想起屍殺烈車!希望你有需要時,承你自己貴言啦 :thinkin ...

哇,好毒呀,我唔咒人咖sorry!祝福你!

琥珀宮

畀面勳章

Bevismama2020 發表於 20-2-3 23:21
如果佢地因爲醫大陸人而死咗,咁以後都係一個護士睇22個bb,我39週+4唔介意生完自己湊返,我支持封關,罷工 ...

你咁支持,咁生仔都自己搞掂埋啦,醫護罷左工

大宅

kayen 發表於 20-2-3 23:29
係你眼中人係分等級?醫生會因為貴賤去救人?令我想起屍殺烈車!希望你有需要時,承你自己貴言啦 :thinkin ...

如果隻病毒冇傳染性,
咪醫飽佢囉,
點解你地點極都唔化?
係咪以為醫一個就好一個?
有冇諗過醫一個病三個?
其實你地係智商低定點?

大宅

iamyinyin 發表於 20-2-3 23:32
如果隻病毒冇傳染性,
咪醫飽佢囉,
點解你地點極都唔化?

係呀,終於有個明,佢傳播性高過沙士,唔封關,一定醫療崩潰,我係希望所有人安全過關,封咗佢地罷就真係醫護錯了!理性少少吧!

珍珠宮

現在都係1對22,仲要出糧俾班冇做嘢的人。

既然結果一樣,不如立即炒哂,將筆$
再請人好過

大宅

ngokwan 發表於 20-2-3 23:35

咁cut糧囉,其實我係關心封關多啲,唔封我真係街都唔敢出,啲帶菌四處去!

侯爵府

iamyinyin 發表於 20-2-3 23:32
如果隻病毒冇傳染性,
咪醫飽佢囉,
點解你地點極都唔化?

乜做醫生會因為傳染病就唔醫人?讀醫時唔知會有危險性?驚就真係要考慮份職業是否合適!如果個個醫護都怕,沙士時期可能會好嚴重
PS:我仍然好感謝堅守嘅醫護,尤其私人醫護自行去幫手的好醫護

琥珀宮

畀面勳章

ngokwan 發表於 20-2-3 23:35

或者俾有返工個班人分左佢

大宅

回覆樓主:

其實大家知唔知夜晚所有病房都只有一至兩位護士當值,病人無上限。一位護士对廾多個BB其实係常態。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

男爵府

要怪嘅就係怪政府桂林鄭月娥.唔應該怪班醫護人員.佢哋都有屋企人佢哋都有自己嘅bb要照顧.佢哋都唔想病都唔 ...

咁驚人有病就去做文員唔好做醫護
你會唔會支持消防員罷工怕救火,掃街嘅同你屋苑清潔人員怕污糟而集體罷工?

水晶宮

回覆 littlesister 的帖子

啲曱甴諗嘢。好簡單。

大宅

我哋應該尊重嘅醫護人員,係記得當初宣誓嗰陣時講過嘅嘢,呢啲係佢哋嘅責任。

我哋尊重佢,係因為香港嘅醫療制度已經係廢,人手嚴重不足,吃力不討好,極度危險工作嘅地方,佢哋都堅守本分。

但係而家呢一批冇堅守佢哋嘅本分!

有冇諗過病人冇咗佢哋,隨時會死?

男爵府

願我能 發表於 20-2-3 22:38
平時聽佢聲講係1對3或對4,每人一個room,如果1對22,大佬,點做呀?
bb會嘔奶,都無人換衫喎。
...

公立醫院唔同私家醫院,多數都係媽咪自己照顧自己个b。
缺少護士當值,好大原因是嗰度的sister管理無方。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 20-2-3 22:40
電視有個自稱癌症病人話支持喎,佢咁支持應該唔好去醫院啦

佢支持係因為佢唔係要緊急到做手術果個, 又或者佢已經做左, 而家只係黎周期性覆診攞藥。

一影響到佢仲嘈到拆天咩

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

小玲 發表於 20-2-3 23:46
公立醫院唔同私家醫院,多數都係媽咪自己照顧自己个b。
缺少護士當值,好大原因是嗰度的sister管理無方。
...

公立醫院入新生嬰兒病房, 唔係由媽媽照顧, 開刀生或吸出黎既BB, 仲有黃膽高或其他需要關注又未算嚴重既BB係入新生嬰兒病房由護士照顧, 到BB STABLE左先交返俾媽媽

首頁
34567...18

尾頁

跳至